Son eklenen

Wordpress Nedir? Wordpress Ne İşe Yarar?

Wordpress, GPL lisansına sahip açık kaynak kodlu PHP ve MYSQL kullanılarak hazırlanmış olan bir içerik yönetim sistemi yani CMS'dir. CMS ingilizce olarak Content Manager Sistem kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur ve daha öncede söylenildiği gibi Türkçe karşılığı İçerik Yönetim Sistemidir.

B2/cafelog projesinin resmi olarak devamı sayılan wordpress şuan dünyada pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Wordpress sistemini tercih eden bireyler herhangi bir kod bilgisine dahi sahip olmadan sitelerini diledikleri gibi özelleştirebiliyorlar.

Wordpress Ne İşe Yarar?

Wordpress bizlere pek çok sektörde kolaylık sağlayan bir sistemdir. Wordpress ile aklınızda bulunan hemen hemen her projeye uygun olacak şekilde web sitesi tasarlayabilirsiniz. Ürün satacaksanız E-ticaret sitesi, yazılar yazıp yayımlayacaksanız bir blog sitesi, film sitesi ve daha aklınıza gelebilecek pek çok projeyi wordpress ile hayata geçirebilmeniz mümkün.

Ayrıca ücretli ve ücretsiz olan pek çok tema ve eklentidende wordpress sayesinde faydalanabilirsiniz. Temalar wordpress'i daha güzel hale getirmeye yarar ve her projeye özgü ayrı bir wordpress teması vardır. Bir blog sitesi kuracaksanız kendinize tema satan yerlerden bir blog teması alabilir veya internetten araştırıp ücretsiz bir blog teması elde edebilirsiniz.

Aynı zamanda wordpress sitenizi daha güzel bir hale getirmek için ücretli ve ücretsiz olan eklentilerden dilediğinizi kullanabilirsiniz. Eklentiler wordpress sitenizi daha güzel ve ziyaretçi çekecek bir hale sokacaktır.

Not: Wordpress ne işe yarar? isimli alt başlığımda bahsettiğim özellikleri sadece wordpress'in indirilebilir sürümünde tam olarak kullanabilirsiniz. Zira wordpress kendi içerisinde wordpress.org ve wordpress.com olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ve yukarıda belirttiği özelliklerden faydalanabilmeniz için wordpress.org adresi üzerinden dosyaları indirmeniz ve kurup kullanmanız gerekiyor. Ne yazık ki wordpress.com isimli sistemde bu saydıklarımın çoğunu yapamazsınız.

Örnek vermek gerekirse;

Wordpress.com adresinde temalar kısıtlı iken, wordpress.org adresinde böyle bir durum söz konusu değildir.

Wordpress.com adresinde eklentiler kısıtlıdır, wordpress.org adresinde yine böyle bir sınırlandırma mevcut değildir.

Wordpress.com adresinden bir site oluşturursanız tüm kontrol sizde olmayacaktır ama wordpress.org adresindeki dosyaları indirip hosting sunucunuza atarsanız kontrolün tümü tamamen sizde olacaktır.

Wordpress.com ücretsizdir fakat sunduğu özellikler kısıtlıdır. Wordpress.org'ta ücretsizdir yani dosyaları ücretsiz olarak indirirsiniz ama ücret ödemeniz gereken gereksinimleri vardır. Örneğin; wordpress dosyalarının barınacağı bir sunucu yani hosting ve bir de domain gerekecektir yani alan adı. Wordpress.org'ta bir kısıtlama yoktur.

Wordpress ile Neler Yapılabilir?

Öncelikle anlattıklarımın wordpress.org için geçerli olduğunu belirtmek isterim. Açık kaynak kodlu olan wordpress sistemi ile pek çok şey yapabilirsiniz. Açık kaynak kodlu demek indirmiş olduğunuz wordpress dosyalarının sizin isteğiniz doğrultusunda düzenlenmesi demektir.

Bu düzenlemeleri ise kod bilginiz var ise kodlar ile yapabilir, eğer hiç kod bilgisine sahip değilseniz temalar ve eklentiler kullanarak kod bilgisine gerek olmadan dilediğiniz özelleştirmeyi yapabilirsiniz.

Wordpress ile aklınızda olan pek çok sektöre uygun site oluşturabilirsiniz. Bunlardan bir liste halinde bahsetmek gerekirse;

Blog sitesi kurmak

Film-dizi sitesi kurmak

E-ticaret sitesi kurmak

İndirme sitesi kurmak

Haber sitesi kurmak

Moda ve kadın blogu kurmak

Video sitesi kurmak

İlan sitesi kurmak

gibi daha pek çok şeyi wordpress ile yapmak mümkündür.

4 Yorumlar

  1. Bizim halihazırda kullandığımız blog siteleriyle, artı ve eksilerini de karşılaştırsaydık keşke. Gözüm aradı 🤔😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız hanım fark bu yazımızda https://www.ankarapostasi.net/2020/05/blogger-ile-wordpress-arasindaki.html

      Sil
  2. Yok yok yani👏👏😊. Çok teşekkürler😊🤚

    YanıtlaSil
  3. Wordpress güzel ama ben Blogger'cıyım. :)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu