Son eklenen

2020 YILI SEO TAKTİKLERİ

Günümüzde arama motorlarının hayatımıza girmiş olması pek çok alanda etkisini göstermiştir. Hem ticari faaliyetler etkilenmiştir hem de bilgiye ulaşma şekli dolayısıyla kişiler arama motorlarının hizmetleri ile yepyeni bir dönemi yaşamaktadır.

Bu yeni dönemin en büyük özelliği insanların faydasına olan ve olacak olan her şeyin internette yer almasına yönelik iyileştirme çalışmalarının yapılmasıdır. Kuşkusuz dünyanın bir numaralı arama motoru Google'dır.

Bu iyileştirme çalışmalarının başını çeken de yine Google... Google'ın amacı gezegendeki herhangi bir kişiye serbest ya ulaşabileceği içerikleri sunmaktır.

EAT (Uzmanlık, Yetkililik, Güvenilirlik)
Özellikle 2020 yılından itibaren, gerek Yapay Zeka algoritmalarının gerekse de insanların web sitelerini tarayarak elde ettikleri sonuçlar sayesinde, yeni bir SEO anlayışı geliştirilmiştir. Buna göre artık bir internet sitesinin sayfalarında yer alan içerikler, uzmanlık, yetkili olma ve güvenilirlik gibi kriterlere göre değerlendirilecektir.

SEO uzmanları bunca yıldır yaptıkları çalışmalarda, hep anahtar kelimelere odaklandılar. Kuşkusuz bunun nimetlerinden de faydalandılar. Ancak bundan sonra sadece anahtar kelimelere yönelik çalışmalar yapmak yeterli olmayacaktır.

Bununla birlikte içeriklerin kalitesi de bir o kadar önemlidir. İçeriklerin kalitesini değerlendirirken ise Google kullanıcıların iyi bir deneyim yaşaması adına, içerik oluşturucusu nun amaçlarını da ortaya koymasını beklemektedir. Çünkü kullanıcıların arama yaparken bir amacı vardır. Amaçlarına ulaşmak isterler.

Herhangi bir web sitesinin içinde yer alan bir içeriğin mutlaka amacı olmalıdır. Ve bu amaç insanlığın faydasına olmak durumundadır. Google bir sayfada bir amacı olan ve amacına uygun davranan web sitelerini bulundurmak istiyor.

Bir web sitesinin görsel yönü çok önemlidir. Mükemmel bir tasarıma sahip olan web sitesi, iyi bir kullanıcı deneyimi sunar. Bundan daha fazlasına da elbette ihtiyaç vardır. Bunlardan sırayla bahsedeceğiz. Ama öncelikle belirtelim ki bir web sitesinin tasarımına mutlaka özen gösterilmeli ve iyi bir tasarımla yayına çıkılmalıdır.

Sektörle ilgili SEO taktikleri

İçeriklerinizi yayınladığınız web sitesi hangi sektörde? Bu soruyu soruyoruz çünkü Google bu konuda ciddi çalışmalar yaptı. Google her yıl nerede ise binleri bulan güncellemeler yapar. Bunlardan bazıları genel çekirdek güncellemesi adında ve geniş çaplı güncellemelerdir. Bu güncellemelerden biri sektörler ile ilgilidir. 2018 yılındaki güncellemelerden birine göre sektörünüzün ne olduğuna karar vermeniz, içeriklerinizin sıralamasında öne geçiren ya da arkaya düşüren bir sebep haline gelebilir. Google algoritmalarında sürekli olarak güncelleyerek her zaman kullanıcılar için daha iyi bir deneyim sunmaya çalışıyor.

Örnek vermek gerekirse sağlık sektöründe iseniz ve ürettiğiniz içerikler için yeterli görülebilecek bir uzmanlığa sahip değilseniz, bu Google'ın gözünden kaçmaz. YMYL konuları arasına giren bir sektörde bulunmanız dan dolayı Google bu konuda çok hassas davranarak sektörünüze özel SEO kriterlerini sizden ister.

Uzmanlıkla birlikte yetkili olmak da Google için önemlidir. Sağlık alanındaki herhangi bir web sitesi hem uzman değil hem de yetkili değilse bu tam bir krizdir. Daha fazlası da var: Eğer güvenilir değilseniz yani sitenizin itibarı online ortamda yeterince olumlu puanları sahip değilse, bu da başka bir problem olarak karşımıza çıkar. Bu ve buna benzer sebeplerle hangi sektörde ne yaptığınız çok önemlidir, başarılı olan rakiplerinizi takip etmeniz bu anlamda size yol gösterecektir.

Detaylara dikkat edin
Google 200'den fazla kriterle internetteki web sitelerini sıralar. Elbette bu sayı günümüzde daha da fazla bir noktaya ulaşmış olabilir. Google kuantum üstünlüğü ele geçirdiğini duyurduğundan beri, bütün bakışlar bu üstünlüğün SEO'ya etkilerine çevrildi. Bu sebeple küçük şeylere dikkat etmek yerinde olacaktır. İyi bir ziyaretçi deneyimi sağlayabilmek için içeriklerinize de bağlantılara yer vermelisiniz. Bu bağlantılar ziyaretçilerinizi sitenizdeki diğer sayfalara rahatça götürebilmelidir. Aynı zamanda başka internet sitelerine de onları gönderebilmelisiniz. Bütün bunlar kolayca ve rahatça yapılabilmelidir.

İçeriklerinizde ziyaretçilerinizin kolayca takip edebilmesi için madde işaretleri veya numaraları kullanabilirsiniz. Web sitenizi sürekli olarak güncelleyerek, kırık bağlantılar olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunlar önemsiz detaylar gibi görünebilir ama artık günümüzde her şey çok önemli...

Dil bilgisi kurallarına dikkat etmeye devam etmek lazım. Yazım kuralları ve dilbilgisi kuralları hala çok önemli. Google yapay zekaya sahip algoritmaları aracılığıyla tüm bunlara hakim bir şekilde denetlemelerini yapabilmektedir.

Kusurlu SEO hala var

Elbette birçok üstün özelliğe sahip olan bir Google ile karşı karşıyayız, bunu inkar edemeyiz. Ancak hala SEO açısından kusurları bulunan sitelerin üst sıralarda yer aldığı da görülmektedir. Bu sebeple çalışmalarınızın SEO kurallarına uygun olması sizi birçok kusurlu içeriğine sahip web sitesinin önüne geçilecektir. Rekabetin çok yüksek olması gözünüzü korkutmasın. Krizleri fırsata dönüştürebileceğiniz pek çok alan bulunmaktadır. Bu alanlarda oluşturacağınız içeriklerle öne geçebilirsiniz.

Sesli arama çok önemli

Başta Google olmak üzere pek çok teknoloji firması asistan hizmetlerini sesli komutlarla sunmak üzere çalışmalarına devam ediyor. Herhangi bir şeye sesle komut vermek insanlığın rüyası... Bu rüya gerçekleşti ve şimdi iyileştirme çalışmalarına ilgili kuruluşlar büyük bir hızla devam ediyor.

Sesli arama sorgularının neler olduğu hakkında çeşitli araçlardan yararlanarak bilgi sahibi olabilirsiniz. İnternette “keywordtool” aramasını yaptığınızda pek çok araç karşınıza çıkacaktır. Bu araçlardan sizin için kullanışlı olan herhangi birini kullanarak anahtar kelime öbeklerini sorguları öğrenebilirsiniz.

Düşük kaliteli içerikleri kaldırın
İnternet sayfalarında pek çok içerik bulunur. Bu içerikler eklenirken bazen çok titiz davranılmış olabilir bazen de hiç titiz davranılmamış olabilir. İnsanlar çeşitli ruh hallerinde olabilirler. İçerik oluştururkenki ruh halimiz o içeriğin kalitesini etkileyebilir. Ama sonuçlara baktığımızda düşük kaliteli içeriklerin internet sayfalarına zararı olduğunu görüyoruz. Bunun için yapılacak en iyi şey geçmişte yayınlanmış olan içerikleri yeniden gözden geçirmektir. Bu gözden geçirme sırasında kalitesi düşük olan içerikleri elemek son derece yerinde olacaktır. O içeriği oluştururkenki ruh haliniz çok kaliteli bir içerik çıkarmanıza izin vermemiş olabilir. Şimdi bundan kurtulma zamanı!

Kırık linklerinizi bulmak için şu web sitesindeki aracı kullanmayı deneyebilirsiniz.

5 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu