Son eklenen

ÇAYIN FAYDALARI VE ZARARLARI

Çayın Faydaları ve Zararları konu başlıklı yazımızda ilk başta çayın faydalarından bahsedelim. 15 yıllık araştırmalar sonucunda ulaşılan bilgilere göre çayın içerisinde ki antioksidanlar kötü kolesterolü ve kalp krizi riskini düşürmektedir. Aynı zamanda sindirime de yardımcı olmaktadır ve özellikle yeşil çay sindirim sistemini daha fazla çalıştırmakta ve kötü yağların ise %30 oranında atılmasını sağlamaktadır.

Northumbira Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucunda ulaşılan bilgilere göre günde 100 ml. çay içen insan %34 oranında beyin tümörü riskinden kurtulmaktadır. Çayın içerisinde bulunan polyphenoller maddesi ise kanserli hücreler ile savaşıyor ve o hücrelerin büyümesini durduruyor. Çayda sebze ve meyvelerden daha fazla antioksidan olduğu tezine varan Tayvanlı bilim adamları ise günde bir bardak yeşil çay içerek prostat, akciğer ve mide kanserine yakalanma riskininde azalacağını gözlemlemişlerdir. Yüksek oranda triptopan amino asidi barındıran çay, ciddi oranda yatıştırıcı özellik sağlamaktadır. Doktorlar uykusuzluk ve gerginlik durumlarında çayı tavsiye etmektedirler. Elbette bunca yararının yanında zararları olduğu da söylenmektedir.

Ancak her şey gibi çayda belli bir kararda tüketilmeli ve zarar oranı düşürülerek vücutta faydalı hale getirilmelidir. Eğer 2 dakika demlenirse uyarıcı etkisi görülecektir.

5 dakikayı aşacak şekilde demlenirse, adrenalize olan ve kafeini bağlayan tanik asitler açığa çıkmış olacaktır. Böylelikle çay insan üzerinde sakinleştirici bir hal alacaktır.

Aynı zamanda çayın içerisinde diş macunlarında da bulunan florit bulunmakta ve çaydaki tanik asitler dişteki koruyucu etkiyi desteklemekte ve diş taşı oluşumunu engellemektedir. İçiminin yanı sıra göz maskesi olarakta kullanılmaktadır. Bu şekilde kullanımında, kanlanmaya ve ağırlaşmış göz kapaklarına iyi gelecektir.

Şunu da belirtmek gerekirse çayın içerisinde bulunan tanik asitler, boş mideyi rahatsız ederek mide bulantısına sebebiyet verebilmektedir. Aç karnına içilen çayın bir başka zararı daha vardır. Çayın İçerisinde bulunan kafein, boş mideden hemen geçip çok hızlı bir şekilde kana karışmaktadır. Bazı insanlarda kafeinin yan etkisi, aç karnına içilmediği zamanlarda bile gözükebilmektedir.

Hamile ve Emziren Annelerin ise çay içmek hususunda doktora danışmalarında fayda vardır. Sebebi ise yine Kafein. Çünkü kafein doğrudan veya Anne sütü yoluyla bebeğe geçebiliyor. Anne karnında bulunan veya yeni doğan bir bebeğin hassas olan vücudu kafeinin içerisindeki uyarıcı maddelere karşı daha savunmasızdır. Yine çayda bulunan kafein ve tanik asit bağırsaklara ulaştığında, yiyeceklerden alınan demir mineralinin emilmesini yavaşlatabilmektedir. Aynı zamanda aşırı sıcak içilen çay kanser riskini arttırmaktadır. Uzmanlar 70 dereceden daha sıcak çayın içilmemesi konusunda insanları uyarmaktadır. Bununla beraber çay, aşırı şeker tüketimini de tetiklemektedir. Bir çay kaşığı şeker yaklaşık 5 gr. etmekte ve bu şeker ise çayda çözünerek hızla kana karışmaktadır. Çok sık çay içtiğinizi düşünürsek ve her bardak çaya birkaç şeker atarak içtiğinizi ve bunu günde pek çok kez tekrarladığınızı baz alır isek gün boyunca kan şekerinizi yükseltmekle kalmayıp aynı zamanda sıklıkla kalori de almış oluyorsunuz.

İster yeşil isterse siyah olsun, çay Türkiye’de çok sık tüketilen bir içecektir. Birçok faydaları olduğunu yazımızın başında sıklıkla bahsettik. Fakat aşırı miktarda tüketilmesi durumunda, çok şeker koyarak ve aşırı sıcak tüketilmesi halinde zararları da olabiliyor. Hamileler, emzirenler ve çocuklar içinde pek iyi bir içecek olmayabiliyor. Bu sebeple çayı tanıyıp ne olduğunu bilmenin büyük oranda faydası olacaktır. Hem çayın faydalarını bilmeyi ve hem de çayın faydalarını gerçekten görebilmeyi sağlayacaktır. Sizlerde çayı orantılı şekilde kullanarak ülkemizin bu güzel nimetinden yararlanabilirsiniz.

Fazla çay içmenin zararları nelerdir? Makalemizide inceleyebilirsiniz.

https://www.ankarapostasi.net/2020/07/fazla-cay-icmenin-zararlari-nelerdir.html

2 Yorumlar

  1. gün boyunca iki demlik içmekteyiz dükkanda

    YanıtlaSil
  2. Çok çay tüketen biri değilim ama harika bir içecek olduğuna hemfikiriz. Tabi zararları da var en basiti dişleri sarartıyor o yüzden çok tüketmemeye çalışıyorum bir de kansızlık yaptığı söyleniyor işte

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu