Son eklenen

İkinci El Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Cep telefonlarının artık bir ihtiyaç haline geldiği bu devirde, dövizde yaşanan sürekli artıştan ötürü sıfır telefonların fiyatlarında inanılmaz yükselişler görmekteyiz. Haliyle ikinci el telefonlara olan rağbet artmakta ve bu telefonların piyasasındaki hareketlilik daha önce hiç olmadığı boyutlara ulaşmakta. Durum böyle olunca da daha önce ikinci el telefon piyasası ile haşır neşir olmamış bir çok insan bulunmakta. Onların da aklına birtakım sorular gelmekte. “İkinci el telefon alırken nelere dikkat etmeli?, İkinci el telefonun garantisi var mıdır?, İkinci el telefonda sorun yaşar mıyım?” Bu sualleri çoğaltmak mümkün. Gelin ikinci el bir telefon satın alırken nelere dikkat edeceğimize şöyle bir bakalım.

İlk olarak mutlaka faturası olup olmadığına bakmak gerekiyor. Faturasız telefon satın aldığınız bir durumda, ileride çıkabilecek herhangi bir soruna karşı tamir konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Faturasız telefon satın alırsanız, ileride kriminal bir durum yaşama riskiniz de bulunmakta. Kısacası cihaz çalıntı çıkabilir hem cihazdan hem de paranızdan olursunuz. Tabi karakolda kaybedeceğiniz zaman da cabası.

Telefondaki değişim durumunu mutlaka sorun. Anakart, ekran vb. parçaları yetkili servis dışında değişmişse o telefonu satın almayın. Yetkili serviste değişmeyen, herhangi bir karşılığı olmayan bir değişim sonucunda ileride çıkabilecek sorunlarda muhatap bulmanız mümkün olmayacaktır.

Cihazın kimliğini tanımlayan IMEI numarasını da ister e-devlet üzerinden ister BTK’nın sitesi üzerinden sorgulatmayı ihmal etmeyin. Üstte bahsettiğimiz gibi ürünle alakalı kriminal bir durum varsa (çalıntıysa ya da kaçaksa) yasal yollarla ülkeye giren ve şu anda kullanımda olmayan eski bir telefonun IMEI numarası bu telefonda illegal bir şekilde kullanılabilir. Bu numarayı araştırdığınızda karşınıza, elinizdeki cihazın marka ve modeli çıkmıyorsa o telefonu hemen bırakın ve oradan mümkün olduğunca hızlı bir şekilde uzaklaşın.

Bunlara baktıktan sonra telefonla alakalı fiziksel özelliklere geçebilirsiniz. İlk olarak, darbe durumuna dikkat edin. Haddinden fazla darbeli ise ilerleyen zamanlarda telefonun sorun çıkarması kuvvetle muhtemel. Telefonu test etmek için de bembeyaz bir sayfa açın. Bunun için her telefonda kurulu durumda olan Google uygulamasını tavsiye edebilirim. Ekranın bir sorunu varsa örneğin ölü piksel varsa lekeliyse ya da bir darbe almışsa kabak gibi ortaya çıkacaktır. Bakacağınız bir başka nokta da hoparlör olmalı. Bunu denemek için bir video, bir şarkı açabilirsiniz. Seste herhangi bir çatlama veya cızırtı mevcut ise hoparlör patlamıştır. Yine sesle alakalı mutlaka bir arama yapın. Böylece ahizesini denemiş olacaksınız ve arama sırasında sıkıntı yaşarsanız o telefonu tercih etmeyin.

Sırada ise şarj durumunu kontrol etme var. Telefonu bir süre şarj edin ve yüzde durumunun nasıl arttığını gözlemleyin. Hızlı şarj desteğine rağmen batarya hızlı dolmuyorsa telefonun şarj girişinde ya da donanımda sıkıntı olabilir. İnternet bağlantısını test edin. WiFi ile bağlanarak internette gezinti yapın. Modeme olan uzaklığına göre sinyal durumunu gözlemleyin. Belirli bir yakınlığa rağmen çekim gücü yüksek değilse bu telefonu tercih etmeyin. Mümkünse mobil veri ile de benzer işlemleri uygulayın.

Son olarak, cihazla alakalı internet üzerinden bir araştırma yapmayı unutmayın. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz bütün testleri uygulamanızın ardından bir sorunla karşılaşmamış olmanıza rağmen, bazı markaların bazı modellerinde kronik sorunlar çıkabilmektedir. Bu sorunlar bazen önemli olmasa da zaman zaman telefon kullanım konforunuzu büyük ölçüde düşürebilecek sorunlar da çıkmaktadır.

Bütün bu kontrollerin ardından almayı düşündüğünüz telefon testlerden başarı ile geçerse bize söyleyecek tek bir şey kalıyor. “Hayırlı olsun. İyi günlerde kullanın.”

2 Yorumlar

  1. ikinci el telefon almam hiç herhaldee :)

    YanıtlaSil
  2. 2.El telefona hayatta güvenmiyorum gider sıfır alırım daha iyi :)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu