Son eklenen

GÜNDE KAÇ SAAT UYUMAK GEREKİR?

Günlük sabit bir rutine sahip olmamak, saat alarmları ve gün ışığı, alkol, kahve, enerji içeceği gibi uyarıcı etkisi olan gıdalar tüketmek, biyolojik saat olarak bilinen günlük döngüyü etkiler.

ABD Ulusal Uyku Vakfı, uyku ihtiyacının belirlenmesinde bireysel hayat tarzlarının kilit noktası olduğunu vurguluyor. Bu vakıf, yaş gruplarına göre uyku sürelerini  belirliyor

Yaşlara Göre Uyku Süreleri

Yeni Doğanlar(0-3 ay): Yeni doğan bir bebek ideal olarak günde 14 ile 17 saat uyur fakat 11 ile 13 saat de yeterli olabilir. Yeni doğan bebeklerin 19 saatten fazla uyumaması gerekiyor.

Bebekler(4-11 ay): Bebekler için tavsiye edilen uyku süresi 12-15 saattir.En az 10 saat uyku da yeterli olabilir. Ancak bebekler için 18 saatten fazla uyumaması önerilir.

Yürümeye Yeni Başlayan Çocuklar(1-2 yaş): Bu yaş grubunda olan çocukların 11-14 saat uyumaları tavsiye edilir. Fakat bunun yanında 9-16 saat de kabul edilebilir.

Okul Öncesi Dönem(3-5 yaş): Uzmanlar bu gruptaki çocuklar için 10-13 saat uyumayı öneriyorlar. Fakat bunun yanında 8 saatten az, 14 saatten fazla uyku uygun görülmüyor.

Okul Dönemi(6-13 yaş): Uyku Vakfı bu yaş aralığındaki çocuklar için 9 ile 11 saat uykuyu tavsiye ediyor. 7 saatten az ve 12 saatten fazla olan uyku ise sağlıklı görülmüyor.

Ergenlik Dönemi(14-17 yaş): Bu yaş aralığındaki çocuklar için 8 ve 10 saat arasındaki uyku tavsiye edilir. Ancak 7 saatten az 11 saatten fazla uygun görülmüyor.

Genç Yetişkinler(18- 25 yaş): Bu yaş grubuna 7 ve 9 saat arası uyku öneriliyor. Bu süre 6 saatten az ve 11 saatten fazla olmamalıdır. Sağlık açısından böyle uygun görülmüştür.

Yetişkinler(24-64 yaş): Bu yaş grubundaki bireylere genç yetişkinler ile aynı sürede uyku süresi tavsiye ediliyor.

İleri Yaş Grubu(65 yaş ve üstü): Bu yaş grubundaki kişiler için sağlıklı görülen uyku süresi, 7 ve 8 saat arası bir uykudur. Bu süresin 5 saatten az olmaması ve 9 saatten de fazla olmaması gerekir.

Uyku Kalitesini Artırmak İçin Ne Yapılmalı?

Uyku vaktinde yapılabilecek rahatlatıcı bir etkinlik bulunmak

Alkol ve kafein gibi uyku kaçırıcılardan sakınmak

Yatağa gitmeden önce elektronik aletleri kapatmak

Hafta sonları da dahil olmak üzere uyku saatine bağlı olmak

Her gün düzenli olarak egzersiz yapmak

Yatılan odada oda sıcaklığına dikkat etmek

Ses şiddetini ve ışık miktarını iyi ayarlamak

11 Yorumlar

  1. Benim için altı saat yeterli bazen 9 saat uyuduğum oluyor.

    YanıtlaSil
  2. GERÇEKTEN ELLERİNİZE SAGLIK ÇOK GÜZEL BIR YAZI BAZEN COK BAZEN AZ YATIYODUM BURDAN BAKTIM 6 SAAT YATMAM GEREKIYORMUS TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  3. Az uyuduğumda gergin oluyorum.Bir de insanların biyolojik saati var diye düşünüyorum.8 saatin altında uyumak benim için sıkıntı olurken bazı insanlara 5-6 saat yetiyor...

    YanıtlaSil
  4. En az 7-8 saat uyumalıyım. 6 saat uyusam kendimi bitkin hissederim.

    YanıtlaSil
  5. Ben de bir gariplik var bazen 5 saatlik uyku yeterli olurken bazen 9 saat uyuyunca ancak uykumu alabiliyorum

    YanıtlaSil
  6. doğru diyor bencede 9 saat uyumalılar yetişkinlerin ama ben uyuyamiyordimmm ama alıştım artık yavaş yavaş uyuyamaya devam ve sizinde o tabloya göre uymanızı tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  7. merhabalar.
    bu yorumumda imla kurallarına uymadığımı göreceksiniz. çünkü yatağımda ve tek elle yorumu yazmaya çalışıyorum. gece saat 12:00 de yattım, gece kalkıp ihtiyaç giderip tekrar yatma molaları hariç olmak üzere sabah saat 08:00 de uyandım. buna göre tam 8 saat uyumuşum. gece molalarındaki uykusuzluk süresi için yarım saati düşelim. bugün tam 7,5 saat deliksiz bir uyku uyudum. yaşım 65 olduğuna göre bu uyku süresi de bana yeter herhalde.
    paylaşım için teşekkür ederim. emeğine ve yüreğine sağlıklar dilerim.
    selam ve muhabbetle.

    YanıtlaSil
  8. bence yeterli bi sure bi yetişkine göre kişiye göre değişir tabiki ama bama kalırsa o saat uyumak normal bi saat

    YanıtlaSil
  9. Vaktinde ve yeteri kadar uymak sağlığımız için çok büyük bir öneme sahip, faydalı bir yazı çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  10. uyku çok severiim 8 10 saat hihihi :)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu