Son eklenen

Twitch nedir ve nasıl kullanılır?

Twitch temelde bilgisayar oyunu oynamak ve bu oyunun başkaları tarafından izlenmesi üzerine kurulu bir paylaşım platformu. Kulağa inanılmaz gibi gelse de oyun oynayışınız başkaları tarafından izlenmesi para bile kazandırıyor. Kullanıcıların çoğu oynadıkları oyunları kaydedip video olarak Twitch’de yayınlıyor. Bu tip videoların izlenme oranları çok yüksek, yüzbinlerce kez izleniyorlar. Diğer en çok izlenen kategori de videolara verilen tepkiler. Yani en basiti Youtube fenomenlerinin 5-10 dakikalık videolarını seyredip bu videolara yorum yapılıyor ve bu da çok izleniyor. Cidden ilginç bir fenomen. Bir videoyu başkasının izlemesi izleniyor.

TWITCH TAM OLARAK NASIL İŞLİYOR

Her sosyal medya platformunda olduğu gibi hesap oluşturuyorsunuz. Hesap oluşturmak ücretsiz. Masaüstü bilgisayarınıza kuracaksanız mikrofon ve kamera olmadan uygulama çalışmıyor. Akıllı telefonunuzdan açmak pek uygun olmuyor. Hesabınızı oluşturduktan sonra hemen canlı yayına geçebilirsiniz. 30 dakika yayın için 250 Mb internet harcıyor, eğer sınırlı internet paketiniz varsa aklınızın bir köşesinde bulunsun.

TWITCH DE ETKİLEŞİM

Canlı yayın açarken konu seçiyorsunuz ve mesajlaşma alanı etkinleşiyor. Hem konuşuyor hem mesaj alıyorsunuz. Yemek programları hakkında konuşuyorsanız örneğin kısa ya da uzun videolar seyrediyor ve seyrederken yorum yapıyorsunuz. Sizin yaptığınız yoruma da izleyicileriniz yorum yapıyor. Tuhaf bir sosyal döngü etkileşimi. Ayrıca başka kanallara baskın da yapabiliyor sürpriz konuk olabiliyorsunuz. Ayrıca ‘fısılda’ diye bir sekmesi var, birine bir şeyler fısılda diye komut bile yazıyor. Dedikoduya özendirmeye çalışıyor izlenimi veriyor haliyle. Kimseye bir şey fısıldayamıyorsanız arkadaşlarınızla ortak oyunlar oynayabilirsiniz. En basit oyunlar mesela resim çizme bile var. Paint uygulamasına benziyor. Önce siz bir resim çiziyorsunuz, sonra arkadaşınız resminizi belli bir süre görüyor sonra aklında kaldığı kadar resminizin aynısını yapmaya çalışıyor. Resim çizerken tüm arkadaşlarınızla konuşabiliyorsunuz. Epey eğlenceli bir aktiviteye benziyor arkadaş grupları için.

TWITCH İN KARANLIK YÜZÜ

Son dönemde özellikle sosyal medyadan ayrıntı lı bir şekilde öğrendiğimiz gibi Twitch kara para aklama için transfer platformu olarak kullanılmış. Yurt dışından rozet ya da bağış yaparak paralar Twitch kullanıcıların hesabına yatırılıyor. Buradan da Twitch kullanıcısı ‘komisyonunu’ aldıktan sonra kalan parayı Türkiye hesabından gereken alıcılara gönderiyor. Bu şeytanın aklına gelen yöntem sadece oyun izleyenlerin oyununu izlemek isteyen kitleyi epey kızdırdı haliyle. Temiz Twitch hareketi başlatıldı, para transfer detayları paylaşıldı. Tabi sadece Twitch değil her sosyal medya uygulaması kötü niyetlere alet olabiliyor. Twitch en son örneği sadece.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu