Son eklenen

Siyah Çayın insan sağlığına faydaları nelerdir?

Kahvaltılarımızın olmazsa olmazıdır siyah çay. Özellikle kış günlerinde siyah çay tüketimi daha da artıyor. Yapılan araştırmalara göre kişi başı tüketimin en fazla olduğu ülke Türkiye olarak belirlendi. Türkiye'nin çayı çok sevdiği araştırmalarda da sabitken Türkiye'de çay tüketiminin yıllık 1,5 ton olmasıda çay tüketiminde büyük rol oynuyor. Türkiye'de en fazla çay üretimi ise yüzde altmışlık bir oranla Rize ilinde yapılıyorken diğer kısmı ise sırayla Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu illeri takip etmektedir. Dünya'da en fazla içilen içecekler arasında olan çayı tüketmek insan sağlığına ne gibi olumlu etkileri oluyor? Peki çay tüketmenin ne gibi faydaları var? Bu yazımda bulabilirsiniz... 

GÜN İÇİNDEKİ ENERJİMİZİ ARTTIRIYOR! 

Diğer içeceklere oranla çayda daha düşük bir kafein oranı vardır. Bu nedenle beynin algılamasını arttırır ve diğer organlar da çalıştırır. 

SİNDİRİM SİSTEMİMİZİ İYİLEŞTİRİR! 

Siyah çayda bulunan tanen isimli kimyasallar sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına katkıda bulunuyor. 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRİYOR! 

Siyah çayın içerisinde bulunan bazı kimyasallar virüslerle savaşarak bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynuyor. 

YÜKSEK ANTİOKSİDAN İÇERİYOR! BUDA GEÇ YAŞLANMA DEMEK... 

Siyah çayın içeriğindeki bazı antioksidan maddeler DNA hasarını en aza indiriyor. Bir çok toksin maddeyi dışarı atmada etkili antioksidanlar içeren çayı, açık ve limon ile tükettiğimizde antioksidan kapasitesi daha da artıyor.

STRESTEN KURTULMADA DA ÇOK YARDIMCI 

Siyah çayda bulunan bir kimyasal maddenin konsantrasyonu arttırdığı ve stres hormonu olan kortüzolü azalttığı araştımalar da kanıtlanmış bir gerçek. 

DİŞ ÇÜRÜMELERİNE ENGEL OLUYOR! 

Şekersiz tüketilen siyah çayın zararlı bakteri gelişimini önlediği ve bu nedenle diş çürümelerini engellediği belirlendi. 

ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUYOR! 

Karın bölgesindeki yağların yakımını ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırıyor. 

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİYOR! 

Siyah çay düzenli tüketildiğinde içerisinde bulunan fitokimyasal maddelerin yardımıyla kemik yoğunluğunu arttırıcı etki sağlıyor. 

KALBİ ÇALIŞTIRIYOR! 

Yapılan çalışmalarda da kanıtlandığı üzere kalp krizi riskini yüzde kırk dört oranında, inme riskini ise yüzde yirmi bir oranında azalttığı belirlendi. 

KANSERE KARŞI KORUYUCU ETKİ SAĞLIYOR! 

Düzenli olarak tüketilen siyah çayın içerisindeki polifenol ile kateşinlerin kanser oluşumunu engellediği ortaya çıktı.Meme ve yumurtalık kanseri oluşumunu azalttığı gözlemlenmiştir. 

FAZLA ÇAY İÇMENİN ZARARLARI 

a. Aşırı çay içmek kabızlığa neden olabilir.

b. Yüksek tansiyon hastaları tüketirken daha kontrollü olmalıdırlar. 

c. Kalp çarpıntısı aşırı tüketimle beraber ortaya çıkabilir.

d. Demir eksikliğine bağlı anemi oluşumuna sebep olabilir. Demir emilimini etkilememesi için yemeklerden en az bir saat sonra içilmelidir.

4 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu