Son eklenen

ÇİKOLATANIN YAPIMI VE TARİHÇESİ

Günümüz dünyasında çikolata en çok tüketilen ürünlerden biridir. Bu ürün Yeni Dünya'nın keşfinden sonra tüm dünyaya yayıldı. Her yüzyıldan sonra talep ve arzları arttı. Çikolata o kadar çok tüketiliyor ki istatistiklere göre Amerikalılar her saniyede 45.300 gram çikolata tüketiyor.

Çikolata, dünyadaki en popüler yemek türlerinden ve tatlarından biri haline gelmiştir. Çikolatanın nasıl yapıldığını merak ediyor musunuz? Çikolata yapmak kolay değil. Kakao çekirdekleri işlenir. Kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika'da üretilmektedir. Kakao ağaçları genellikle 4-10 metre uzunluğundadır ve yılda iki kez meyve verir. Bu meyvenin içinde yirmi ila kırk kakao çekirdeği görebilirsiniz. Fasulyeleri çıkardığınızda, birkaç gün muz yaprağında fermente etmelisiniz. Fermantasyondan sonra kakao çekirdekleri güneşte kurutulur ve bir fabrikada işlenmeye hazır hale gelir. Bu işlemden sonra, çikolata yapmak için kullanılan bir sıvı elde edersiniz. Ayrıca bu sıvıyı öğütürseniz kakao ve kakao yağı elde edersiniz.

Kavrulmuş kakao parçaları şeker ve hamurla karıştırılır. Ve bir kakao kütlesi elde ettiğinizde, kütleye yumuşak kakao yağı eklemelisiniz. Daha sonra kakao kütlesi bir makineye konur. Bu makine ile çikolata yumuşatılmaya başlanır. Son olarak, geri dönen sıvı çikolata bir kalıba konur ve soğutulur. Daha sonra katılaşan çikolata çıkarılır.

Sütlü çikolatada inek sütü ve vanilyadan elde edilen süt tozu vardır. Farklı çikolata türleri yaptığınızda, lesitin ekleyerek çikolatanın daha yumuşak ve işlenmesi kolay hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Çikolatanın Tarihçesi

Milattan önce Olmecler kakao ağaçları yetiştirdiler. Mayalar kakao tohumlarını kullanmayı öğrendi. İsa'dan sonra, yaklaşık 600'lerde, Maya'lar çikolatalı bir içecek yaptı. Efsaneye göre Azteklerin kralı Moctezuma günde 50 fincan çikolata içiyordu. Aztek ve Maya kültüründe çikolata ile bir şeyler içmek önemli bir olaydı. İspanyol kaşifler, Columbus ve Cortes, ilk olarak 16. yüzyılda Aztek kralı tarafından kakao içeceği ile tanıştırıldı. Kaşifler bu içeceği ülkelerine taşıdılar ve bu içeceği insanlar için nasıl hazırlayacaklarını düşündüler. Bu içecekte Maya ve Aztekler, öğütülmüş kakao tohumlarını suyla karıştırdılar. İçeceğin adı "xocoatl" idi. Seksen yıl sonra, insanlar İngiltere'de katı çikolata satmaya başladı ve bu, Avrupa'ya yayıldı. İngiltere'de 1700'lerde İngilizler çikolatalı içeceklere süt eklemeye başladı. Türkiye'de ilk çikolata fabrikası 1923'te kuruldu.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu