Son eklenen

EN İYİ 3 SAVAŞ FİLMİ

Savaş filmleri denilince akla aksiyon ve şiddet dolu sahneler gelir. Gerçekten de savaş, şiddetin ve kaybolan insanlığın bir yansımasıdır. İnsanlık olarak tarihin neredeyse hiçbir dönemini savaş olmadan, barış içinde geçirmedik. Bir yerlerde duran öfke ve şiddet, başka bir yerde artarak devam etti. Tarih, bize bu durumu belgeleri ile kanıtlıyor.

Kahramanlık hikayeleri bir yana dursun, savaşın bir de acı ve utanç verici yönlerine odaklanmak gerekir. Hastalığın, ölümün, yürüdüğünüz zaman ayağınıza gelebilecek başka bir insana ait uzvun varlığından bahsetmek ve savaşın iğrençliğine dikkatleri çekmek biraz da sanatçının görevidir.

Savaşın utanç verici kötü yüzünü ve yaşanan dramı bizlere aktarabilen nadir sayıda film vardır. En iyi savaş filmleri kategorisinde yer alan filmleri sizin için listeledik. Savaşın kirli yüzünü bizlere göstermeyi görev bilmiş bütün dünya sanatçılarına canı gönülden teşekkür ederiz. Herhangi bir şey hakkında en iyi demek, her ne kadar sübjektif olsa da, IMDB verileri ve kullanıcı geri dönüşlerine göre listemizi hazırladık. Savaşın, kanın ve dehşetin yalnızca beyaz perdede ve diziler de olması dileği ile buyursunlar efendim.

THE PIANIST ya da PİYANİST

En iyi savaş filmi denilince kuşkusuz pek çok kişi Piyanist’ten söz edecektir. Gerçekten de bu unvanı hak eden Piyanist, İkinci Dünya Savaşı başladığı sırada 27 yaşında olan piyanist Wladyslaw Szpilman’ın yaşadıklarını anlatıyor. Polonya’nın en ünlü konser piyanistlerinden biri olan Szpilman, Lutfwaffe’de bombardıman esnasında Chopin’in Nocturne eserini yorumluyordu. Bir Yahudi olan Szpilman, diğer Yahudiler gibi, zorla evinden çıkarılarak Varşova’da bulunan gettolara sürülmüştü. Yeteneği ve becerisi ile gözleri üzerine alan kahramanımız, karaborsacılara ve işbirlikçileri piyanosu ile eğlendirmeye çalışmıştır. Ailesini ve onu, esir kampına giden trenlerden bir işbirlikçi kurtarmıştır. Filmin kadrosunda Adrien Brody ve Emilia Fox gibi isimler yer alırken, IMDB puanı 8,5’tir.

SAVING PRIVATE RYAN ya da ER RYAN’I KURTARMAK

Her iki oğlunu da İkinci Dünya Savaşı sırasında kaybeden bir anne, son oğlunun da yaşadığını duymak için elinden geleni yapmaya kalkar. Anne’nin yardım isteklerine cevapsız kalmayan Amerikan Ordusu, bütün imkanlarını Er James Ryan’ı kurtarmak için kullanır. Bir kişiyi kurtarmak için çıkılan yolda, yüzlerce iz bulunur ancak Er Ryan için birçok asker hayati tehlike geçirir. 1988 yılı, ABD yapımı olan filmimizin yönetmeni Steven Spielberg iken oyuncu kadrosunda ise Paul Giamatti gibi isimler yer almaktaydı. IMDB puanı 8,8 olan filmimiz gerçekten de en iyi savaş filmleri kategorisinde yer almayı sonuna kadar hak ediyor.

HACKSAW RIDGE ya da SAVAŞ VADİSİ

Amerika Birleşik Devletleri’nin, İkinci Dünya Savaşı’na girme kararı sonrasında karakterimiz Desmond T. Doss, pek çok Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı gibi gönüllü olarak orduya katılır. Ancak, Doss’un farkı, Hıristiyanlık inancı gereği, insan öldürmek ve öldürmeye hizmet edecek herhangi bir araç kullanmaması idi. Başlarda hem rütbeli subaylar hem de onun gibi er olanlar tarafından çok sert bir tepki ile karşı karşıya kalır. Hatta işler öyle ilerler ki Doss, askeri mahkemede bile yargılanır. Ancak, inancından vazgeçmeyen karakterimiz, çok sıkı bir eğitim alıp hayatı pahasına insan kurtarmayı kabul etmiştir. Ünlü Yönetmen Mel Gibson’un yönettiği bu film, eski bir Amerika Birleşik Devletleri başkanı olan Harry Truman’dan Onur Madalyası almış bir vicdani retçinin hikayesini anlatır.

Savaşın kirli yüzünü çok net bir şekilde aktaran filmimiz Savaş Vadisi, en iyi savaş filmleri  arasında yer almayı hak etmesi bir yana en iyi savaş filmi  dahi sayılmasında bize göre bir problem yoktur.

6 Yorumlar

  1. savaş filmi, the bridge at remagen (1969), kaçırmaaa :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.
    Bu saydığınız ve bizlerle paylaştığınız filmler benim başucu filmlerimdir. Ben bunlara şöyle ilaveler yapayım: "En Uzun Gün" ve "Pearl Harbor Baskını" Piyanist ile Er Ryan'ı Kurtarmak filmleri sahne sahne tüm replikleriyle ezberimdedir. ben savaş filmlerini hele de İkinci Dünya Savaş filmlerini çok severim ve ilgiyle izlerim. Paylaşım için teşekkür ederim.
    Henüz daha ülkemizde televizyon yaygın değil iken ve deneme yayınları yapılmakta iken, ben ilk defa 1971 ekim ayında Almanya'da televizyonda En Uzun Gün filmini izlemiştim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Piyanist film listemde ilk 5'te, çok severim, mükemmel bir film bana göre. Aynı şekilde Schindler'in Listesi filmini de tavsiye ederim. Bana göre İkinci Dünya Savaşı'nı en iyi anlatan iki film:))) Diğer filmleri de izledim, onlar da çok güzel:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      Schindler'in Listesi'ni ben unutmuştum, iyi ki hatırlattınız. Teşekkür ederim.
      Selam ve muhabbetle.

      Sil
  4. Bahsettiğiniz üç savaş filmi de güzel yapımlardı. Er Ryan'ı Kurtarmak filmini yeniden izleme isteği uyandı bende. Savaş Vadisi filmini de izlemiştim ama başrolde Andrew Garfield'in oynadığını unutmuşum. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Piyanist çok etkilemişti beni.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu