Son eklenen

Elektronik Aletlerin Kullanım Süreleri

Tüketiciler elektronik alet seçerken alacakları aletin özelliklerini dikkatle incelemektedir. Özellikler ve donanımlar kadar önemli olan bir diğer unsu ise alınacak elektronik aletin ne kadar süre sorunsuz kullanılabileceğidir. Bazı elektronik aletlerin kullanım ömürlerine dair istatistiki bilgileri listeleyelim:

Akıllı Telefonlar

Sadece telefon görüşmesi yapmaya ve mesaj yazmaya yarayan eski telefonları hayatımızdan çıkaralı çok uzun süreler olmamıştır. Bu telefonlar üzerlerinde hemen hemen hiç bir özellik barındırmamalarına rağmen kullanıcılarına uzun kullanım ömürleri vaat etmekteydiler. Nokia'nın efsane modeli 3310'u yıllarca kullanan tüketiciler olmuşken, hatta bu telefonun bazı örnekleri günümüzde hala çalışır durumda iken yeni akıllı telefonlar cephesinde durum nedir?

Her gün elimizden düşürmeden kullandığımız akıllı telefonlar istatistiki verilere göre ortalama iki yıl boyunca sağlıklı olarak kullanılabilmektedir. İki yılın ardından donanımsal olarak hiç bir kusurları olmasa dahi gelişen yazılım teknolojisinin eseri olarak telefonların işlev göremeyecek kadar yavaşladığı bilinmektedir. Bazı teknoloji firmaları ise getirdikleri güncellemeler ile belirli bir süreyi doldurmuş modellerini adeta katletmektedir. Teknoloji devi Apple firması "kullanıcılarının batarya performanslarını iyileştirmek" gibi masumane bir amaçla eski modellerin hızını düşürdüğünü kabul etmiştir. Bütün bunlardan hareketle bir akıllı telefon için ortalama kullanılabilir süre iki yıldır.

Bilgisayarlar

Bilgisayar sektörü akıllı telefon sektöründen bir miktar daha insaflı da olsa benzeri bir planlı eskitmeyi bu sektörde de görebiliriz. Yeni alındığında çok hızlı çalışan bilgisayarlar zamanla hafızaları doldukça ciddi ölçüde yavaşladığı bilinen bir gerçektir. Isınıp soğumalardan kaynaklı, elektronik parça genleşip büzüşmeleri donanınmsal ögelere ciddi zararlar vermektedi, Özellikle diz üstü bilgisayarların hareket ettirilebileceği yanılgısı ile kullanıcılar tarafından açık bir şekilde taşınması bu bilgisayarların sabit disklerinin hasar alarak kullanılmaz hale gelmesine sebep olmaktadır.

Donanımsal olarak hiç bir sorun olmasa dahi zaman içerisinde gelişen teknolojinin eseri olarak bilgisayarlarımız artık güncel uygulama ve oyunları çalıştıramaz hale gelmektedir. Güncel uygulamaları kullanmak isteyen tüketiciler yeni bilgisayarlar edinmek durumunda kalmaktadır. Bütün bunların ışığında bir bilgisayarın kullanım ömrü ortalama üç yıldır.

Teknolojinin Gerisinden Gelen Elektronik Aletler

Bütün bu kötü örneklerin aksine "akıllı" ibaresi taşımayan, eski sistem cihazların kullanım ömürleri hala oldukça uzundur. Daha çok elektro-mekanik olarak adlandırılan bu alet grubunu örneklendirmek gerekirse: CRT teknolojisi eski nesil televizyonlar, mutfak robotları, beyaz eşyalar, tıraş makineleri, fön makineleri... Bu aletler için onlarca kullanım yılı mümkündür.

3 Yorumlar

  1. elektronik aletlerin kullanımları hakkında verdiginiz detaylı bilgiler için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Biri akıllı olmak üzere iki telefonum var, biri nokia. Tam 10 yıllık. Korkum ikinci pilinin ömrü
    dolduğunda pil bulamamak. Yoksa telefon her daim sorunsuz çalışıyor. Nokia ömürlük telefonlara imza atmasaydı batmazdı belki de :)

    YanıtlaSil
  3. Yavaşlatmalarına gerek yok bence. Yenisi çıktığında insan, hep yenisini almak istiyor zaten

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu