Son eklenen

Covid-19 ve Kan Grubu Arasında Bir İlişki Var Mı?

Covid-19 konusunda hepimizin en çok merak ettiği, soru Koronavirüs kapma ihtimalimizin % kaç olduğudur. Bu konuda yapılan yoğun bilimsel araştırmalar sonucu bazı bireylerin Koronavirüse karşı diğerlerinden daha hassas olduğu saptandı. Saptanan başlıca hassas gruplar şunlardır:

Erkekler, kadınlara oranla daha fazla risk altındadır.

Yaşlı bireyler, gençlere kıyasla daha fazla risk altındadır.

Tip 2 Diyabet, obezite ve kalp rahatsızlığı vb. kronik sağlık sorunları bulunan kişiler, kronik hastalıkları olmayan insanlara kıyasla daha ciddi risk altındadır.

Siyah ve Latin Amerikalıların hastalığı kapma riski, Asyalı Amerikalılar ve beyazlardan daha fazladır.

Son çalışmalara göre bu faktörlere eklenebilecek bir başka Covid-19 risk faktörünün de kan grubu olabileceğine dair, bilimsel araştırma sonuçları bulunuyor. Bu konuda yapılan yeterli araştırma yoktur. Fakat yapılan az sayıdaki araştırmaların hepsinde de aynı sonuçlar verilmektedir. Bulunan sonuçlara göre, bazı kan türlerine sahip kişilerin Covid-19 hastalığı nedeni ile hastaneye kalkma olasılığı daha yüksektir. Diğer kan grubuna sahip kişilerin ise Covid-19’u bu seviyede bir bakıma ihtiyaç duymadan geçirebileceği öne sürülüyor. Yani Covid19 ile kan grubu arasında bir ilişki olduğu düşünülüyor. Konu ile ilgili araştırmalar ve sonuçları Haziran 2020 New England Journal of Medicine dergisinde yayınlandı.

Bu makalede, bilim insanlarının kan grubu ve Covid-19 arasındaki ilişki üzerine elde edilen bilimsel sonuçlardan bahsedilmektedir.

Kaç Adet Kan Grubu Vardır?
Sekiz ayrı kan grubu bulunmaktadır. Kan grupları kısmen kırmızı kan hücrelerinde yer alan A ve/veya B antijenlerinin varlığı ya da yokluğu ile saptanır. Kırmızı kan hücrelerinde sadece A antijeni bulunan insanların kan grubu A’dır. Kırmızı kan hücrelerinde sadece B antijeni varsa, kişinin kan grubu B’dir. Kırmızı kan hücrelerinde hem A, hem de B antijeni bulunan kişilerin kan grubu AB olarak tanımlanır. Bireyin kırmızı kan hücrelerinde ne A antijeni, ne de B antijeni bulunmuyorsa, kan grubu 0 olarak belirlenir.

Bütün bunlara ilaveten kan grubu testinde, kırmızı kan hücrelerine Rh faktörü adı verilen bir proteinin varlığına ya da yokluğuna da bakılır. Eğer kırmızı kan hücrelerinde Rh proteini varsa, kişinin kan grubu Rh+ ,yoksa kan grubu Rh – olarak tanımlanır. Bu bilgilerin ışığında bilim insanları tarafından 8 adet kan grubu tanımlanmıştır. Bu gruplar şunlardır: A Rh +, A Rh-, B Rh+,B Rh-, AB Rh+, AB Rh-,0 Rh+,0 Rh-.

New England Journal of Medicine Dergisinde Yayınlanan Makalede Bildirilenler 
Bilim insanları yaptıkları çalışmada İtalya ve İspanya’da Covid-19 sebebi ile hastaneye kaldırılması gereken 1600’den fazla hastadan kan aldı. Alınan kanlar genetik açıdan analiz edildi. Elde edilen sonuçlar, Covid-19 hastalığı bulunmayan 2200 kişinin kan sonuçları ile karşılaştırıldı.

Çalışmadan alınan sonuçlar üzerinde yaş ve cinsiyetin etkisinin giderilmesi için gerekli hesaplama çalışmaları yapıldı. Sonuçta bilim insanları ağır hastaların kan grubu ile Covid-19 arasında ortak bir nokta saptadılar.

Üzerinde araştırma yapılan grupta, kan grubu A olan kişilerin Covid-19 hastası olması ve hastalığı ağır geçirme riskinin % 45 oranında daha fazla olduğu görüldü. Bunun yanı sıra 0 kan grubuna sahip insanların Covid-19 hastalığına yakalanma ve hastalığı ağır geçirme ihtimalinin % 35 daha az olduğu bulundu.

0 ve A grubu dışında hiçbir kan grubu hakkında kayda değer bir başka sonuç elde edilemedi. Ayrıca hiçbir kan grubu, hastanın mekanik ventilatöre bağlanmasını gerektiren risk ile bağlantılı bulunmadı.

Bu konuda farklı ülkelerde yapılan birkaç araştırmada da, benzer sonuçlar elde edilmiş olmasına rağmen eldeki veriler, Covid-19 ve kan grupları arasında bir ilişki olduğuna dair kesin bir yargıda bulunmak için yetersizdir.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu