Son eklenen

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

Bugünkü yazımızda sizlere son yıllarda oldukça popüler olan istiridye mantarı yetiştiriciliğini adım adım anlatacağız.

Eğer sizlerde mantar yetiştiriciliğine meraklıysanız maddi olarak oldukça yüksek karlar bırakan istiridye mantarlarını yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Kayın ve kavak mantarı olarak da halk arasında bilinen istiridye mantarının yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Öyle ki mantarı yetiştirmeye başladıktan birkaç hafta sonra ürünlerinizi satıp iyi para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Neden istiridye mantarı?

Ülkemizde mantar yetiştiriciliğine olan büyük talep son yıllarda giderek artıyor. Sadece Türkiye'de değil diğer dünya ülkelerinde de bu iş oldukça rağbet görmektedir. Örneğin geçtiğimiz yıllarda sadece Amerika'da 680 ton egzotik mantar yetiştirildi. Bu egzotik mantarların arasına istiridye mantarını da ekleyebiliyoruz. Hem yetiştirilme hem de satışının kolay olduğu bu mantar türü, bir buçuk ayda tam olgunluğuna erişmekte ve kilosu 12 ila 15 Türk lirası arasında satılmaktadır. Diğer mantar türlerine oranla istiridye mantarı yetiştirmek maddi açıdan bakıldığı zaman oldukça mantıklıdır.

Mantar tohumlarının temini

İstiridye mantar tohumlarını aşılanmış hazır yumurta şeklinde birçok dükkândan satın alabilirsiniz. Ancak kendiniz yetiştirmek isterseniz bu da mümkün. Mantar tohumlarını temiz ve steril bir kültür ortamında yetiştirebilirsiniz. Ancak bunun için yetiştirme ortamına hazırlamanız ve ayrı bir bütçe ayırmanız gerekmektedir.

Kuluçka odasının sıcaklığı

Mantarların en uygun ve en güzel şekilde kuluçka dönemini tamamlayabilmesi için yetiştirildiği odanın sıcaklığının 24 ile 25 derece arasında olması çok önemlidir.

Mantarların kalitesini arttırma

Mantar yumurtalarının saplarını ve baş kısmına temas eden yerlerinin sürekli temiz olmasına özen gösterin. Mantarların yüzeylerini düzenli ve programlı bir şekilde temizleyin. Hatta isterseniz mantarların yetiştirildiği odaya yüzde onluk etki edecek şekilde çamaşır suyu sıkabilirsiniz. Ancak mantarlara zarar vermemeniz ve mantarlara dokunmadan önce ellerinizi yıkamanız oldukça önemlidir.

İstiridye mantarının satışı

Büyük şehirlerde ve şehir merkezlerinde sürekli hormonlu gıdalar satıldığı için, organik pazarlar ve köy pazarları son yıllarda oldukça önem kazandı. Siz de yetiştirdiğiniz mantarlarınızı köy pazarları ve organik satış yapan yerlere toptan veya perakende olarak satabilirsiniz. Bunların dışında menülerinde mantar bulunan restoran ve kafelerle iletişime geçip buralara numune olarak mantarlarınızı gönderebilirsiniz.

Satışları arttırmanın yolları

Satışı arttırmadan önce mantarlarınızın kalitesinin belli olması için birçok yere ücretsiz bir şekilde numune göndermeniz sizin yararınıza olacaktır. İnsanlar denemediği ve kalitesinden şüphe ettiği ürünleri toplu bir şekilde almayı istemeyecektir. Bunun dışında çevrenizde bulunan herkese de yetiştirdiğiniz mantarları tattırabilirsiniz. Bu dilden dile yayılarak sizin için güzel bir reklam olacaktır. Son yıllarda en popüler uygulamalardan birisi olan sosyal medyada tanıtım da sizin işinize oldukça yarayacaktır. Instagram, Facebook, YouTube, Twitter gibi popüler sosyal medya uygulamalarında mantarlarınızın yetiştirilme ortamı, hasat şekli ve mantardan yapılan yemeklerle ilgili bilgiler verirseniz insanların ilgisini üzerinize çekeceksinizdir.

İstiridye mantarının yetiştirileceği alan

İstiridye mantarları çok kısa sürelerde büyüdüğü için çok büyük alanlara ihtiyaç duymazlar. Öyle ki 20 metrekarelik bir alanda bile 1 senede 2 ton istiridye mantarı hasadı yapabilirsiniz. Ufak bir hesaplamayla kilosunu 12 TL den satarsanız 20 metrekarelik bir alanın size bırakacağı kar 30.000 Türk Lirasıdır.

Satışların zamanı

İstiridye mantarlarının bayatlaması kalitesini oldukça düşürecektir. Hemen satamadığınız ve elinizde kalan ürünleri dondurmanız veya kurutmanız gerekmektedir. Bu şekilde tadını ve kalitesini muhafaza edebilir aylar sonra bile taze bir şekilde satabilirsiniz.

3 Yorumlar

  1. İstiridye mantarı ben çocukken kavak ağaçlarının dibinde olur bizde yenildiği bilmezdik o zamanlar. Tadı ete çok yakın bir mantar

    YanıtlaSil
  2. üzerine bi program çekmiştik. gün ışığı almayan depolarda saman çuvallarında yetiştiriyorlardı. tadı muhteşem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burcu hanım kavak ağaçlarının dibinde çok olurdu istiridye mantarı

      Sil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu