Son eklenen

Mobbing Nedir?

Mobbing; özveri ile çalışan, işine sadakatle yaklaşan, zeki, ilerleme potansiyeline sahip, vizyoner, yeniliklere açık, algısı yüksek çalışanlara daha çok uygulanan bir çeşit taciz türüdür.

Dünyayı herkesten farklı yorumlayabilen, klişe olmayan, çalışkan, yaptıklarıyla kariyerinde umut vaat eden çalışanlar hemen hemen her şirkette dikkat çekerler. Dikkat çektikleri bu yönleri ile takdir alması gerekirken şaşırtıcı bir şekilde farklı yöntemlerle mobbinge maruz kalırlar.

Kendisini iyi yetiştirebilmiş bu kişiler, bencil ve rekabetçi kişilerin hedefi haline gelirler. Özellikle yetki ve makamı bir nebze daha yüksek olanların söz hakkı daha geçerli olacağından onların kolay vuracağı av olmaktadırlar.

Mobbing çok farklı şekillerde cereyan edebilir. Mesela çalışanın ortamda utandırılması, hakkında dedikodu yayılması, suçlanması, görevlerinin zorlaştırılması ve bunun maaşına yansımaması, ödül hakkından faydalandırılmaması, sözünün dikkate alınmaması ya da kesilmesi, kendi alanıyla ilgili dahi olsa işin komple ona bırakılmaması ve üzerinde hakimiyet kurulması, fikirlerinin sorulmaması dinlenmemesi, organize küskünlükler, cinsel tacize uğraması, tehdit edilmesi, kaba sözlerle sürekli polemiğe çekilmesi, motivasyonunu düşürmek için gösterilen çaba, işinin ve planının akışının bozulması gibi bir çok eylemler aktif işçinin gitmesi için yapılan mobbing türleridir.

Ülkemizdeki sosyo ekonomik durumunda getirmiş olduğu mecburiyetlikler sebebiyle bu eylemler gerçekleşse dahi, mobbinge uğrayan kişi ya bu duruma alışıyor, pasif ve ezilen bir insan haline getirilerek bağışıklık kazanmasına sebep oluyor, ya kişi bu hareketleri normalleştiriyor, ya umursamazlığı huy ediniyor ve bu şekilde mobbing yapanları daha da zıvanadan çıkarmış oluyor ya da kendisini toplumdan soyutluyor ve böylelikle yaşadıkları verimini düşürüyor.

Fakat kolayca işini bırakıp gitmek o kadar da sanıldığı gibi kolay olmuyor. Çoğunlukla bu gibi durumlarda sessiz kalınıp, işlerine kaldıkları yerden devam ederler. Çünkü ülkemizde işsizliğin öncelikli bir sorun haline gelmiş olması, bu gibi durumların daha da alevli bir şekilde yapılmasına imkan sağlıyor. Kimse ev sahibine “Mobbing gördümde, ondan işi bıraktım, bu ay kirayı vermesem deme lüksüne sahip değildir. Bunu desek bile şu cevabı alacağımız aşikar “Neyine güvendin? Dursaydın keşke. Olur öyle.”

Verimli olamayan, çalışmayı ya da mesleğini sevmeyen, işi yeteri kadar bilmeyenler sürekli kendini geliştirenleri durdurmak isterler. İlerlemeyi tercih etmeleri gerekirken bu yol daha kestirme ve daha kesin çözüm gibi gelir. Birçok vizyoner ya da yenilikçi, farklı fikirlerinin sahibi olan insanlar sözlerinin kesileceğini bildikleri için konuşmamayı ve üzerine bir tuğla dahi eklemeden sadece görevini yapmayı seçiyorlar. Yapanla yapmayanın bir olduğunu görmenin verdiği kırgınlıkla görevlerini eskisi kadar verimli yapmamaya başlıyorlar. Aslında bu aşamada mobbing bir şekilde o kişiyi ne kadar iş yerinden göndermemiş olsa da amacını gerçekleştirmiş oluyor. O kişi artık eskisi kadar göze girmiyor, dikkat çekmiyor istenilen pasifize rolü üstüne giymiş oluyor. O şekilde çalışmaya katlanamayan bir güruh ise evlerinde zar zor geçinerek oturmayı tercih ediyorlar.

Bu tarz baskılarla ya azminiz, hırsınız artar ya da işinizden nefret edersiniz. Orası sizin karakterinize kalmış. Ama ne olursa olsun, fikirlerinizi kıymet verilecek yerlerde sunun. Fikirlerinizle ya da icraatlerinizle ya yol aldırdıklarınız olacaktır ya da yolu siz alacaksınızdır. Bu şekilde onlara gerekli cevabı vermiş olacaksınızdır. Bırakın pişmanlıkları ile baş başa kalsınlar.



8 Yorumlar

  1. İnsanlara mobbing uygulanmasa daha fazla kişi daha basarili calişmalar ortaya çıkarabilir. Mobbing korkusu yuzunden yatan adam var. Başarili ve öğretici yayininiz adina tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuz için inşallah kimse mobbinge maruz kalmaz.

      Sil
  2. Mobingi önlemenin yolu bulunamadı:)iş kanununda cezalar yazılı olsa da uygulamada işler farklı yürüyor maalesef:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mobbingi yapanın birgün kendi yapılacağı aklına gelse uygulamaz. Teşekkür ederim yorumunuz için

      Sil
  3. ya ne çok duyuyoz mobbing olayları bizim ülkede yaaa.

    YanıtlaSil
  4. İşyerlerinde vardır öyle insanı çalışırken illet edenler.Bir zamanlar adı yoktu bu manevi şiddetin şimdi hem adı var hem sanırım cezalandırması olabiliyor/tabii uğraşılırsa/

    YanıtlaSil
  5. Bir çok şirkette uygulanan ama çalışanların haklarını bilmesi ve uyanık olması sonucu bir nebze azalma yaşanan bir uygulama bilmeyenler için güzel bir bilgilendirme olmuş mobbing nedir adlı yazınız teşekkürler.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu