Son eklenen

Sosyal Medya Yasası Nedir ve Neleri Kapsıyor?

Sosyal medya; iletişim, fotoğraf, haber, günlük yaşam gibi bilgilere en hızlı ulaşım sağlayan ve dijital içerikleri kullanıcılarına sunan platformlardır. Günümüzde çoğumuzun aktif olarak kullandığı bu medya araçları, aranan bilgiye hızlı erişim sunarken beraberinde çeşitli sorunlar da getirdi. TBMM’de kabul edilen Sosyal medya yasası ile ‘’sosyal ağ sağlayıcı’’ tanımı kanunda yerini aldı. Bireysel ya da kurumsal tüm kullanıcılar için bu tanım bazı yükümlülükler getirdi. Ülkemizde erişimi olan her sosyal ağ platformu Türkiye’de temsilci bulundurmak zorunda. Türk Vatandaşı olması şart.

Kişilik haklarına saldırı, hakaret ve tehdit gibi unsurlara maruz kalan bazı kullanıcılar, kendilerine konuyla ilgilenecek muhatap bulamadığından kanuni düzenlemeler oluşturuldu. Twitter,Facebook ve Instagram gibi sosyal medya uygulamalarının merkezleri yurtdışında olması ,kullanıcıların sorunlarını erteliyordu. Şimdi bu düzenlemeler sayesinde tüm kullanıcıların yasal hakları korumaya alınacak ve konuyla ilgili muhatap bulunabilecek. Yeni sosyal medya yasasına göre her sosyal ağ sağlayıcı Türkiye’de temsilci bulundurmak zorunda. Eğer bulundurmazsa öncelikli olarak idari para cezaları uygulanacak. Bunlardan ilki 10 milyon idari para cezası olup, 30 gün beklemeye alınacak. Eğer hâlâ bulundurmaz ise idari ceza 30 milyon liraya çıkacak. Reklam alması 3 ay yasaklanan sağlayıcı mevcut sözleşmeleri devam ederken yeni reklamlar alamayacak.

Temsilci tayin etme konusunda isteksiz olan ağ sağlayıcısı için, Bilgi Teknolojileri Kurum Başkanlığı (BTK) Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yapılacak. Hakim yüzde 50 bant daraltma ile yüzde 90 bant daraltma gibi cezalar verebilecek. Temsilci belirleyen ve bildiren sağlayıcı, verilen idari cezanın dörtte birini ödeyecek ve reklam yasakları kaldırılacak. Kullanıcılar istediği zaman temsilcinin iletişim bilgilerine doğrudan ulaşabilecek. Sosyal medya yasası ile tanımlanan sosyal ağ sağlayıcısı, kullanıcıların şikâyetlerine 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekmekte. Özel hayatın ihlali gibi konularda içeriğe erişimi engelleyecek. Ayrıca başvuruların sayısal ve sınıflandırılmış bilgilerini Türkçe raporlar halinde BTK’ye bildirecek. Raporlar 6 aylık dönemleri kapsayacak.

Kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmaya yönelik tedbirler almaya çalışan sosyal ağ sağlayıcıları aynı zamanda içerik erişimini engellemeye yönelik hukuki sorumluluklarını yerine getirmezse dava açılabilecek. Bildirimi yapılmış ama işleme alınmamış durumlardan doğan zararları sosyal ağ sağlayıcısı karşılayacak.

İnternette Unutulma Hakkı
TBMM’de kabul edilen sosyal medya yasası her kullanıcıya internette unutulma hakkı verdi. Yani kişi isterse internette kendisine ait fotoğraf, video veya başka verilerin arama motorunda olmamasını talep edebilecek. Uygun bulunan taleplere erişim sağlanamayacak. Kişi ya da kurum internette unutulma hakkı talebini öncelikle ilgili arama motoru şirketine iletecek. Sonuç alamadığı takdirde Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na başvuru yapabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu