Son eklenen

Arabanızda Çizikler Nasıl Giderilir?


Bir sabah kalktığınızda arabanızın çiziklerle dolu olduğunu düşünün. Böyle bir olay başınıza gelirse aşağıdaki araba çizik kapatma yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.

Boyasız Çizik Giderme

Park esnasında bir arabaya sürtme sonucunda araba çiziği oluşabilir. Bu çizikleri su tutarak gidermek mümkün değildir. Özel çizik giderici ürünler veya yeniden boya yapılması araba çizik kapama için en iyi çözümlerdendir. Ancak genellikle araç sürücüleri masraf yapmadan bu problemi çözmeye kalkarlar ve alternatif yöntemler ararlar. Aşağıda alternatif araba çizik kapatıcı ürünler yer almaktadır. Bu ürünlerin dezavantajlarını göz önünde bulundurarak kullanın.

Diş Macunu ile Arabadaki Çiziği Kapatma

Diş macunu ile derin çizik kapatma mümkün değildir. Hatta sıraladığımız alternatif ürünlerin hiçbiri ile derin çizik kapatma yoluna gitmeyin. Diş macunu ile birlikte yüzeysel çizik giderme işlemi denenebilir. Elbette iyi sonuç alınabileceğinin bir garantisi yoktur.

Çiziğin yüzeysel olup olmadığını anlamak için çiziğin üzerinden tırnağınızı geçirin. Eğer tırnağınız takılmıyorsa yüzeysel bir çiziktir. Tırnağınız takılıyorsa derin bir çiziktir. Diş macununu uygulamaya geçmeden önce arabanızı yıkatın veya kendiniz yıkayın. Aracın sünger veya oto yıkama fırçası ile sabunlanmasına dikkat edin. Köpük haline getirdikten sonra güzelce yıkayın ve ardından bir havlu ile kurulayın.

Arabanız temizlendikten sonra mikrofiber havluyu hafif ıslatın ve nemli hale getirin. Nemli mikrofiber havlunun üzerine oluşan çiziğe oranla bir miktar diş macunu sıkın. Mümkünse mikrofiber havlu olmadan bu işlemi yapmayın, aksi takdirde yeni çizikler oluşabilir. Elinizde beyazlatıcı diş macunu varsa araba çizik kapatıcı olarak daha iyi iş görebilir.

Daha sonra diş macunu sıktığınız bez ile dairesel hareketlerle çiziğe diş macununu yedirin. Bu işlemi uygularken hafifçe bastırabilirsiniz. İyice yedirdikten sonra bölgeyi yıkayın veya ıslak bez ile silin. Ardından tekrar mikrofiber bez ile diş macunu uygulayın. Eğer ikinci kez yüzeysel çizik giderme işlemini uyguladıktan sonra tatmin edici bir sonuç ile karşılaşmadıysanız üçüncü kez uygulayabilirsiniz. Ancak daha fazla uygulamanız, araç boyasının katmanlarına zarar verebilir.

Cif ile Çizik Kapatmak Mümkün Mü?

Cif ile araba çiziklerini kapatmak çok riskli bir işlemdir. Araba çizik kapatma için tercih edilmemesi gerekir. Cif yıpratıcı özelliğe sahiptir. Bu nedenle araç boyasına ve diğer katmanlara zarar verebilir. Özellikle koyu renkli araçlarda rengin daha açılmasına, siyah iken gri olmasına sebep olabilir. Bu sebeplerden ötürü profesyoneller cif ile araç çiziği kapatmayı önermiyor.

Tiner & Aseton İle Çizik Kapatmak Mümkün Mü?

Tiner ve asetonda aynı cif gibi yıpratıcı özelliğe sahiptir. Araç sahipleri ucuz bir yöntem olduğu için tercih etmekteler. Ancak bu ucuz ürünler çiziği var olan halinden daha kötü hale getirebilir. Yüzeysel çizikler için diş macunu kullanın. Eğer kullanmak istemiyorsanız çizik giderici ürünler kullanabilirsiniz. Derin çizikler için ne diş macunu ne de başka bir alternatif ürün kullanın. Derin çizikler için çizik giderici ürünler bile yetersiz kalabilir. Bu nedenle aracınızı yeniden boyatmanız gerekebilir.

Çizik Giderici Ürünler Kullanmak

Tıpkı diş macununda olduğu gibi çizik giderici ürünler kullanmadan önce aracınızı yıkayın veya yıkatın. Aracı yıkattıktan sonra köpükleyin ve durulayın, daha sonrada kurulayın. Bu işlem çiziğe toz ve kir kaçmaması için kesinlikle yapılmalıdır. Cilalama pedi veya mikrofiber bez üzerine çizik gidericiyi sıkın. Dairesel hareketlerle çizilen bölgeye hafifçe bastırarak yedirin. Yedirdikten sonra mikrofiber bez ile çizik giderici ürünü temizleyin. Bu işlemi iki veya maksimum üç defa uygulayın. 

Çizik giderici ürünlerin arabanıza zarar vermemesi için kullanım talimatlarını mutlaka okuyun. Yüzeysel çizik giderme için çizik giderici ürünler gayet etkilidir. Fakat derin çizik kapatma konusunda her zaman en iyi sonucu alamayabilirsiniz.

Çizik Kapatmak İçin Arabayı Boyatmak

Araba çizik kapatma yöntemleri arasında en az riskli olanı arabayı boyatmaktır. Ancak bazen maddi imkanlardan ötürü alternatif yöntemleri de uygulamak durumunda kalabilirsiniz. Zaten boyama vb. profesyonel çözümlerin uygulanmama sebebi de maddi imkanlardır.

Arabanızı boyatmak yerine kendiniz boyamaya kalkmayın. Bu işlem profesyonellik gerektirir. En ufak bir hatada, arabanızda var olan hasardan daha fazlasına neden olabilirsiniz. 

Arabanın Çizilmemesi Alınabilecek Önlemler

Araba çizilmesine karşı alınabilecek önlemlerin sayısı fazla değil. Arabanız dış ortamda park halinde durduğu sürece dış etkenlerden dolayı zarar görmesi mümkün. Sitelerde bulunan kapalı otoparklar veya size özel bir garaja aracınızı park etmeniz en iyi çözüm. Sitelerdeki kapalı otoparklara park ettiğinizde de art niyetli insanların aracınızı çizmesi yine mümkün. Size özel bir garajın olması en etkili çözüm. Fakat yine yolda giderken ağaç dalları, rüzgarla beraber gelen sert cisimler veya yoldan sıçrayan ufak taş parçaları çizilmeye sebep olabilir. Bu önlemlerin yanı sıra ekstra bir önlem almak isterseniz boya koruyucu ürünlere göz atabilirsiniz. Tam koruma sağlamaları mümkün değil, ancak yüzeysel çizikler için yeterli olabilir.

Yüzeysel çizikler için fazla kendinizi strese sokmayın. Çünkü yüzeysel araba çizikleri ile devamlı karşılaşabilirsiniz. İlla birşeyler uygulayacağım diyorsanız yukarıdaki yöntemler ve uyarıları göz önünde bulundurun. Derin araba çizikleri için araba çizik kapatma yöntemleri kesinlikle uygulanmalıdır. Çünkü araba boyasının koruyucu katmanları bir noktadan hasar gördüğünden, hasarlı bölgenin çevresi ve sonrasında tüm araç boyası zaman içerisinde dökülebilir. Derin çizikler için alternatif çözümler uygulanabilir. Fakat profesyonellerden destek almak en doğru olanıdır.

1 Yorumlar

  1. Böyle güzel şeyler paylaşmanız çok iyi devamını bekliyor olucam

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu