Son eklenen

GÜMRÜKTEN ARAÇ NASIL ALINIR?

Ülkemiz şartlarında gerek vergi politikaları yüzünden gerekse sürekli artan döviz kuru nedeniyle otomobil piyasasındaki fiyatlarda sürekli bir artış gözlenmektedir. Sürekli artan fiyatlar nedeniyle tüketiciler daha uygun fiyatlara daha kaliteli araçlar alabilmek için gümrüklerde satışa sunulan araçlara yönelmektedir.

E-İHALE NEDİR:

Bu sistem gerek eşya satışında gerekse araç satışı için hazırlanan ve satışların internet üzerinden gerçekleştiği sistemdir. Gümrük araç satışları da E-İhale sistemi üzerinden yapılmaktadır. Bu sisteme bütün T.C vatandaşları girebilmektedir. Herhangi bir araca teklif vermek için herhangi bir sınır bulunmamakta ve teminat yatırıldığı sürece ilgilendiğiniz araca teklif verilebilmekte. İlk olarak sisteme kayıt olmanız gerekmekte. Posta adresiniz ve vatandaşlık numaranız ile sisteme kolaylıkla kayıt yapılabilmekte. Ayrıca herhangi bir ihaleye teklif verdiniz ve ihaleyi kaybettiniz bu durumda paranızın tarafınıza geri yatırılabilmesi için T.C kimlik numaranız ile açılmış bir banka hesabının sisteme tanımlanması gereklidir.

GÜMRÜKTE SATILAN ARAÇLAR GÜMRÜĞE NASIL GELİYOR:

*Gümrüğe teslim edilen ya da terk edilmiş olan yabancı ülke temsilciliklerine ait araçlar,

*Yasadışı yollarla ülkeye sokulan ve devlet tarafından el koyulmuş olan araçlar,

*Türkiye’de oturma iznine sahip yabancı vatandaşların ülkelerine götürmedikleri araçlar,

*Gurbetçi vatandaşların ülkede kullanıp yurtdışına çıkaramadıkları araçlar,

*Serbest Ticaret Bölgesi araçları,

*Gümrük vergileri vb. nedenlerden dolayı ithal edilemeyen ve terkedilen klasik araçlar,

*Kısacası gümrük vergileri eksik ödenmiş ya da hiç ödenmemiş araçlar.

ARAÇLARIN SATIŞA ESAS BEDELLERİ:

Gümrüklerde bulunan araçlar model ve kondisyon bakımından oldukça farklılık göstermekte. Bu yüzden fiyatlarda çok değişken olmaktadır. Dönem dönem yapılan araç satışlarını E-İhale sitesi üzerinden takip etmek mümkündür. Site üzerinde belirlenen fiyatlar aracın durumu ve özelliklerine göre KDV ve ÖTV bedellerin dahil edilmek şartıyla Satışa Esas Bedelleri belirlenmekte.

SATIŞDAKİ ARACA TEKLİF EDİLCEK FİYAT:

Satılan araca teklif edilecek bedelin üst ve alt fiyatının belirli bir sınırı bulunmamaktadır. Satışa Esas Bedelin %75 üzerini geçen bir teklif gelirse satış kabul ediliyor . Eğer fiyatlar %75 altında kalırsa ihale komisyonu tarafında bir değerlendirme yapılıyor ve bu değerlendirme sonucunda satışa red verilebiliyor. Red verilen ihaleler belirli bir zaman sonra tekrar yapılıyor.

GÜMRÜK ARAÇLARININ KONDİSYON DURUMU:

Gümrükte satılan araçların bir çoğunda km durumu tespit etmek tam olarak mümkün olmamakta. Bu durumda aracın genel durumu size km hakkında net olmasa bir tahminde bulunmanızı sağlayabilir.

Araç Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

*İnternet sitesi üzerindeki araç ekspertiz raporu ve detay kısmı çok detaylı şekilde incelenmeli,

*Araca teklif verilme durumu varsa araç mutlaka yerinde incelenmeli, mümkünse bir usta yardımıyla gidilmeli,

*Gümrük tarafında verilen şase numarası incelenerek araçla ilgili bazı bilgiler edinilmeye çalışılmalı,

*Aracın gümrüğe giriş tarihi de önemli. Araç gümrükte ne kadar az kaldıysa başına bir şey gelme ihtimali o kadar azalmakta,

*Ayrıca aracın gümrüğe çekici ile mi yoksa çalışarak mı geldiğinin öğrenilmesi bazı konular hakkında bilgi verebilir,

*Soğuk iklim bölgeli gümrüklerden araç alınacaksa motor sıvısı mutlaka kontrol edilmeli,

*Aracın içinde belge bulunuyorsa bunlar incelenerek araç hakkında bilgi sahibi olunabilir,

*Aracın içine girip inceleme yapmak serbest,

*Kaput açıp motor incelemek serbest,

*Aracın altına bakmak serbest,

*Usta yardımı ile araca baktırmak serbest,

*Aracın fotoğraflarını çekmek serbest,

*Mesai saatlerinde istediğiniz kadar ve istediğiniz sürede aracı incelemek serbest,

*Motor çalıştırmak yasak,

*Herhangi bir malzeme yardımıyla aracı kaldırmak yasak,

*Araçtan bazı parçaları sökmek ve inceleyip kontrol etmek yasak.

ARAÇ İÇİN TEMİNAT YATIRMA:

Site üzerinden ihaleye sunulan araçlardan bir tane beğendikten sonra ilk iş , son teklif verme tarihinden önce araca belirlenen teminat tutarının yatırılması gerekiyor. Teminat farklı bankalar yardımı ile gerek elden yatırılarak gerekse internet şubeleri üzerinden yatırılabiliyor.

ARAÇ İÇİN TEKLİF VERME:

Teklif vermek için teminat yatırıldıysa sistem teklif vermenize izin verecektir. İhale saatleri çoğu zaman 12:00 kadar devam etmek de ve bazı zamanlarda 30 dakika kadar uzamaktadır. Teklifler 100 TL ve katları olarak verilmekte. Verdiğiniz teklifleri ihale komisyonu dahil kimse görememekte, şifreli olarak korunmakta. Teklif süresi bittiğinde verdiğiniz teklifi ihale komisyonu görebiliyor. İhaleyi kazanan kişinin teklifi son derece sınırlı bir şekilde sistemde diğer kullanıcılar tarafından görülebilmektedir. İhale sonuçları aynı gün içerisinde saat 14:00 ve 17:00 arasında belli olmaktadır. Bu durumda ihaleyi kazanamadıysanız ihale teminatı hemen kabul edebiliyorsunuz.

İHALE KAZANILDIĞINDA YAPILACAK MASRAFLAR:

İhale kazanıldığı takdirde teminat bedeli ana fiyatta düşürülüp geri kalan miktarı E-İhale sistemine anlaşmalı bankalar aracılığıyla yatırmak gerekiyor. Ardından sisteme girip serbest olarak görünen para miktarını kazanılan ihaleye onaylamanız gerekiyor. Ödemenin ardından araç 7 gün içinde teslim alınmalıdır ya da 7 gün daha ek süre talep edilebilir. Kabul edilen teklife ÖTV ve KDV dahil ancak damga vergisi, bandrol ve varsa maktu vergiler ve bunların ÖTV ve KDV kısmını ödemeniz gerekmekte. Ayrıca aracın trafiğe çıkabilmesi için proje onayı ve plaka gerekmekte. Kaba taslak bir hesapla 1500 TL gibi bir rakam ortaya çıkmaktadır. Son olarak da sahip olduğunuz aracın genel ve ağır bakımlarını da fiyat hesaplamasına dahil etmeyi unutmayın.

3 Yorumlar

  1. aracı alsak içine ne koyacağız :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel ve detaylı yazılarınız var, ilgiyle takip ediyorum. Yorum yapmayı unuttuğum için affedin. :) Ahmet Ozan' ın sorusu takıldı benim de aklıma.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzin ve mazot :) Çok teşekkür ederim yorumlarınız için.

      Sil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu