Son eklenen

EVDE BOYA BADANA


Duvar boyası, içeriği ve kullanım alanına göre oldukça geniş yelpazeye sahiptir. Boya badana yapılırken odaların kullanımı göz önünde bulundurulmalıdır. Mutfak, banyo gibi su temaslı alanlarda kullanılacak boya ile çocuk odası için kullanılacak boya; içerik olarak birbirinden oldukça farklıdır.

Boya Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boya seçimi, oldukça önemli bir iştir. Dikkatli bir seçim yapılmadığı takdirde beklenen sonuç elde edilemez.

Boya alırken yapılması gereken ilk şey boyanın bozulmamış olmasıdır. Bunu anlamanın en etkili yollarından bir tanesi, boyayı karıştırmaktır. Karıştırma esnasında boyadan kabarcıklar çıkmamalıdır. Üzerinde köpükler olmamalıdır.

Duvarın yapıldığı malzeme ile duvar boyası uyumlu olmalıdır. Ahşap malzeme ile yapılmış duvar için kullanılacak boya; ahşap boyasıdır. Uyumlu olmadığı takdirde boya etkisiz olacaktır.

Boyanın üzerinde son kullanma tarihi yer alır. Üzerinden en fazla bir yıl geçmesi gerekir. Boyanın bozulup bozulmadığını anlamak için de kutuyu açıp yüzeyine bakmanız yeterlidir. Kutunun yüzeyinde su tabakası olmamalıdır.

Boyanın kıvamı da akışkanlığı da orantılı olmalıdır.

Boya kutusunun üzerinde dikkat edilmesi gereken noktaların başında TSE yazısı olmasıdır. Bu ibare bulunmuyorsa boyadan uzak durun.

Boyaların içeriğinde zararlı maddeler de yer almaktadır. Boya kutusunun üzerinde, içerikler hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz.

Boya, kutunun dibine çökmemiş olmalıdır. Dibe çöken boya ya bozulmuştur ya da bozulmak üzeredir.

Boyanın PH değeri de belli aralıklar içerisinde olmalıdır.
Boya Çeşitleri

Sağlıklı (Doğal) Boya: Doğal boya, içerik olarak zararlı kimyasalları içerisinde en az barındıran boya çeşididir. Duvar boyandıktan sonra solunan havada kimyasal yer almaz. Bu hem boya yapan kişi için hem de odada bulunanlar için avantajdır. Renkleri oldukça canlı ve örtücüdür.

Silinebilir (Silikon) Boya: İçerik olarak silinebilen boya türüdür. Kiri, lekeyi itme özelliğine sahiptir. Yapısı düzdür. Tırtıklı görüntü oluşturmaz. Oldukça dayanıklıdır. Uzun süre boyamaya gerek kalmaz. Renk seçeneği oldukça fazladır. Parlak, yarı mat ve mat olmak üzere alternatifleri çok fazladır.

Nemli bir bez ile kolayca temizlenebilir. Boyaması da oldukça kolaydır. Duvarda renkleri olduğu gibi yansıtılır. Renk kartelası çok fazladır.

Plastik Boya: Duvarın nefes almasını sağlar. Duvardaki kusurları, pürüzleri kapatma özelliği vardır. Kusurlu duvarlarda koyu tonların seçilmesi daha uygun olacaktır. Duvarda mat bir görüntü oluşturur. Böylece renkleri yansıtma sorunu oluşmaz. Duvara uygulamak oldukça kolaydır.

Ahşap Boyası: Ahşap boyası (verniği), ahşap malzemelerin bakımı ve kalıcılığı için oldukça önemlidir. Ahşap, vernikledikten sonra dayanıklılığı artar. Ahşap yüzeyin rengini de birkaç ton değiştirebilir. Ahşap kapılar, ahşap çerçeveli pencereler için idealdir. Özellikle de pencerelerin tahrip olmasını geciktirir.

Sentetik Boya: Metal ve ahşap yüzeylerde kullanımı oldukça fazladır. Kimyasal içeriği oldukça fazladır. Kimyasal içeriği fazla olmasından dolayı kusurları kapatma özelliği de fazladır. Hemen her alanda, her yüzeyde rahatlıkla kullanılabilir.


1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu