Son eklenen

Android 11 Özellikleri ve Çıkış Tarihi


Google, bazı etkileyici özelliklerle Android 11 güncellemesini duyurdu. Android 11 adlı yeni güncelleme, her yeni sürümde olduğu gibi heyecan verici yenilikleri deneyimlememizi sağlayacak. Android 11, başta Google Pixel akıllı telefonlar olmak üzere birçok farklı marka ve modelin akıllı telefonlarına kurulabilir. Sadece 2020 sonuna kadar tüm kullanıcıları kapsayacak olan güncellemeyi görebiliyoruz.

Android 11 ile gelecek yeni özellikler

Google, Eylül 2019'da Android 10 kullanıcılarına birçok yeni özellik sunarak, kullanıcı deneyimini de bir sonraki seviyeye taşıdı. Ayrıca Dark Mode gibi popüler özellikleri kullanıcılara sunan Google, Android 10 sürümünde pil tüketimini önemli ölçüde azalttı.Android 10 ile adından söz ettiren firma, artık Android 11 kullanıcılarının karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Aslında geçtiğimiz günlerde Android 11'in ilk geliştirme sürümünü yayınlayan Google, bu sürümde yeni bir güncelleme ile gelecek olan bir takım özellikleri ortaya çıkardı. Dilerseniz Android 11'in tüm özelliklerini ve bildiğiniz çıkış tarihini daha fazla uzatmadan size bırakalım.

Gelişmiş medya kontrolü

Akıllı ev sistemi kontrolleri gibi, gelişmiş medya kontrolleri de Android 11 ve ona bağlı medya giriş ve çıkış cihazlarına sahip cihazları kolayca kontrol etmenizi sağlar. Bluetooth hoparlörler, kulaklıklar, mikrofonlar veya bağlı akıllı TV'ler ve mobil cihazlarla daha hızlı etkileşim kurabileceksiniz. Öte yandan, medya kontrolleri artık "Hızlı Ayarlar" menüsünden yönetilecek.

Gelişmiş bildirim paneli

Bildirim çubuğu, özellikle Android işletim sistemine sahip bazı akıllı telefon marka ve modellerinde kullanıcıları çıldırtıyor, bildirim çubuğu Android 11 güncellemesi üzerinden geliştirildi. Bildirim çubuğundaki bildirimler arasında aktif olarak kullanmakta olduğunuz uygulamalara ait bildirimler üstte, diğer bildirimler ise altta görüntülenecek, böylece bunları görmezden gelebilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak, bildirim çubuğu üzerinden Android 11 güncellemeleri ile baloncukları da açabilir ve birçok farklı uygulamaya kısa yollar üzerinden erişebilirsiniz. Böylelikle bulunduğunuz yerden uygulamadan çıkmadan cihaz üzerinde farklı işlemler gerçekleştirebileceksiniz.

Yeni güvenlik önlemleri

Android kullanıcılarını güvenlik konusunda rahatsız eden en önemli konulardan biri de mobil uygulamalara verilen erişim izinleridir. Android 11 ile birlikte artık mobil uygulamanın erişmek istediği kamera ve mikrofon gibi cihazlara tek seferlik izinler verebileceksiniz. İstemediğiniz takdirde uygulamanın cihazın herhangi bir bölümüne erişmesini engelleyebilme olanağına da sahip olabilirsiniz.

Mobil uygulamalara verilen erişim hakları üzerindeki kontrolünüz iyileştirilecek ve bir süredir kullanmadığınız uygulamalara verilen haklar iptal edilecektir. Uygulamayı kullanırken tekrar erişim gerekirse, kullanıcının tekrar izni gerekecektir. Bu özellikler, konum ve kişiler gibi önemli bilgiler için de geçerli olacaktır.

Kapsamlı depolama

Android 11'in geliştirici öncesi beta güncellemesine dahil edilen kapsamlı saklama özelliği daha sonra kaldırıldı, ancak iyileştirilmemesi ve tekrar sunulmaması için hiçbir neden yok. Kapsamlı depolama ile kullanıcılar, mobil uygulamaların cihaz depolama alanında erişebileceği dosyaları seçebilir ve buna göre özel erişim izinleri verebilir.

Sohbet baloncukları

Android 10 geliştirme sürümlerindeki sohbet balonu özelliği, Android 11 kullanıcıları tarafından kullanılabilecek. Bu özellikle birlikte, her mesajlaşma ve sohbet uygulaması artık konuşma balonları içeriyor ve bu da sohbetleri daha erişilebilir hale getiriyor.

Aslında bu sohbet balonu özelliği, Android telefon üreticileri tarafından özel olarak geliştirilen UI sürümleri ile yıllardır kullanılmaktadır. Artık Google, bu özelliği varsayılan olarak Android 11 kullanıcılarına sunarak kullanıcıların mesajlara daha hızlı erişmesine izin verecek.

Dahili ekran kaydedici

Android 11 ile bu işletim sistemini kullanan tüm tüketiciler, telefonlarının ekranını kaydetmek için üçüncü taraf bir uygulamaya ihtiyaç duymayacak. Hızlı Ayarlar menüsüne ekleme seçeneği ile ekranınızı kaydetmek her zamankinden daha kolay olacak. Kullanıcılar, tercih ettikleri seçeneklerle ekranlarını kolaylıkla kaydedip paylaşabilecekler.

Kablosuz hata ayıklama

Kablosuz teknolojiler her geçen gün daha yaygın hale geliyor. Bu değişiklikler, Android geliştiricileri tarafından da yakından takip edilmektedir. Bunu Android 11'de de açıkça görebiliyoruz. Çünkü Android 11 ile kullanıcılar Android Auto'yu kablosuz olarak hata ayıklayabilecek ve kullanabilecek. Öte yandan, kablosuz hata ayıklama geliştiricileri, Android Auto kablosuz, arabalarında destek olan tüm kullanıcıları memnun ediyor gibi görünüyor.

Uçuş modunda bluetooth bağlantısı

Android 11 sürümünden önce, kullanıcılar Uçak modunu açtıktan sonra, telefonlarının Bluetooth bağlantısı da sonlandırıldı. Bu nedenle, kullanıcılar kablosuz kulaklıklarına uçak modunda bağlanamadı. Yakın zamanda aldıkları geri bildirimlere göre de bu sorunu derecelendiren bir geliştirme şirketinin Android'in yeni sürümünde bu soruna çözüm bulduğunu görebiliyoruz. Bu nedenle, Android 11'de, kullanıcıların Uçak moduna geçtikten sonra Bluetooth bağlantısı kesilmeyecek.

Gelişmiş dokunmatik hassasiyeti

Bildiğiniz gibi, ekran güvenliği yanlışlıkla telefonunuzun dokunma hassasiyetini azaltabilir. Ancak Android'in yeni sürümü ile bu soruna çözüm bulmaya kendini adamış bir geliştirici firma, kullanıcıların dokunma hassasiyetlerini artırmalarına olanak tanıyacak.

Android 11 özellikleri hakkında bilinen her şey şimdilik bunlarla sınırlı. Ancak önümüzdeki günlerde gelmesi beklenen yeni geliştirme sürümleri ile yeni özelliklerle Android 11'e dahil edilebileceğini belirtmekte fayda var.

Android 11 ne zaman çıkacak?

Android 11 güncellemesinin Google tarafından tüm telefonlarda kullanıma sunulacağı tarih hakkında kesin bir şey söylemek zor olsa da, tahminlere göre 2020'nin sonuna kadar birden fazla akıllı telefonda Android 11 güncellemelerini görebileceğiz. Ayrıca güncelleme duyurusu ile bazı telefonların çoktan güncellendiğini söyleyebiliriz. Tüm telefonlarda beklenen güncelleme tarihi 2021'in ilk aylarıdır.

Android 11 neler hedefliyor?

Yeni Android 11 için talimatlar Samsung Galaxy Giyilebilir uygulamasında bulundu. Bu, güncellemenin yakın gelecekte kullanıcılarla buluşacağı anlamına gelir. Söylentilere göre Samsung, One UI 3.0 için uygulamalarını ve hizmetlerini Android 11 ile güncellemeye başladı. Ayrıca şirket, Android'in yeni sürümünü daha kararlı hale getirmek için hala çalışıyor.

Herkese Açık Beta'nın Eylül ayı sonunda veya Ekim başında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Yeni güncellemenin ilk olarak Galaxy Note 20 ve Galaxy S20 serilerini vuracağını biliyoruz.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu