Son eklenen

BİLGİSAYAR HIZLANDIRMA YOLLARI NELERDİR?


Her geçen gün teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bilgisayarınıza indirdiğiniz gerek uygulamalar gerek güncelleme yazılımları ile bilgisayarınızın yavaşladığını görebilirsiniz. İşimizi büyük oranda bilgisayarlar ile gerçekleştiriyor isek bilgisayarın yavaşlaması kaçınılmaz olabilir ve bu yavaşlama oldukça sinir bozucudur. Peki yavaşlayan bilgisayarları hızlandırabilir miyiz? Gelin sizler için hazırladığımız bilgisayar hızlandırma yollarını inceleyelim.

1.Disk Temizleme ve Birleştirme İşlemleri Yapın.

Bilgisayarların depolama birimleri olan disklerde gereksiz dosyalar birikebilmektedir, bu da hafıza da yer kaplayarak bilgisayarınızın yavaşlamasına neden olur. Bunun yanında, sabit diskiniz üzerinde disk birleştirme işlemini uygulayarak da diskinizi daha iyi bir hale getirebilirsiniz. Bu işlem, bilgisayarınızı hızlandırabilmek için oldukça etkili bir yöntemdir. Mac bilgisayarlarınız için ise, bu işlemi gerçekleştirecek programlar mevcuttur.

2.CMD Komutlarını Kullanın.

CMD, kodlar ile bilgisayarınızı yönetmeyi sağlayan bir komut istemcisidir. CMD ekranını kullanarak bilgisayarınızı hızlandırabilmeniz de mümkün. Peki bunu nasıl mı yapacaksınız? 

Windows arama kutunuza CMD yazın karşınıza Komut İstemi göreceksiniz, komut istemini yönetici olarak çalıştırın.

Karşınıza gelen ekrana CD.. yazın ve Enter tuşuna basın. Sonrasında bir kez daha aynı işlem olan, CD.. yazarak Enter tuşuna basıyoruz.

Sonrasında CMD ekranımıza, TREE yazarak Enter tuşuna basıyoruz. 

Bu işlem, bilgisayarınızda bulunan tüm dosyaları tarayacak ve gereksiz olanları bilgisayarınızdan silerek, bilgisayar hızlandırma işleminizi gerçekleştirecektir.

3.İndirilenler Klasörünü Temizleyin. 

Hemen hemen her gün indirilenler kutumuza mutlaka bir şeyler indiriyoruz. Bu kutuda biriken indirmelerde bilgisayarımızda yer kaplayarak yavaşlamaya neden olabilmektedir. Dolayısıyla indirilenler klasörünüzü düzenli olarak temizlemenizi öneririz.

4.İşlemci Önceliğini Ayarlayın.

Bilgisayarınıza indirdiğiniz bir program veya yazılım, bilgisayarınızın performansı düşürüyor ise bu noktada o programa dair kısıtlama işlemi yapabilirsiniz. Bu işlem ile, indirdiğiniz program işlemcinizin tamamını kullanamayacak ve bu sayede de bilgisayarınız rahatlayacaktır. Bu işlemi yapmak için ise,

Görev Yöneticisini açın.

Bilgisayarınızı yavaşlattığını düşünen programın üzerine gelerek Mouse ile sağ tıklayın ve Ayrıntılara Git Seçeneğini kullanın. 

Ekranınızda seçtiğiniz programın .exe uzantılı hali çıkacak. Bu .exe uzantısı üzerinde, Mouse ile sağ tıklayarak, Öncelik Ayarla seçeneğine tıklayın ve sonrasında önceliğini Düşük olarak ayarlayın.

Bu işlem ile bilgisayarınızın hızı artacaktır.

5.Başlangıç Programlarını Düzenleyin.

Bilgisayarınız açıldığı anda bazı programlar da otomatik olarak açılır. Bu işlem hem bilgisayarınızın genel hızının hem de bilgisayarınızın açılma hızının düşmesine neden olur. Bu yavaşlamayı engellemek için ise,

Görev Yöneticisine girin.

Görev Yöneticisi ekranından Başlangıç sekmesine geçiniz ve bu sekmede istediğiniz programı devre dışı bırakabilirsiniz. 

Mac bilgisayarlarda ise bu işlemi, Sistem Tercihleri bölümünden, Kullanıcılar ve Gruplar kısmından gerçekleştirebilirsiniz.

Bu işlemler ile bilgisayar hızlandırma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

6.Mail Kutularınızı Kontrol Edin.

Masaüsütü bir e-posta sunucusu kullanıyor iseniz, biriken e-postalarınız ile bilgisayarınızın hızını düşürebilirsiniz. Bu hız düşürmeyi engellemek için, spam kutunuzu ve maillerinizi düzenleyebilirsiniz.

7.Bilgisayarınızın Isısına Dikkat Edin.

Isınan her bilgisayar yavaşlamaya başlayacaktır. Bilgisayarınızın ısınmaya başladığını hissettiğinizde bilgisayarınızı kullanmayı bırakın veya ısınmasını önleyebilmek için soğutucu fanlara başvurun. Bunun yanı sıra, bilgisayarınızda oluşan tıkanmalar bilgisayarınızın daha çabuk ısınmasına neden olacaktır. Bilgisayarınızın fan kısımlarında düzenli olarak temizlik yapmak, ısınmayı azaltacaktır.

8.Bilgisayarınızın Temizliğine Özen Gösterin.

Bilgisayarınızın her bir parçasında biriken kirler, bilgisayarınızın zamanla yavaşlamasına neden olur. Bilgisayarınızın yavaşlamasını önlemek için, bilgisayarınızın temizliğine oldukça önem vermeli ve düzenli aralıklarla temizleme işlemini gerçekleştirmeniz bilgisayar hızlandırma işlemlerinizi için daha sağlıklı olacaktır.

9.Bilgisayarınızı Temizlemek veya Hızlandırmak İçin Bazı Programlardan Destek Alın.

Tüm yöntemlere rağmen bilgisayarınız hala yavaş ise, bazı programlardan destek alarak bilgisayarınızı hızlandırabilmeniz de mümkün. Bilgisayarınızın hızlandırılmasında kullanabileceğiniz birkaç program,

CCleaner (Windows / Mac)

Sisteminizde kullanılmayan dosyaları temizleyerek bilgisayarınızın rahatlamasını sağlayan CCleaner programını kullanarak hem sistem optimizasyonunu sağlar hem de güvenliğinizi sağlamış olursunuz.

Revo Uninstaller (Windows)

Revo Uninstaller programı içerisinde birçok temizleme aracını barındırmasının yanı sıra ücretsiz bir program kaldırma aracıdır.

Wise Care (Windows)

Bilgisayarınızda bulunan kayıt defterini ve gereksiz dosyalarınızı Wise Care programı ile oldukça kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz. Bunun yanında gizliliğinizi koruyarak güvenliğinizi de sağlar.

Disk Clean Pro (Mac)

Mac bilgisayarlar içerisinde gereksiz dosyalardan kurtulabilmeyi sağlayan en iyi programlar arasında Disk Clean Pro gelmektedir. Verilerinizi riske atmadan güvenli bir şekilde bilgisayar hızlandırma işleminizi gerçekleştirir.

MacClean (Mac)

MacClean programı; en yeni teknolojiler kullanarak, temiz güvenli ve hızlı bir bilgisayara sahip olmanızı sağlamaktadır.

CleanMyMac (Mac)

CleanMyMac programı ile, iki tıklama yaparak sisteminizde bulunan her dosyayı tarar ve çöp dosyaları bilgisayarınızdan temizleyerek bilgisayarınızın performansını arttırmaya yardımcı olur.

MacBooster (Mac)

Mac bilgisayarlarınızın en yüksek performansa yükseltmeye yarayan programlar arasında ilk sırada yerini MacBooster almaktadır. Bilgisayarınızı gözle görülür bir şekilde hızlandıracaktır.

Iobit’s Advanced System Care (Windows)

Yıllardır hemen hemen herkesin bildiği, Iobit’s Advanced System Care, bilgisayarınıza tam koruma ve performans sağlamaktadır.


4 Yorumlar

  1. Yazınızı çok beğendim. Bilgisayarım aşırı yavaştı. Markası DELL N5010. Gerçekten işe yaradı, şuan normal hızından neredeyse 5 kat daha hızlı. Çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Bu işlemleri yaptığınızda hemen hemen hızlanma işlemi oluyor ve bunları sürekli yapmanız gerekli .

    YanıtlaSil
  3. Benim bilgisayar adam olmaz derdim. Ama yontemlerinizi denedim ve inanılmaz başarılı oldu. Şimdi daha keyifle kullanabiliyoruz . Paylaşım için teşekkürler faydalı bir paylaşım...

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir bilgilendirme haberi olmuş devamini bekluyoruz

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu