Son eklenen

Koronavirüs Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

COVİD-19 salgını dünya genelinde etkili olmaya devam ediyor. Hatta, bu ölümcül hastalığı atlatıp yeniden bu virüse yakalanan kişiler bile var. Bu durumda, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu yazıda, Koronavirüs hastaları nasıl beslenmeli? Koronavirüs ile kolay mücadele edebilmek için hangi yiyecekler tüketilmeli? Bağışıklığı güçlendiren besinler nelerdir? gibi pek çok sorunun yanıtını bulabilirsiniz.

Taze Sebze ve Meyve Tüketin

Koronavirüs enfeksiyonu her an her yerde karşımıza çıkabilir. Hastalığa yakalanma ihtimaline karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye çalışmalısınız. Ayrıca, virüse yakalanırsanız sağlıklı beslenmeli ve vitaminli yiyecekleri daha fazla tüketmelisiniz. Her iki durumda da bol miktarda sebze ve meyve tüketmek faydalı bir tercih olacaktır. Öğünlerinize mutlaka ıspanak, bezelye, kabak, fasulye, kırmızı biber, brokoli, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler eklemelisiniz. Bu yiyecekler demir, lif ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Antioksidan içeren kırmızı renkli sebze ve meyvelere Pandemi sürecinde öncelik vermelisiniz.

Kızartmalardan Uzak Durun

Sağlıklı ve dengeli beslenmek hastalıklara karşı güçlü olmanızı sağlayan etkili bir faktördür. Vücudumuz sahip olduğu enerjinin yüzde 80'ini sindirimde yüzde 20'sini ise diğer görevlerde kullanır. Kızartılmış yiyeceklerin sindirilmesi çok zor olduğu için öğünlerinizde asıl tercihiniz sindirilmesi kolay yiyecekler olmalıdır. Diğer yandan, sağlıksız ve aşırı yağlı beslenme kendinizi yorgun veya halsiz hissetmenize yol açabilir. Bu yüzden, günlük öğün sayısını artırmalı ve sağlıklı yiyecekler tüketmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca öğünlerdeki porsiyon miktarlarını da olabildiğince azaltmalısınız. Son olarak, günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı ihmal etmemelisiniz.

Bol Bol Sıvı Tüketin

Hidrasyon insan vücudu için son derece önemli bir işlevdir. Vücudunuzun günlük 6-8 bardak su ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Bunun dışında, güçlü bir bağışıklık sistemi için süt, evde hazırlanmış meyve suları ve bitki çayları ile vücudunun diğer sıvı ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Yeterince sıvı almak, Koronavirüs gibi ciddi hastalıkları çok daha kolay atlatmanıza yardımcı olur.

Hayvansal Gıdaları Tercih Edin

İyi pişmiş olduğu sürece tavuk eti, kırmızı et, yumurta ve balık gibi yiyecekleri tüketmenizde hiçbir sakınca yoktur. Aksine, bu yiyecekler COVID-19'a karşı dirençli olmanızı sağlayacaktır. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı ve ayran gibi hayvansal ürünleri de sık sık tüketmelisiniz. Ayrıca, vejetaryenler için uygun olmayan yiyecekleri tüketmenin COVID-19 enfeksiyonuna yakalanma riskini artırabileceğine dair herhangi bir kanıt yoktur. Bundan dolayı, hayvansal gıdalar Koronavirüs ile mücadelede doğrudan olumsuz bir etkiye yol açmaz. Diğer yandan; kızartmalar, yağlı kırmızı et ve tavuk eti vücudun sindirimini zorlaştırabilir. Bu yüzden, yağ bakımından daha zengin olan tavuk budu ve kanat tüketmek yerine tavuk göğsü ve filetoyu tercih etmeniz daha doğrudur.

Basit Egzersiz Yapın

Koronavirüs'e yakalandığınızda tamamen iyileşmeniz 3-4 hafta sürebilir. Bazı hastalar COVID-19 enfeksiyonuna yakalandığında nefes alıp vermede zorlanabiliyor. Bu yüzden hafif egzersizler ve iyi bir beslenme programı yardımıyla vücut direncinizi artırmalı ve vücudunuzun daha çabuk iyileşmesine yardımcı olmalısınız. Doktorunuza da danışmak şartıyla akciğer sağlığınızı iyileştirmek için esneme hareketleri ve koşu bandında hafif yürüyüş gibi basit egzersizler yapabilirsiniz. Ancak, bu egzersizlerden sonra bol miktarda su içmeli ve enerji verici yiyecekler tüketmelisiniz. Eğer hastaysanız, enfeksiyon belirtileri göstermeseniz bile yorucu egzersizlerden kesinlikle kaçınmalısınız.

Saç Dökülmelerine Karşı Hazırlıklı Olun

Herhangi bir enfeksiyon sonrasında saç dökülmesi oldukça yaygındır. Bunun nedeni, vücuttaki bazı vitamin ve minerallerin kaybı olabilir. Genellikle, enfeksiyon sürecinde antibiyotik kullanımı bağırsak florasının çalışmasına zarar verir. Bunun sonucunda, bazı vitamin ve minerallerin emilimi azalır. Ayrıca, ishal esnasında yeterli besin alınmadığı için saç dökülmesi, tırnak kırılmaları ve cilt kuruluğu görülebilir. Saç dökülmesini önlemek için biotin, çinko ve selenyum desteği çok önemlidir. Bunlara ek olarak, vücudunuzdaki demir seviyesini de kontrol ettirmelisiniz. Ayrıca, saç dökülmelerini önlemek için her gün bir çorba kaşığı kadar kabak, ay çekirdeği veya susam gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz.

Kronik Hastalığınız Varsa Daha Dikkatli Beslenin

Koronavirüs'e karşı uyulması gereken sosyal mesafe, maske ve hijyen kuralları dışında kronik hastaların dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Kronik bir hastalığınız varsa C ve D vitamini başta olmak üzere tüm vitaminleri sağlayan dengeli bir beslenme tarzı edinmelisiniz. Ayrıca; yüksek tansiyon, kalp, astım, KOAH ve bronşit gibi kronik hastalıklarınız varsa doktorunuzun yardımıyla uygun bir diyet programı hazırlamalısınız. İstatistikler; yüksek tansiyon hastaları COVID-19 virüsünü diğer hastalara kıyasla iki kat daha şiddetli geçirdiğini gösteriyor. Benzer şekilde kardiyovasküler hastalıklar, KOAH ve astım, Covid-19 enfeksiyonunun 3-6 kat daha şiddetli seyretmesine yol açabiliyor. Bunların dışında, aşırı kilolu ve hava kirliliğine maruz kalan kişiler yüksek risk grubunda yer alıyor. Bu nedenle, sağlıklı bir şekilde beslenmeli ve aşırı kilo almaktan kaçınmalısınız.

Bağırsak Dostu Yiyecekler Seçin

Koronavirüs enfeksiyonu esnasında ilaç kullanımı bağırsak mikrofloranızı bozabilir. Bu nedenle, Pandemi sürecinde bağırsak sağlığınızı korumak için yulaf, muz veya sarımsak gibi prebiyotik yiyecekler tüketmelisiniz. Ayrıca, yaklaşık bir ay boyunca multivitamin takviyesi almanız oldukça faydalı olacaktır. Çinko ve C vitamini içeren yiyecekleri yeterince tükettiğinizden emin olmalısınız. Ayrıca, sebze ve meyveleri yemeden önce mutlaka iyice yıkamalısınız.

Sağlıklı beslenme pek çok hastalıkta olduğu gibi COVID-19 enfeksiyonu ile mücadelede etkili bir rol oynuyor. Bu nedenle, Koronavirüs'e yakalanma ihtimaline karşı bağışıklık sisteminizi güçlü tutmalısınız. Böylece, olası enfeksiyon sürecinde vücudunuz çok daha dirençli olacaktır.

 

3 Yorumlar

  1. Yazdıklarınız çok doğru ama bağışıklık sistemini güçlü tutmak adına D vitamini gibisi yok. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Yararlı bir yazı olmuş. Vallahi Corona geçirirken, ilk geçirenlerden olunca bir de eve kapanma ve marketlerin boşalması dönemine denk gelmiştik. Çok korkunçtu, baya aç kaldık yani. Ama içime doğmuş gibi öyle çok vitamin mineral doldurmuşum ki eve, avuç avuç vitamin yutuyorduk :) Neyse geçti bitti. En güzeli bağışıklık güçlendiriciler bu kışa hazırlık.....

    YanıtlaSil
  3. Yavaş yavaş havalarda soğudukça bağışıklığımızı güçlendirmek gerekiyor. Çok kıymetli bilgiler vermişsiniz teşekkürler

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu