Son eklenen

Maça Çayı (Matcha Tea) Özellikleri Nelerdir? Nasıl Demlenir?

Japon kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan ve sık tüketilen maça çayı, yabancılar tarafından matcha Tea adı ile bilinmektedir. Son yıllarda sosyal medyanın da etkisi ile yabancı kültürlerin lezzetleri hakkında bilgi sahibi olmak kolay bir hale geldi. Bu nedenle maça çayı özellikleri nelerdir, nasıl demlenir sık sık merak konusu olmaktadır. Türkler tarafından da son dönemlerde sık sık denemekte ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

En etkin özelliği olarak ön plana çıkan ve birçok kişinin tüketme sebebi olan metabolizma hızlandırıcı etkisinin yanı sıra birçok faydası bulunmaktadır. Mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan maça çayı, zengin antioksidan kaynağıdır. Doğal antioksidan olarak vücudu zararlı maddelerden arındırmak için tüketilen maça çayı faydaları arasında sindirim sistemi hareketlerini düzenleme, yağ yakma, kilo verme sürecine yardım etme, doğal antioksidanlar ile detoks görevi görme, bağışıklık sistemini güçlendirme, tokluk hissi verme, kan şekerini dengede tutma, açlık ve tatlı krizlerini engelleme, yaşlanmayı geçiştirme, kalp kaynaklı rahatsızlıkları engelleme, mide, akciğer, bağırsak kanserlerine karşı önleyici özellikleri bulunmaktadır.

Maça Çayı Faydaları

Maça çayı, aynı zamanda kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi salgın hastalıklara karşı direnci artırmak için de tüketilmektedir. Sigara içen kişilere vücutta biriken toksinleri atması için tüketmesi tavsiye edilmektedir. Zemin vitamin içeriği sayesinde yorgunluk ve halsizlik hisseden kişilerin kendisini daha iyi hissetmesini sağlamaktadır. Sindirim sistemini düzenleme özelliği kabızlık sorunu için tüketildiğinde rahatlama sağlamaktadır.

Maça çayı, aynı zamanda stres ve gerginliği azaltarak kişilerin ruhsal yönden de rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Sinir sistemini onarıcı etkisi, Alzheimer ve parkinson hastalarında olumlu etki yaratmaktadır.

Kafein yerine daha sağlıklı bir tercih arayan kişiler de maça çayını alternatif olarak tüketmektedir.

Maça Çayı Nasıl Demlenir?

Maça çayı demlemek için her fincan için 1 çay kaşığı toz halinde maça çayı yeterli olmaktadır. Maça çayı demlenmeden önce 1 fincan su kaynatılır. Ardından fincana koyularak üzerine 1 çay kaşığı maça çayı ilave edilir. Köpük oluşuncaya kadar karıştırılır. İyice eridikten sonra tüketmek için hazır hale gelmektedir. Tatlandırmak için bal ilave edilebilir.

Maça Çayı Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Maça çayı her ne kadar faydaları nedeniyle tüketilmesi tavsiye edilen bir çay olsa da bazı durumlarda tehlike oluşturabilir. Bu nedenle maça çayı zararları da merak edilmektedir.

Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların maça çayını doktoruna danışmadan tüketmesi sakıncalıdır. Aynı şekilde kronik hastalıkları olan ve düzenli ilaç kullanan kişiler de maça çayı tüketmeden önce doktora danışmalıdır. Böbrek yetersizliği, yüksek tansiyon hastalığı, kalp ve damar problemleri, reflü sorunu olan kişilere maça çayı tüketmeleri tavsiye edilmemektedir.

Maça çayı, günlük 1 – 2 fincandan çok tüketilmemelidir. Fazla tüketildiği takdirde ishale yol açabilir. Aynı zamanda 2 fincandan çok tüketildiğinde çarpıntı sorunu da ortaya çıkabilmektedir. Demir eksikliği olan kişilere maça çayı tüketmeleri tavsiye edilmemektedir.

4 Yorumlar

  1. İlk defa duyuyorum maça çayını. Hiç denk de gelmedim mekanlarda falan. Bilgilendim; teşekkür edrim.

    YanıtlaSil
  2. Maça çayını hiç duymamıştım
    Öğrenmiş oldum

    YanıtlaSil
  3. Bu kış bu çaya epey ihtiyacımız olabilir henüz denemedim

    YanıtlaSil
  4. Cok yararlı bende kullanıcam bundan.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu