Son eklenen

KOZALAK ŞURUBUNUN FAYDALARI

Kozalak denilince akla mangal, süs eşyaları gelse de aslında sağlığa inanılmaz etkisi vardır. Faydalarını şöyle sıralayalım:

Nezle, grip, akıntı, boğaz rahatsızlıklarına iyi gelir.

Bağışıklığı güçlendirir.

Sağlıklı bir şekilde uyumayı sağlar.

Cilt hücrelerini yeniler, yaşlanmaya karşı çıkar.

Sağlıklı saçlara ulaşmada olumlu etkileri vardır.

Stresin ve sıkıntının üstesinden gelir.

Öksürüğe iyi gelir, balgam sökücüdür.

Rahat nefes alıp vermeyi sağlar.

Enerji verici etkisi vardır, halsizliği önler.

Diş iltihaplanmalarına karşı iyi gelir.

Akciğer sağlığını korur, akciğerin temizlenmesinde yardımcı olur.

Mikroplara karşı savaşır.

KOZALAK ŞURUBUNUN ZARARI VAR MIDIR?

Tabiki her şeyin fazlası zarar olduğu gibi kozalak şurubunun da fazlası zararlıdır. Bir diğer önemli husus da kozalak seçimidir. Doğru kozalak seçimi ve günde 1 tatlı kaşığı kadar yenildiği sürece zararı olmaz.

KOZALAK SEÇİMİ:  Yeşil halde olan küçük taze kozalaklara ihtiyacımız var. Kahvereleşmiş kozanaklarla asla hazırlamaya kalkmayın.

İlkbahar ve yaz aylarında rahatlıkla bulabilirsiniz ancak dört mevsim de aktardan, doğal ürünler satan yerlerden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Unutmayın ki kronik, ciddi bir rahatsızlığınız varsa doktora danışmadan tüketmek önerilmiyor. Günde 1 tatlı kaşığından da fazla tüketmemelisiniz.

KOZALAK ŞURUBU TARİFİ:

Kozalak şurubu hazırlamak biraz uğraştırıcı ve meşakatlidir ama tüm uğraşlarınıza değeceğine emin olun, faydalarını yukarı da sıralamıştım çok ama çok değerli bir tarif olacak.

İHTİYACIMIZ OLAN MALZEMELER:

25 tane taze yeşil kozalak

4-5 su bardağı toz şeker

6 su bardağı su

2 damla limon suyu

Yapılışı:

İlk önce kozalakları güzelce temizleyelim. Daha sonra geniş bir kaba alalım ve üzerine bolca suyla 1 gün bekletelim. Ertesi gün olunca kozalakları tencereye koyalım ve üzerine yine bolca su ile kaynatalım. Kaynayan suyu dökelim. Hafif haşlanmış haldeki kozalakları yine tencereye alalım. Kettle da 6 su bardağı kaynamış suyu tencereye dökelim. Ve yine kaynatalım. Artık biz istesek de istemesek de kirlerinden arınmış olacaktır. Su kaynamaya başlayınca ocağın altını en kısığa alın ve tencerenin ağzını yarım açık kalacak şekilde kapatalım. Bu şekilde 1.5- 2 saat pişmeye bırakalım. 1.5- 2 saat sonra toz şekeri ilave edelim ve kıvam alana kadar ara ara karıştıra karıştıra pişirin. Üzerinde oluşan köpükleri alın ve atın. Kıvam almaya başladığında limon suyunu da ekleyin , biraz daha karıştırın ve ocağın altını kapatın. Tenceredeki karışım oda sıcaklığına gelince süzerek kavanozlara hava almayacak şekilde koyabilirsiniz.( Kozalak tanelerini süzmeden de koyabilirsiniz tercihinize göre) Afiyet, şifa olsun.

Bunu klasik reçel, şurup, bal gibi görüp çok tüketmeyin. Fayda sağlamak için günde 1 tatlı kaşığı tüketin.

4 Yorumlar

  1. Bizde yapmıştık hatta bu sene fıstık çamı diyorlar yeşillerinden biraz toplayıp yaptım gerçekten de faydasını göreceklerdir çok teşekkür ederiz kozalak şurubu tarifi için.

    YanıtlaSil
  2. ne ilginç yaa saoool bişi öğrendim sayendeee :)

    YanıtlaSil
  3. Bir kozalaktan reçel şurup yapmadıkları kalmıştı :)

    YanıtlaSil
  4. Kozalak şurubunun faydalarının yanı sıra verdiğiniz şurup tarifi için teşekkürler

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu