Son eklenen

DİŞ İLTİHABINA NE İYİ GELİR?

Diş iltihabı sorunu olanlar doktora gitmek yerine diş iltihabına ne iyi gelir sorusunu sorarak evde tedavi uygulamak isteyebiliyorlar. Bu makalede diş iltihabına dair genel bilgiler ve tedavi yöntemlerini bulabilirsiniz.

Diş İltihabı Nedir?

Diş iltihabı bakteriyel enfeksiyon sonrasında vücudun verdiği bir tepki olarak görülebilir. Apse / iltihap vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Oluşan iltihap rahatsız edici seviyede ağrı ve kızarıklığa sebep olabilir.

Diş apsesi tehlikeli bir hastalıktır. Evde tedavi yöntemlerini uygulamak yerine doktora gidilmelidir. Özellikle iltihaptan ötürü şişkinlik görülür hale gelmiş ve hastalık ileri seviyeye ulaşmışsa hiç beklemeden doktora gidilmesi gerekir. Diş iltihabı tedavi edilmediği takdirde başta ağız, çene kemiği, kalp, karaciğer, bağışıklık sistemi ve vücudun genelini etkilemeye başlar. Doktora gidene kadar geçici çözümler aramanız halinde ev ortamında uygulanabilecek birçok doğal tedavi bulunmaktadır. Diş iltihabı ağrısı doğal yöntemlerle geçebilir. Ancak iltihabın kaynağındaki sorun çözülmediği sürece yeniden nüksetmesi mümkündür.

Diş İltihabı Belirtileri

Diş iltihabı belirtileri hemen şişkinlik ve kızarıklık olarak görülmeyebilir. İltihap oluşmaya başladığı anda genellikle aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar;

•Baş ağrısı

•Ateşlenme

•Başlangıçta iltihaplı bölgede hafif ağrılar

•Ağıza gelen kötü irin tadı

•Kötü ağız kokusu

•Şişkinlik oluşmadan önce şiddetli ağrılar

•Gece başlayan ağrılar sebebiyle uykusuzluk

•Apse oluştuğunda şişkinlik ve kızarıklık

•Sıcak/soğuk yiyecekleri yemekte zorluk

•İleri seviyelerde yutkunma ve nefes almada zorluk

Diş İltihabı Neden Olur?

Diş iltihabına ne iyi gelir sorusunun cevabını almadan önce neden olduğunu, yani iltihabı nelerin tetiklediğini öğrenmenizde fayda var.

•Çürük dişler

•Düzenli fırçalanmayan dişler

•Ağız bakımının yapılmaması veya az yapılması

•Şekerli gıdalar tüketmek

•Fazlaca kafein içeren içecekler tüketmek (Kahve, çay vb.)

•Kızartma türü yağlı yiyecekler tüketmek

•Devamlı stres halinde olmak

•Düzensiz ve sağlıksız beslenme


Diş İltihabı Türleri Nelerdir?

Diş iltihabının 3 ayrı türü vardır. Bir kişide hepsi aynı anda görülebilmektedir.

•Periapikal apse: Diş kökünün en ucunda oluşan apsedir.

•Periodontal apse: Diş kökünün hemen yanında diş etinde oluşur, diğer dokulara ve kemiğede sirayet edebilir.

•Diş eti apsesi: Diş etinde beyaz şişkinlikler halinde görülen apse türüdür. 

Diş İltihabına Ne İyi Gelir?

Diş iltihabına ne iyi gelir diye soranlar için doğal çözümler aşağıda sıralanmıştır. Bu yöntemler iltihabı ortadan kaldırabilir. Ancak patlatılan apse, çürük dişler ve bakımsız dişler yeniden iltihap oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle diş çürüğü vb. sorunlar aşağıdaki yöntemlerle ortadan kalkmayacağı için kesinlikle en yakın zamanda bir diş hekimine görünmelisiniz. Eğer diş tedavisini geciktirirseniz diğer dişleriniz, çene kemiğiniz ve tüm vücudunuz risk altına girmeye başlar.

Diş İltihabı Bitkisel Çözüm

Diş apsesinde doğal yollarla uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Ancak aşağıdaki yöntemleri uygulamadan önce uyarıları dikkatlice okuyun. Çünkü bazı yöntemleri kan sulandırıcı ilaç alanlar veya hastalığı bulunanların uygulamaması gerekiyor. Uyarıların tersine hareket etmekte ısrar ettiğiniz takdirde kalp krizi gibi ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Ayrıca diş doktoruna göründükten ve ilaç kullanmaya başladıktan sonra aşağıdaki tüm yöntemleri bir kenara bırakın. İlaç ve doğal tedaviler aynı içeriğe sahip olabileceği için aşırı doz alımından risk altına girebilirsiniz. 

Uyarı: Elma sirkesi ve zencefil bir arada kullanılmamalıdır. İkisi de kan sulandırıcı etkiye sahip çok etkili gıdalardır. İkisini de tüketmek istiyorsanız birisini bıraktıktan 1 hafta sonra tüketmeniz gerekmektedir.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi iltihabi hastalıklarda tedavi yöntemi olarak kullanılır. Diş apsesinde elma sirkesini iki ayrı şekilde uygulayabilirsiniz. Birisi ağızı zararlı bakterilerden arındırmak için gargara. Diğeri ise elma sirkesini seyreltilmiş bir şekilde içmek.

•Mümkünse doğal olan elma sirkesi ile ağzınızı iyice çalkalayın. Ardından yutmadan tükürün. Gargara yaparken diş etlerinizi tahriş edecek seviyeye gelmeyin.

•Elma sirkesini içmek için 1-2 çay kaşığı elma sirkesini 1 su bardağına koyun ve su ile seyreltin. Su ile seyreltilmiş elma sirkesini 1 gün veya 2 günde bir tüketebilirsiniz.

Uyarı: Elma sirkesi yoğun miktarda asit içerir. Bu nedenle kesinlikle seyreltmeden içmeyin. Elma sirkesi kan sulandırıcı etkiye sahiptir. Kan sulandırıcı ilaç alanlar tüketmemelidir. İnsülin ve diüretik ilaç kullananlarda elma sirkesi tüketmemelidir. Bunun dışında hamileyseniz veya hastalığınız varsa elma sirkesi kullanmadan önce mutlaka uzman bir doktora danışın.

Zencefil Çayı

Diş iltihabı bitkisel çözüm dendiğinde zencefil ilk akla gelenlerdendir. Zencefil bitkisi apsenin yanı sıra birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Zencefilde elma sirkesi gibi kullanımında aşırıya kaçınılmaması ve ölçüsünden şaşılmaması gereken bir bitkidir. Kanı sulandırdığı için fazla kullanılması halinde yukarıda bahsettiğimiz sorunlar ortaya çıkabilir.

•3 kişilik zencefil çayı yapmak için taze zencefil kökünü güzelce yıkayın. Soymadan ince dilimler halinde 4 dilim kesin. Ardından 3 su bardağı suyu tencereye ilave edin. Yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın. Kaynadıktan sonra zencefilin süzerek bardaklara doldurun. Bardağa döktükten sonra aroma vermesi için isterseniz bir miktar limon sıkabilirsiniz.

Uyarı: Zencefili kan sulandırıcı kullananlar tüketmemelidir. Bunun dışında hamileyseniz veya hastalığınız varsa tüketmeden önce kesinlikle uzman bir doktora danışın.

Sarımsak

Sarımsak hem iltihabı temizleme hem de ağrı kesici özelliğe sahiptir. Apseyi çiğ olarak günlük 1 diş şeklinde tüketebilirsiniz. Eğer ağız kokusu problemi oluyorsa 1 diş sarımsağı çok ince parçacıklar halinde doğrayın. Bir su bardağı suyun içerisine dökün ve yutun. Bu şekilde ağız kokusu daha az hissedilir boyutta olmaktadır.

Domates

Anti-enflamatuvar yiyecekler arasında domates de yer almaktadır. Sabah kahvaltınızdan domatesi eksik etmemeye özen gösterin. Ancak günlük tüketimde de aşırıya kaçmanız halinde yan etkiler görülebilir.

Soğan

Antimikrobiyal etkisi bulunan soğan iltihabın atılmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda sarımsak gibi ağrı kesici etkiye sahiptir. Soğanı tüketirden aşırıya kaçmayın. Eğer ağzınızın kokması problem oluyorsa soğan suyu tüketebilirsiniz.

Karanfil

Diş hastalıklarına ve diş iltihabına ne iyi gelir dendiğinde akla gelenler arasında karanfil de yer alır. Karanfil anti-bakteriyel, anti-septik ve analjezik özelliğe sahiptir. Dişlerde ve diş etinde bakteri oluşumunu önleyerek diş ağrılarının hafiflemesine sebep olur. Günlük 1-2 adet karanfili 15-20dk. kadar çiğnemeniz yeterli olacaktır.

Tuzlu Su

Tuzlu suyun birçok hastalıkta kullanıldığını duymayan neredeyse kalmadı. Tuzlu su anti-bakteriyel özelliğe sahip olduğundan ağrıların hafiflemesine sebep olur. Tuzlu gargarası yapmak için 1 su bardağına 1.5 çay kaşığı tuz ekleyin. Günde 2-3 kez bu şekilde hazırladığınız tuzlu su ile gargara yapın.

Diş iltihabına ne iyi gelir sorusunu soranlar için yukarıda gerekli bilgi ve tedavi yöntemleri paylaşılmıştır. Diş apsesi rahatsızlığı için doğal tedavileri uygularken dikkatli davranın. Hepsini aynı anda uygulamayın. Tıpkı doktorun verdiği ilacı kullanır gibi kendinizi frenleyin ve belirli aralıklarla uygulayın. Özellikle kan sulandırıcı etkiye sahip olan bitki ve gıdalara dair yukarıda verilen uyarıları göz ardı etmeyin. Bu tedavilerin geçici olduğunu, en yakın zamanda bir diş doktoruna görünmeniz gerektiğini de unutmayın.

2 Yorumlar

  1. Yazı harika olmuş dişim ağrırsa buraya bakıp bilgilendim çok güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  2. benim denediğim ve işe yarayan yöntemi yazayım.kekik alıyorsunuz çayını demliyorusunuz ve soğutuyorsunuz.saat başı gargara yapıyorsunuz.geçmiş olsun

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu