Son eklenen

ASKİ’DEN TEHLİKELİ KİMYASAL ATIK AÇIKLAMASI:ANKARA’NIN İÇME SUYUNDA KİRLİLİK YOK


Ankara’yı besleyen ikinci büyük su kaynağı olan Kurtboğazı Barajı’na dökülen Mera Çayı’nda yaşanan tehlikeli kimyasal atık alarmı, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü’nün hızlı müdahalesi ile krize dönüşmeden önlendi. İhbar gelir gelmez kirlilik noktasına intikal eden, bölgede kriz masası oluşturan ve gece boyunca da durmaksızın çalışan ekipler, tehlikeli atığı Kurtboğazı Barajı’na ulaşmadan temizlemeyi başardı.   ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, önlem amaçlı baraj girişinden 1 kilometre önceye bariyer kurulduğunu belirterek, “Ankara’nın içme suyunda herhangi bir kirlilik tespit edilmedi. Vatandaşlarımız musluklardan akan suyu gönül rahatlığı ile tüketebilir” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kurtboğazı’na dökülen Mera Çayı’nda tehlikeli kimyasal atık alarmı için teyakkuzda. Bölge halkından gelen ihbar üzerine hızla olay yerine sevk edilen ASKİ ekipleri, vakit kaybetmeden çayda temizlik çalışmalarına başladı.  ASKİ öncülüğünde Jandarma, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile birlikte kriz masası oluşturuldu.

ASKİ EKİPLERİNİN ZAMANLA YARIŞI
Atıkların çoğunun suyun debisini ölçmek için çay üzerine inşa edilen sediment tutucu yükseltide biriktiğini tespit eden ASKİ ekipleri, bölgeye sevk edilen vidanjörler ile bu kısımdaki suyu boşaltmaya başladı. Ekiplerin hızlı müdahalesi seddenin taşmasına ramak kala karışmayı önledi. Ancak ilerleyen saatlerde yaşanan sızıntı, 200 metre ileride de atık birikimine yol açtı. Ekipler, dere ve dere yatağında biriken atığın tamamını alabilmek için gece boyunca çalıştı. Atığın döküldüğü noktada kirlenen toprak da bertarafa gönderildi.

BARAJ GİRİŞİNE BARİYER KURULDU
Çalışmalara ilişkin bilgi veren ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, kirliliği analiz etmek için çaydan numuneler alındığını belirterek, “Tam da tahmin ettiğimiz gibi atık yağ ve madeni yağ geri kazanım tesisinden çıkan tehlikeli kimyasal atık söz konusu. Zaten önlem amaçlı baraj girişinden 1 kilometre önceye bariyer kurduk. Kirlilik Kurtboğazı Barajı’na ulaşmadı” dedi.

İÇME SUYU İZLENİYOR
Ayrıca Ankara’nın içme ve kullanma suyunun arıtıldığı İvedik Arıtma Tesisinin de teyakkuza geçirildiğini kaydeden Öztürk, “Anlık olarak tesise giren ve çıkan su detaylı şekilde inceleniyor. Herhangi bir kirliliğin tesisimize ulaşmadığı tespit edildi. Ankara’nın içme suyunda herhangi bir kirlilik tespit edilmedi. Vatandaşlarımız musluklardan akan suyu gönül rahatlığı ile tüketebilir” diye konuştu.
Öztürk, ayrıca Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın talimatıyla Başkentlilere İvedik İçme Suyu Arıtma Tesislerinin çıkışından saat başı numune alınarak şeffaf ve açık bir şekilde suyun temizliğine dair analiz sonuçlarının sosyal medyadan paylaşıldığını bildirdi.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu