Son eklenen

Fazla çay içmenin zararları nelerdir?

Fazla çay içmenin zararları nelerdir? Çay, içerdiği antioksidan bileşenler sayesinde vücuda pek çok yarar sağlayan bir içecek olsa da fazla tüketiminin ciddi zararları olabiliyor. İçerdiği kafein bileşeni nedeniyle, kalp hastalığına kadar götürebilen çay tüketiminde sınır aşılmadığı sürece pek bir sorun yok. Ancak fazla tüketimi ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor.

Fazla Çay İçmek Ne Gibi Zararlara Neden Olur?

Fazla çay içmenin zararları gerçekten de çok fazla, kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar, fazla çay tüketiminin yol açtığı rahatsızlıklardan biridir.

1. Yüksek Tansiyon
2. Kalp Rahatsızlıkları
3. Taşikardi
4. Sıvı Kaybı

Yüksek Tansiyon

Fazla çay tüketiminin yarattığı rahatsızlıkların en başında yüksek tansiyon geliyor. Çok fazla çay içtiğiniz zaman, yüksek kafein içeriği nedeniyle kan basıncı artıyor ve bu durumun sürekli olarak tekrar etmesi de yüksek tansiyona neden olabiliyor. Bazı kişiler, 100 ml’lik çay bardaklarında günde 20 bardağa yakın çay tüketebiliyorlar ve bu ciddi anlamda bir soruna neden oluyor. Bir bardak çay yaklaşık 15-20 mg kafein içeriyor ve uzmanlar sağlıklı dozun en fazla 200mg olduğundan yana. Eğer çayın yanında bir de kahve içiyorsanız, bu çay tüketiminizi ciddi anlamda azaltacak etkenlerden biridir.

Kalp Rahatsızlıkları

Fazla çay içmenin zararları arasında, kalp rahatsızlıkları da bulunuyor. Düzenli olarak fazla miktarlarda tüketilen çay, kalp rahatsızlarına neden olabiliyor. Kalbin düzensiz olarak çalışmasına ve fazla kan pompalamasına neden oluyor. Bu nedenle fazla çay tüketimine dikkat etmek ve tüketimi sınırlamak gerekiyor.

Geçmiş yıllarda her gün çok yüksek miktarlarda çay tükettiği için pek çok kalp hastalıklarına yakalanan insanlar var. Bunu bilmeli ve buna göre hareket ederek fazla çay içmemelisiniz.

Taşikardi

Düzensiz kalp atışları anlamına gelen taşikardi, genelde tansiyon hastalığı olan insanlarda, yüksek tuz tüketimi olan bireylerde ve aynı zamanda kahve ve çay tüketimini abartan pek çok kişi de görülebilen problemlerden biridir. Bu gibi bir problem ile karşılaşmamak için çay tüketiminizi sınırlandırmaya çalışın.

Vertigo

Fazla çay tüketimi vertigoya neden olabiliyor. Vertigo, kısa süreli baş dönmesi, mekan kavramını yitirme gibi belirtiler ile ortaya çıkıyor. Vertigo yaşayan birisi, yüksekten düşüyormuşçasına bir hal yaşayabilir ve ciddi anlamda ruhsal sıkıntılarla baş başa kalabilir. Fazla çay tüketimine ek olarak, fazla kahve tüketimi de aynı belirtileri yaşamanıza neden olabiliyor.

Sıvı Kaybı

Çay, vücuttan sıvı atımına neden oluyor. Uzmanlar vücuttan atılan sıvı kaybının önemsenmeyecek kadar az olduğunu düşünse de çay tüketen kişilerin, yanında mutlaka bir miktar su da içmeleri gerekiyor. En azından her 4-5 bardak çaya karşılık bir su bardağı su tüketimi, vücuttan sıvı atılımına engel olabilir ve bu kaybı engelleyebilir.

İdeal Çay Tüketim Sınırı

Günde 3-4 bardak çay içmek, tiryakiler için limit olarak kabul edilebilir. Her ne kadar bir çay tiryakisinin günde en az 10-15 bardak çay içtiğini biliyor olsak da bu sınırın pek aşılmaması ve günde 4 bardaktan fazla içmemeye özen gösterilmesi gerekiyor. Her bir demli bardak çay 20-25 mg kafein içerir, bu nedenle sınırı aşmamak için fazla çay içmemeye özen göstermek gerekiyor.


4 Yorumlar

  1. ben çay hiç sevmiyorum, bi yerde ikram edilince kabalık olmasın diye alıyorum. elimde tutup soğuttuktan sonra saksı dibi varsa boşaltıyorum çaktırmadan :)

    YanıtlaSil
  2. Günde 20 bardak çay tüketen biri olarak hiç bir zararını görmedim 😀

    YanıtlaSil
  3. Günde 2 veya 3 bardak yeterli bence. Ama çay güzel olunca da içiliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güne çay ile başlayıp çay ile bitirenlerdenim

      Sil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu