Son eklenen

EXTRACTİON FİLM İNCELEMESİ

Cuidad adlı çizgi romandan, Marvel dünyasından da bildiğimiz Russo kardeşler’in uyarlamış olduğu film, 24 Nisan 2020 yılında son yılların popüler platformu Netflix’te izleyici ile buluştu. Başrollerinde Chris Hemsword rol alıyor ve yönetmeni ise yine bir çok dev yapımlardan adını duyduğumuz Sam Hargrave. Netflix’in kendi ürettiği filmlerden olan Extraction, 90’lar ve 2000’lerin birleşimini ekrana getiriyor. Dopdolu bir aksiyon filmi olarak karşımıza gelen yapım, tüm varlığını iddialı bir aksiyon filmi olma yolunda ortaya koyuyor.

Ana karakterimiz Tyler Rake, paralı bir askerdir. Tyler karakteri üzerinden gelişen filmde, Tyler, yıllar önce kaybettiği oğlunun hayaletiyle yaşıyor. Karakterimiz, uğruna yaşadığı hiçbir şeyi olmayan biri ve bunu filmde derinden hissediyoruz. Oğlunu kaybetmesiyle yalnızca hayatta kalabilmek için para haricinde hiçbir şeye ihtiyaç duymuyor. İki uyuşturucu kaçakçısı arasında çıkan savaşta, hapiste olan bir uyuşturucu kaçakçısının oğlu kaçırılıyor. Çocuğu kurtarma görevi ise ana karakter Tyler’a veriliyor. Karşılığında ise Tyler oldukça yüksek bir meblağ parada anlaşıyor. Fakat çocuğu kaçıran uyuşturucu kaçakçısı Asif, ülkenin ordusunu bile avucunun içine aldığı için Tyler görevi pek de kolay atlatamıyor. Oldukça güçlükle karşılaşan Tyler, iyi planlanmış bir organizasyonla çocuğun tutulduğu sığınağı buluyor, ancak sonrasında şehirde neredeyse bir iç savaş çıkıyor. Ağırlıklı olarak Bangladeş’in başkenti Dakka’da geçen filmi biri Bangladeşli biri Hindistanlı olan iki büyük uyuşturucu kaçakçısının güç mücadelesinin ve bu güç mücadelesi içinde filmde bir oyuncak gibi işlenen Ovi karakterinin kaçırılma olayı üzerinden temeli atılıyor. Genç Ovi’yi kurtarmak için devreye giren Tyler, kurşunların üzerine yürürken kaybedecek bir şeyi olmadığını da ekrandan izleyiciye yansıtıyor. Asıl macerayı 30. dakikadan sonra başlıyor olarak düşünebiliriz, aksiyon dolu bolümler Dakka sokaklarında kedi-fare oyununa dönüşürken başlıyor. Üçüncü dünya ülkelerinden olan Bangladeş ise oldukça karışık bir düzene sahip ve devletin güvenlik güçleri uyuşturucu mafyalarının elinde onlara hizmet ediyor. Tyler karakteri tüm ölümcül yaralarına rağmen sağ salim görevi atlatıyor ve mücadeleden zaferler çıkıyor. Hayatta kalmak için silah kullanmak zorunda kalınmasının filmde, tek çıkış yolu olması işleniyor. Aksiyon sahneleri izleyiciyi nefes almaksızın, asla durağan olmayan sahneleriyle, ekran başında tutuyor.

Film boyunca, Bangladeş sokaklarında kanlı çatışmalara tanık olurken, aksiyon sahneleri ardı ardına devam ediyor. Ana karakter Tyler ve kaçırılan çocuk Ovi arasında gelişen aksiyon sahnelerinin arkasında güçlü bir hikaye olmadığı için, bir savaş oyunu kurgusunda izleyiciye gerçekliği yaşatmıyor. Kendine distopik bir dünya kuran filmde, ezberden diyaloglar işleniyor ve iki karakter arasında yapmacık ya da uzak da diyebileceğimiz bir yakınlık görülüyor.

Ovi’yi kurtarması için Tyler’ı tutan Saju karakteri, Tyler’a ödemesi gereken yüksek meblağı ödeyemeyeceği için çocuğu Tyler’ın elinden kaçırmaya kalkıyor. Saju karakterinde rol alan Hindistanlı oyuncu Randeep Hooda, filmin öne çıkan diğer oyuncularından oluyor. Hikayenin derinleşmemesi ile beraber, Saju karakteri de ikinci bir ana karakter olmadan, yan rolde kalıyor ve izleyicinin beklentisini karşılayamıyor. Oysa Saju karakteri oldukça güçlü bir hikayeye sahipken, sadece yeni bir aksiyon hamlesi olarak ekrana geliyor.

Aksiyon sahnelerinin kalitesi oldukça iyi fakat karakter ve hikayeye dair güçlü bir anlatı maalesef ortaya koyulamıyor. Tyler ile Saju’nun karşılaşmasından sonra gelişen, birkaç ayrı mekanda geçen 8-10 dakika boyunca süren inanılma iyi bir bölüm izleyiciyi ekrana kilitliyor. Sinemanın teknik unsurlarını doğru ve başarılı bir şekilde kullanan film ekibi, ortaya ses ve görüntü açısından kusursuz bir iş çıkarıyor.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu