Son eklenen

5G TEKNOLOJİSİ HAYATIMIZA NELER GETİRECEK?



Hızlı interneti kim sevmez ki? Öyle ki, son zamanların en popüler teknoloji konuları arasında 5G internet vardır. Çok yakın zamanda insan hayatının merkezine konumlanacak olan 5G internet teknolojisi ile birlikte dünya ve insan yaşamında birçok şeyin değişeceği aşikâr. Peki, 5G internet teknolojisi nedir? 5G teknolojisi hayatımıza neler getirecek? 5G teknolojisi dünyada neleri değiştirecek? Daha fazlası için derlediklerimize birlikte göz atalım.

5G Teknolojisi Nedir?

Yeni nesil internet teknoloji olan 5G teknolojisi internet hızının maksimum seviyeye ulaştıracak olan son teknolojik yeniliktir. Kablosuz iletişimde çığır açacak olan bu teknolojik hızlı gelişme, yakın zamanda tüm dünyada kullanılır hale gelecektir.

Neden 5G İnternet Teknolojisi?

Yeni gelişmelerin odağında yaşamaya ve gelişmelere adapte olmaya çalışan insanoğlu hızlı ama teknolojik bir dünyaya doğru sürüklenip gidiyor. Artık kullanmakta olduğumuz, saatler, akıllı telefonlar, bilgisayarlar, tabletler, hatta ev ve arabalarımız bile hiç kopmayacak bir ağ sistemine ihtiyaç duymaktadır. Tüm bu ihtiyaçlara cevap verebilecek sistemin adına 5G internet teknolojisi deniyor. Yani belli bir noktadan sonra siz dünyadaki gelişmelere adapte olabilmek için yeni teknolojik gelişmeleri isteseniz de istemeseniz de ihtiyaç duyuyorsunuz. Sonuç olarak insan hayatını oldukça kolaylaştıracak olan bu yeni nesil kablosuz teknoloji ile tanışacaksınız.

5g Teknolojisine Tüketiciler Ne Zaman Kavuşacak?

5G teknolojisini şimdilik ABD, Çin ve birkaç ülke sınırlı olarak kullanmaktadır. 5G teknolojisi tam anlamıyla tüm dünyada kullanılmaya başlaması 3 yıl gibi bir süre zarfında olması tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise 5G teknolojisinin 2021 yılında hizmete geçeceği ifade edilmektedir.

5G Teknolojisi İnsanlığa Neler Getirecek?

Kuşkusuz 5G teknolojisi devrim niteliğinde bir gelişme olacak, dünya ve insan hayatında birçok gelişmenin de başlangıcı olacaktır. Peki, dünyada 5G ile neler değişecek? Onlara bir göz atalım.

İlk olarak tüm dünyada yakın bir zamanda akıllı işyeri, akıllı fabrikalar, akıllı şehir, akıllı holdingler, akıllı otomobil, akıllı karayolları gibi kavramları duyabileceğiz. Örnek olarak, bir ilin tüm trafik ışıklarının birbiri ile koordineli olarak hizmet vereceği, ya da trafikte gezen sürücüsüz otomobilleri görür olacağız. Öte yandan büyük maliyetler oluşturan güvenlik, konaklama ve alt yapı gibi hizmetlerin fiyatlarında dikkatlerden kaçmayan ucuzlamalar görülecektir. Ayrıca tüm dünyada fiziksel yapıdan sanal ortama geçişler hız kazanacak ve maliyetlerde gözle görülün düşüşler yaşanacaktır.

Bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz ve “yok canım, o kadar da olmaz” dedirten sahnelerin 5G teknolojisi ila artık gerçek olacak. İnsanlar istedikleri veriye saliseler ile kavuşma imkanına sahip olacaktır. Öyle ki, yüksek kapasiteye sahip filmleri birkaç dakika içinde bilgisayarınıza indirmek veya göndermek artık mümkün olacaktır.

Dünyada kullanılan tüm cihazların hatta taşınır ve taşınmaz yapıların 5G ile akıllı olacağı ve tek bir çatı altında toplanacağına kesin gözüyle bakılabilir. Yani bir kişi sahip olduğu evini, arabasını, işini, bilgisayarını, tabletini vb. her şeyi 5G ile takip edecek ve kontrol etme imkanına sahip olabilecektir.

5G internet teknolojisi için dünyada tüm ülkeler yarış haline girdiği herkesin bildiği bir konu. Hatta bu konuda Çin Halk Cumhuriyeti başı çekmektedir. Arkasından Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. ABD tüm hızıyla Çin’e yetişmek için çaba sarf etmekte ve öyle ki, bazı zamanlar Çin’e çelme atacak haberlere konu olmaktadır. Bunların en bariz örneği Çin teknolojik devi Huawei’ye olan olumsuz tavır takınması tüm dünya gündemine oturmuştu. Yani ABD bilim adamları Çin’in Huawaei için çalışmakta olduğu 5G çip birimini hedefine aldığı Routers’de haber olarak geçmiştir.

Cihazlar olduğundan daha hafif ağırlığa ulaşacak ve sanal gerçeklik adına artırılmış uygulamaları daha gerçekçi olacak ve hayatın bir parçası olarak bizimle yaşamaya başlayacak.

Herkesin bildiği gibi yapay zekâ çalışmaları önceden başlamış idi. Şimdi yakın bir zamanda 5G teknolojinin tamamen hayata girmesi ile daha ivme kazanarak birçok şeyin yazılımın kontrolüne verilmesi mümkün olabilecektir. Kim bilir? robot hizmetçiler çok kısa bir süre evlerinizde size çay yapıyor olacak. Sözün özü yeni nesil 5G internet teknolojisi ile dünyada ve hayatımızda birçok değişikliğin olacağı kesin.

5 Yorumlar

  1. Hayatı kolaylaştıran robot hizmetçiler, asistanlar kulağa çok hoş geliyor. Yaşlılığımızı konforlu geçirirdik :))

    YanıtlaSil
  2. Ben daha 3 G deyim :)

    YanıtlaSil
  3. İyi bayramlar.En güzel bayram mesajlarını okumak üzere sizi blogumda görmekten mutluluk duyacağım.

    YanıtlaSil
  4. Robot hizmetçiler iyi olurda. Bozulursa nereye götüreceğiz onları :)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu