Son eklenen

Bilgisayar Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bilgisayar, her türlü bilgiye ulaşabildiğimiz bir araç olup çağımızın vazgeçilmez bir parçası olan her türlü işlemi hızlı güvenilir bir şekilde önümüze sunan olağan üstü bir teknolojidir. Bilgisayar bizim gördüğümüzden ibaret bir teknoloji değildir. Bizim gördüğümüzün ardında kendi dilinde işlemler yapıp daha sonra bizim anlayacağımız şekilde önümüze bilgiler sunan bir teknolojidir. Bu işlemleri yapabilmesi için belirli bir donanımsal faktörler olması gerekir. Bunun yanında tabi ki yazılımsal faktörler de olması gerekmektedir. Bilgisayardaki yazılımın işlevini yerine getirebilmesi için işlemci, ram, harddisk, ekran kartı gibi donanımlara sahip olması gerekmektedir.

Bilgisayar alırken markalara dikkat edilmeli mi? Hayır. Bilgisayar alırken donanımsal olarak düşünürsek markanın hiçbir önemi yoktur. Çünkü bütün bilgisayar markaları sadece bilgisayarın kasasını kendi yapmaktadır. Geri kalan çoğu parçaları farklı firmalardan almaktadır. Örnek vermek gerekirse, çoğu firma ekranı LG’ye yaptırmaktadır. Hemen hemen bütün bilgisayar firmaları Ram’i samsung’dan almaktadır. Çoğu firma harddisk’i Seagate’ten alıp içine kendi yazılımı atmaktadır. Çoğu firma ekran kartını da Nvidia yada Amd’den almaktadır. Geriye kalan parçaları kendisi üretmektedir. Yani şu anda piyasada bilgisayarı baştan sona kendisi üreten bir firma yok desek yanlış olmaz. Yani marka seçmedeki tek önemli nokta “bilgisayarın kasasını nasıl yapıyor?” “Ekran menteşesini ne kadar dayanıklı yapıyor?” “Alacağım bilgisayarın soğutma sistemi nasıl?” sorularını sormamızdır.

İşlemci nedir? İşlemci adından da anlayacağımız üzere bilgisayara verdiğimiz komutları işleyip ona göre cevap veren bir donanımdır. Bilgisayardaki yaptığımız tüm işlemler mutlaka işlemciye uğrayarak işlem görmektedir. Hatta bilgisayarı şarja taktığımızda bile şarj faktörünü işlemci kontrol etmektedir. Şu anda piyasada birçok işlemci mevcuttur. Bunlardan en iyi tanınmış markalar İntel ve AMD’dir. İkisi arasında kıyas yapmak gerekirse intel daha iyi bir işlemci hizmeti sunmaktadır. İntel’den yola çıkacak olursak bilindiği üzere en çok rağbet gören intel i3, i5, i7 gibi modelleri bulunmaktadır. Bu i3, i5, i7 dediğimiz işlemcinin iyi olduğunun bir ölçüsü değildir. Bunlar nesil demektir. Yani i7 ile i3 arasındaki fark üretim faktörleridir. İ7 az ısınırken i3 işlemci fazla ısınabilir. Ama yaptıkları iş kapasitesi aynı da olabilir. Çoğumuz bilgisayar alırken i7 olsun deriz. Bu çok yanlış bir düşüncedir. İ7 olmasından daha önemli olan bir şey vardır oda işlemcinin saniyede ne kadar işlem yapabildiğidir. Bu herhangi bir işlemci için ayırt edici özelliktir. Aslında tüm marka işlemcilerin ortak özelliği budur. Kıyaslamayı bu faktör zerinden yapmamız gerekmektedir. İşlemcinin hızı GHz şeklinde ifade edilmektedir. Yukarıda söylediğim gibi en önemli faktör markadan ziyade işlemcinin hızıdır. Peki orta halli bir işlemcinin hızı ne olmalıdır. Orta halli bir işlemci 2.4GHz hızında olmalıdır. Bilgisayar alırken i3, i7 vs. olasına bakmayıp direkt işlemcinin hızına bakmalısınız. Yeni nesil bilgisayarlarda işlemci anakart’a gömülü olarak gelmektedir. Yani yeni nesil bilgisayar alacaksanız buna dikkat etmelisiniz. Daha sonra kendiniz faklı bir işlemci alıp takamazsınız. Teknik servise taktırmanız gerekmektedir.

Anakart nedir? Anakart, bilgisayardaki ram, işlemci, harddisk vs. takıldığı üzerinde binlerce diyotların, dirençlerin, kondansatörlerin bulunduğu genellikle yeşil veya mavi renkli olan kartlardır. Bilgisayarın ip’si gibi bilgiler burada bulunmaktadır. Bios zannedildiği üzere harddisk’te değil anakart’ta bulunmaktadır. mac adresi anakartta bulunmaz. mac adresi wifi modülünde bulunmaktadır.

Ram nedir? Ram geçici olarak veri depolayan elemanlardır. Bilgisayarı açmamızdan itibaren veri depolamaya başlar o veriye gerek kalmadığında hafızasından siler. Yani işlemci, harddisk veya ekran kartı gibi donanımlara yardımcı bellek görevi gören eleman da diyebiliriz. Bilgisayar alırken Ram’in çok fazla olmasını aramanıza gerek yoktur. Çünkü ramlar çok pahalı olmadığı için ve kendiniz istediğiniz anda çıkarıp takabileceğiniz için çok önemli bir faktör değildir. Yalnız ram alırken önceden bilgisayarda ram varda iki ram’in de hızlarının aynı olması gerekmektedir. Aksi takdirde bilgisayarınız hızlanmaz aksine yavaşlayabilir. Bir diğer önemli nokta ram almadan önce işlemcinizin ne kadar ram kapasitesi desteklediğine bakmanız gerekmektedir.

Ekran kartı nedir? Ekran kartı aslında ram gibidir diyebiliriz. Ekran kartlarının da ram’ler gibi bilgi depoladıkları bir alanı vardır. Bu laptoplarda ekran kartının çevresinde bulunan siyah dikdörtgen depolayıcılardır. Aslında her bilgisayarda özelliklerinde görünmüyor olsa bile ekran kartı mevcuttur. Yani Nvidia veya amd gibi ekran kartı olmayan bilgisayarlarda bile aslında ekran kartı vardır. Bu görevi işlemci üstlenmektedir. Ekran kartında dikkat edilesi gereken nokta kaç GB olduğudur. Tabi ki Nvidia ekran kartı konusunda daha iyidir. Ama bazı oyuncular amd’nin oyunlarda daha iyi olduğunu düşünmektedir. Ekran kartı laptopların hiçbirinde çıkarılıp takılan bir şey değildir. Tabi ki değişebilir veya üst modeli takılabilir. Ama anakart’a gömülü olduğu için teknik servisler yapabilmektedir.

Harddisk nedir? Harddisk bütün verilerimizin kalıcı olarak depolandığı alandır. Hatta yeri geldiğinde ram olarak da kullanılabilen donanımıdır. Aslında her bilgisayarda default ayarlarında gelen bir ayar vardır. Bu ayar ram yetmediği zaman harddiskin cüzi bir kısmı ram olarak kullanmak için ayrılmıştır. Şuanda kullandığınız bilgisayarda bile bu ayar mevcuttur. İstediğiniz zaman bu ayarı açıp kapatabilirsiniz. Hatta harddiskinizin ram olarak ayrılmış bölümünü artırabilirsiniz. Eğer HDD kullanıyorsanız bunu önermem. Çünkü hdd’ler ram’lerden yavaş çalışırlar. Yani veriyi ram veya SSD kadar hızlı aktaramazlar. Eğer Windows 10 kullanıyorsanız mutlaka SSD almanız gerekmektedir. Çünkü Windows 10 HDD’yi desteklememektedir. Eğer HDD takılı olan Windows 10 kullanıyorsanız görev yöneticisini açtığınızda diskin çoğu zaman %100 de takıldığına şahit olmuşsunuzdur. Eğer HDD kullanıyorsanız kesinlikle bilgisayarı açıkken sallamamalısınız veya taşırken sarsmamalısınız. Harddisklerin diğer adı Sabit disk’tir. Sabit disk denmesinin sebebi budur. Çalışırken çok fazla sarsılırsa harddiskin sektörleri zarar görebilir. İlerleyen zamanlarda bilgisayar mavi ekran verip kapanabilir.

Uzun lafın kısası bir bilgisayar alırken işlemcinin modeline değil hızına bakın, ekran kartının kapasitesine bakın, ram alırken hızına dikkat edin, bilgisayarınızın 4 kat hızlanması için SSD harddisk takın. Bilgisayar markalarında dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta soğutma sistemlerinin yeterli olup olmadığıdır. Çünkü bilgisayarı soğutmak her şeyden önemlidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu