Son eklenen

Wasp Network - İnceleme

Wasp Network, kitap uyarlaması bir film olarak Brezilyalı bir gazetecinin araştırmalarına dayanıyor. ABD yapımı olmasına rağmen oldukça tarafsız bir film olduğu söyleyebiliriz. Olaylar olabildiğince mesafeli şekilde anlatılmış. Bir Netflix yapımı olarak Hollywood yapımlarındaki propaganda unsurlarını barındırmıyor. Hatta Kübalı casusların ülkelerine yönelik terör saldırılarını önlemesi gibi cesur konuları bile işliyor.

Oyuncular

Wasp Network pek çok yıldız oyuncuyu biraya getirmiş. Edgar Raminez, René Gonzales rolünde oynuyor. Onun eşi Olga Salanueva'yı ise Penélope Cruz canlandırıyor.

Penélope Cruz, filmde Olga rolünü başarılı bir şekilde canlandırmış. Ama bu kadar zor bir hayatı olan bir kadın için fazla güzel ve bakımlı kaçıyor. Daha yıpranmış gözükmesi gerekirdi.

Edgar Raminez'in Netflix'in sevdiği oyunculardan olduğunu söyleyebiliriz. Bu filmdeki performansı da çok başarılıydı. Wagner Maura, asker kökenli bir diğer ajanı Juan Pablo Roque'yi oynuyor.

Konusu

Helikopter pilotu olan René Gonzales İltica eder ve Miami'deki ABD üssüne gider. René aslında Chicago doğumludur. Dolayısıyla ABD vatandaşıdır. Burada Küba Amerikan Ulusal Vakfı (CANF) tarafından karşılanır. Ona ev ve işe bulmasında yardım ederler.

Çalıştığı havalimanında José Basulto ile tanışır. Basulto okyanusa açılan Kübalı göçmenleri bulup kurtarmak istemektedir. Bunun için gerekli imkanlara sahiptir. René'ye pilotluk teklif eder.

Yine bir asker olan Juan Pablo Roque, yüzerek adadaki ABD üssüne kaçar. Oda bir Küba subayıdır ve General Ocho'nun idamından sonra taraf değiştirdiğini söyler. Amerika'ya gittikten sonra Küba Diasporasının içine sızar. Yaptıkları işleri FBI'a gammazlayarak onları zayıflatır.

Zamanla toplulukta saygı değer biri haline gelir. Ve sonunda CANF başkanı Jorge Mas Canosa'ya ulaşmayı başarır

Yaban Arısı Şebekesi (Wasp Network)

Filme adını veren bu oluşum ABD'ye iltica adı altında gidip göçmen Kübalıların kurduğu Castro karşıtı gruplara sızmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda Küba’daki turistik bölgeleri hedef alan terör saldırılarını da önleyecek istihbarat toplamaktadırlar.

Genel Değerlendirme

Wasp Network, Retro havası ve İspanyolca müzikleri ile izleyeni içine çekiyor. Bu özelliğiyle dönem filmi sevenlere de hitap edecektir. Filmi başarılı yapan pek çok özellik var. Politik bir film olduğu gibi ajanların kişisel hayatlarını da incelikle anlatmış. Bu sebeple duygusal yönü güçlü olmuş. Olumsuz yanı ise bir film çok fazla hikâyeye bölünmüş. Elbette bu tarz paralel öyküler işleyen pek çok film var. Ancak casusluk temalı filmlerin vuruculuğu biraz da ana karakterle kurulan bağa bağlı oluyor. Mesela benzer bir öykü anlatan Chosen One filmi tek bir hikâye üzerinden giderek bunu çok başarılı şekilde yapmıştı. Sürekli geçişler olması izleyicinin dikkatini dağıtıyor ve bağ kurmasına engel oluyor.

Kısa bir sahne hariç cinsellik içermiyor ve şiddet içerikli çok sahne hiç yok. İstihbarat filmlerinde görmeyi beklediğimiz türden işkence sahneleri de yok. Sonuç itibariyle genel izleyiciye hitap ediyor denebilir.

Wasp Network, istihbarat savaşlarını anlatan bir filme oranla fazla yüzeysel kalmış Etliye sütlüye karışmadan çok genel bir anlatımla ilerliyor. Haliyle risk almadan yapılan bir kurgunun etkileyiciliği daha az oluyor.

Ardı ardına pek çok trajedi olmasına rağmen hızlı geçişlerle hiçbir duyguyu yaşamanıza müsaade etmiyor. Bunun tek istisnası Gonzales ailesinin sahneleriydi. Ama yine araya seyircinin takip edemeyeceği kadar hızlı başka olaylara ait sahneler koyarak etkisini azalttılar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu