Son eklenen

MARS KÖYÜ TAMAMLANDI: MARS'TA YAŞAMAYA BİR ADIM KALDI


İnsanların nüfusunun her geçen gün artması, istemeden de olsa dünya kaynaklarının azalmasına yol açıyor. Son yıllarda dünya dışı yaşamla ilgili çalışmalar yapılması bu durumun en net örneği. Dünyanın dışında bir gezegende yaşam olabileceği her geçen gün biraz daha ilgi çekici hale geliyor. Bu gezegenler içinde adı en sık duyulan ise Mars.

Yapılan çalışmaların neticesinde, dünya dışı yaşam ile ilgili çalışmalar yürüyen kuruluşlar Mars köyü dahi tasarladılar. İşte yakın gelecekte taşınacağımız düşünülen Mars’ta kurulacak ilk köy.

NASA ve SpaceX’in Mars Çalışmaları

NASA’nın dünya dışı yaşamla ilgili yaptığı çalışmalar biliniyor. SpaceX’in kurucusu Elon Musk da bu çalışmalar hakkında geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Elon Musk’a göre 2050 yılına kadar 1 milyon insan kızıl gezegen olarak bilinen Mars’ta olacak. Dünyanın yok olacağı düşünüldüğünde insan yaşamı için tek elverişli yer olan Mars, bu tarihe kadar insanoğlunun koloniler halinde bulunduğu yer olacak.

Mars Köyü Projesi

İnsanlığın neslini devam ettirebilmesi için düşünülmüş olan Mars köyü projesi, Paris’te bulunan Interstellar Lab bünyesinde tasarlandı. Projenin başlarında insanların hangi koşullarda ne süre yaşayabilecekleri üstünde araştırmalar yapıldı ve elde edilen sonuçlara göre proje hazırlandı.

Mars’tan önce Kaliforniya’nın Mojave çölünde kurulacak olan köye EBIOS adı verildi. Canlandırıcı yaşam destek üniteleri ile hazırlanmış köy, deneysel bir biyorejeneratif olarak kurulacak. Tasarlanan proje, atık yönetimi, gıda üretimi, su arıtma ve karbon nört ayak izi sistemlerini tümünü de içinde barındıracak.

Henüz hazırlık aşamasında olan Mars Köyü EBIOS, tamamlandığında maksimum 100 kişinin yiyecek, su ve enerjisini üretebilecek. Aynı zamanda sahip olduğu sistem sayesinde bunların geri dönüşümü de sağlanacak.

Bitki yetiştirme sistemleri, su arıtma teknolojisi, 3D baskı teknolojileri ve kapalı ortamlarda insan davranışlarının analizine kadar pek çok teknoloji kurulacak Mars köyünün içinde hazır olacak. Köyün ne zaman kurulacağına dair tam tarih verilmezken, 2021 yılı sonuna kadar tamamlanacağı düşünülüyor.

1 Yorumlar

  1. çok ilginç..
    ciddi ciddi bunu planlayan insanlar var..oraya gidebilecek 100 kişi de var yani..
    bana dünya yeter..vakti saati gelince öbür tarafa gitmekten baska bir düşüncem yok.:)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu