Son eklenen

BALKONDA SEBZE NASIL YETİŞTİRİLİR?


Sabah kahvaltısı için domatesi, salatalığı ve yeşil biberi dalından taze taze koparıp yemenin keyfi hiçbir şeyde yoktur. Ne yazık ki şehir hayatının telaşı, yaşadığımız evin bahçeli olmaması ve bağ bahçe işlerine ilgi duymamak gibi daha birçok sebepten dolayı balkonda sebze nasıl yetiştirilir? hakkında araştırma yapmayı bir kenara bırakın meyve ve sebze nasıl yetiştiriliyor bunu öğrenmek bile aklımızın ucundan geçmiyor.

Bahçeli bir evde oturanlar, geniş bir teras katı ve balkonu bulunan insanlar ne kadar şanslı olduklarının farkında değiller. Yaşam şartları her ne kadar balkonda sebze yetiştirmek için uygun olmasa da birçok kişi bu konuya daha fazla ilgi duymaktadır. Bu makalemizde kendi sebzesini yetiştirmek isteyen okuyucularımızın neler yapması gerektiği konusunda bilgiler aktaracağız.

Balkonda sebze yetiştirmenin püf noktaları

Geniş bir bahçeniz yok ise sadece teras ve balkon kullanılarak ihtiyacınız olan tüm sebzeleri yetiştirme şansınız pek de mümkün değildir. Elinizdeki imkanları kullanarak en azından kendinize bir hobi edinebilir, yetiştirme aşamasında hormon kullanılmaması ve çok az miktarda zirai ilaç kullanılması nedeniyle, lezzetli ve sağlıklı sebzeler yemenin keyfine varırsınız. İlk defa deneyecekler ve daha önce sebze yetiştirme konusunda başarısız olmuş kişiler için balkonda sebze yetiştirmek için neler yapılmalıdır?

Sebze yetiştirmek için kullanacağınız saksının derinliği çok önemlidir. Meyve ve sebzeler doğal ortamında yani tarlada, sınırsız kök salma özgürlüğüne sahiptirler. Kökünü ne kadar derine salarsa meyvesi ve sebzesi de bir o kadar lezzetli olacaktır. Bu durumu balkonda sebze yetiştirirken aleyhinize kullanmak için saksı olarak kullanacak olduğunuz objenin olabildiğince derin olmasına dikkat etmelisiniz. Hem en olarak hem de boy olarak uzun bir saksı kullanmak en doğrusu olacaktır.

Saksı problemine çözüm bulduktan sonra yapılması gereken en önemli 2. hamle sebzenin yetişecek olduğu toprağın temin edilmesidir. İmkanı olanlar gerçek tarla toprağı temin edebilirse çok daha iyi olur. Tarla toprağı bulamayanlar ise saksı ve toprak ihtiyacını yapı marketlerden temin edebilirler,

Sebze ve bitki yetiştiriciliğinde tohum toprağa dikilmeden önce toprağın üstüne Torf adı verilen organik, toprağın daha iyi havalanmasını ve suyu orantılı bir şekilde emmesini sağlayan bir toprak türü ilave edilir. Sizde balkonda sebze yetiştirmek için bu yöntemi mutlaka uygulayın. Torf denilen bu organik toprağın düzenini sağlayan özel toprağı kullanmazsanız, ektiğiniz bitkiyi sularken ıslanan toprak ağırlaşır ve dibe çöker. Toprağın dibe çökmesini önlemek ve hava almasını sağlamak için mutlaka torf kullanılmalıdır..

Balkonda hangi sebzeler yetiştirilir

Balkonda sebze yetiştirme konusunda zamanla tecrübe sahibi olanlar istedikleri bütün meyve ve sebzeyi, uygun şartları sağlıktan sonra yetiştirebilir. Saksıda bir şeyler yetiştirmede hiçbir tecrübesi olmayanlara ilk etapta maydanoz, nane, roka, tere gibi yeşil bitkileri etmenizi tavsiye ederiz Deneye deneye tecrübe sahibi olduktan sonra istenilen sebze yetiştirebilir.

Saksıda soğan nasıl yetiştirilir

Toprağın içine Torf ve gübre ilave edip karıştırın. Saksının içindeki toprağı kesinlikle elinizde bastırmayın. Toprağa bastırırsanız hava akışını engellemiş olursunuz. Hava almayan toprakta da hiç bir bitki yetişmez. Çiftçilerin hasat zamanında tohumluk olarak ayırdıkları arpacık soğanları, çok derine olmamak kaydıyla hafif bir dokunuşla toprağın içine gömün. İlk can suyunu verdikten sonra en fazla 3 günde bir olacak şekilde sulayın. Sulamayı günaşırı yapmak isterseniz ölçülü bir şekilde su vermeye dikkat edin. Ektikten 5-6 gün sonra soğanlar filiz vermeye başlar.

Saksıda sebze yetiştirmenin püf noktası, en verimli toprakla kaliteli bir saksıyı buluşturup, tohum yada fide kullanarak dikim yapılmasıdır. Bundan sonraki aşama da ise doğru sulama tekniklerini uygulamak çok daha önemlidir. Soğanın ihtiyacı olan su miktarı ile domatese verilen su miktarı aynı değildir. Domates, Güneşli ve sıcak havayı severken soğan ise serin havayı tercih eder. Mesela soğan ekmek için çok küçük boylarda arpacık soğan kullanılması gerekirken sarımsak yetiştirmek için olabildiğince iri dişli sarımsak tercih edilmelidir. Saksıda sebze yetiştirmek için hangi sebze hangi koşullarda yetişir, iyi bir şekilde öğrenmek gereklidir. Evde meyve sebze yetiştirmek isteyenler en büyük hatayı yazın yetiştirilmesi gereken sebzeyi kışın yetiştirmeye çalışmakla yapıyorlar. Artık her mevsim bütün meyve ve sebzelerin satılıyor olması ev ortamında da yetişebileceği anlamına gelmemektedir.

10 Yorumlar

  1. Ne güzel bilgiler bunlar, teşekkür ederiz. Bizim ufaklık da ders gereği beyaz fasulyeyi önce çimlendirdi, sonra da balkondaki saksıya dikti. Çok da güzel büyüyorlar şimdi. Öğretmenine resmini gönderdim, 'yemeklik kıvama gelmiş' dedi, o da :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız hanım eskiden iki katlı gecekondumuz ve bahçemiz vardı. Hatta tavuklarımız bile vardı. Şimdi hayatı ne yazık ki balkona sığdırdık :(

      Sil
  2. Bende tam da bu aralar balkonda sebze yetistirsem nasıl olur diye düşünüyordum. Tevafuk oldu. Çok güzel güzel bilgiler sagolun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kolayı tere, maydanoz, cin biber ve soğan yetiştirmek.

      Sil
  3. Fikir için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  4. Kızımda meraklandı soğan sarımsak ve domates ekti.

    üstelik evdeki domatesleri dilim dilim yapıp toprağın altına yerleştirdi şimdi onlar filizleniyor.
    Balkonda birşeyler yetiştirmeye çalışmak çok keyifli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esma hanım balkonda çeri domates, soğan ve sarımsak yetiştirmek keyifli. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  5. Balkonda sebze yetiştirmek cok iyi fikir. Ben de ufak tefek bir şeyler yeyistiriyorum balkonda bahçe olmasına rağmen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya hanım evinizin bahçeli olması on numara bizde balkonda ufak çaplı bir şeyler yetiştirmeye çalışıyoruz. Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu