Son eklenen

Doğal Antibiyotikler Nelerdir?

Türkiye’de antibiyotik kullanımı her geçen yıl artmakta idi. Bunun önüne geçebilmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, reçetesiz antibiyotik alımını yasakladı ve katı kurallar uyguladı. Antibiyotiklerin doğru şekilde ve doğru ölçüde kullanılması önemlidir. Her baş ağrısında veya ateşlenme yaşandığında bir doktora danışmadan kullanılan antibiyotikler insanda yarardan çok zarara neden oluyor. Antibiyotiklerin ve diğer ilaçların kimyasal yollarla üretiliyor olması insanlar için büyük önem taşımaktadır. Özellikle doğal antibiyotik alımı yapmaktansa, yapay antibiyotiklerin kullanılması insanlar için de uygun değildir. Peki ama hangi sebzelerde, meyvelerde ve bitkilerde doğal antibiyotik etkisi alabiliriz?

Hangi Sebze, Meyve ve Bitkilerde Doğal Antibiyotikler Mevcuttur?

Soğan ve Sarımsak

Doğal antibiyotik denince akla ilk gelen iki besin olan soğan ve sarımsak, içerdikleri antioksidanlarla insan vücudunda doğal antibiyotik etkisi yaratır. Ayrıca ulaşılması en kolay ve yemeklerde, salatalarda kullanılması en yaygın olan sebzelerdir.

Zencefil

Çiğ olarak tüketildiğinde acı olan tadı pek de damağa hitap etmeyen zencefil, salata ve yemeklerde kullanıldığında doğal antibiyotik etkisi oluşturur. Ayrıca toz zencefil olarak da tüketilmesi uygun ve kolaydır. Bir bardak süte bir tatlı kaşığı bal ve toz zencefil eklenerek bağışıklık sistemi desteklenebilir, bakteri ve virüslerden korunmak mümkün kılınır. Zencefilin, boğaz ağrılarına ve migren ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir.  

Turp

Turp yaygın olarak salatalarda kullanılan bir sebzedir. Turpun salata ile olan uyumu tercih edilmesinde en büyük etkenlerdendir. Ayrıca diyet yapanlar için de tam bir vitamin deposudur. Turp da doğal antibiyotiklerden biridir.

Doğal antibiyotik denince akla ilk gelen besinler genellikle sebzelerdir. Ancak; bazı bitkilerde ve meyvelerde de doğal antibiyotikleri bulmak mümkündür. Nar ve kivi gibi meyveler içerdikleri vitaminler ve antioksidanlarla bağışıklığı desteklemektedirler. 

Çörek Otu

Bilinen birçok faydası bulunan çörek otu, aynı zamanda doğal antibiyotik etkisi ile de dikkat çekmektedir. Ayrıca çörek otunun hazımsızlığa ve mideye iyi geldiği bilinmektedir.

Adaçayı

Ülkemizde yaygın ve hatta her gün tüketilen siyah çayın, fazla tüketilmesi halinde kalbe zararları mevcuttur. Düzenli olarak tüketilen bitkisel çaylar da içerdikleri vitaminlerle hem bağışıklık sistemine hem de sindirim sistemine büyük yarar sağlamaktadırlar. Ayrıca adaçayı, içerdiği antioksidanlarla cildi güzelleştirici etkiye de sahiptir.

4 Yorumlar

  1. Hepsi birbirinden faydalı doğal antibiyotikler. Ben öksürük için kara turp, bal karışımını sık sık uygulayanlardanım. Ellerinize sağlık:-)

    YanıtlaSil
  2. Çörek otu yağını günde bir çay kaşığı içiyordum bende, tadı biraz kötü ama faydası var bildiğim kadarıyla, sizde yazmışsınız...

    YanıtlaSil
  3. zencefil ve adaçayı dışında hepsini çok severiim :)

    YanıtlaSil
  4. çörek otu yağının gerçekten etkisi büyük, babamlar her sabah içer.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu