Son eklenen

Un Helvası Tarifi

600 yıllık Osmanlı saray mutfağında özellikle tatlılar önemli yer tutar. Bu tatlıların arasında ise en çok önem verilen, çeşitliliğiyle dikkat çeken tür helvadır.

Helva bize bazen ölümü bazen hayatı; bazen mutluluğu bazen ise hüznü anlatır. Bu tatlı ölünün arkasından yapılacağı gibi doğan çocuk için de, düğünlerde de kavrulur. Yani helva bizim için bir yemekten, tatlıdan öte sosyolojik bir olgudur diyebiliriz. Toplumumuz için önem teşkil eder.

Güzel bir un helvası hazırlamak biraz da tecrübe istiyor. İlk denemeniz çok güzel olabileceği gibi hayalinizdeki sonuca ulaşamama ihtimaliniz de var. Pes etmeden birkaç kez denemenizi öneririm. Her deneyişinizde daha güzel bir sonuca ulaştığınızı göreceksiniz. Gelelim bu ekonomik, lezzetli ve kültürümüz için bu kadar önemli olan tarifimize:

Un Helvası Tarifi İçin Malzemelerimiz:

  • 400 gram tereyağı
  • 2 su bardağı un

Şerbeti İçin:

  • 2 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı şeker

Hazırlanışı

1)      Şerbetimizi hazırlayarak tarife başlayabiliriz. Uygun bir kaba 2 su bardağı sütümüzü ve 1.5 su bardağı şekerimizi koyalım. (Şekeri isteğimize göre yarım bardak eksiltebilir veya artırabiliriz.) Karışımı şekerler iyice eriyinceye kadar karıştıralım. Şekerlerimiz eridikten sonra şerbetimizi bir kenara koyalım ve helva yapımımıza geçelim.

2)      Tavamızın altını açalım ve 400 gram tereyağını ocağa alalım, kısık ateşte erimesini bekleyelim. Tereyağımız eridikten sonra üzerine 2 su bardağı unumuzu ekleyelim ve karıştırmaya başlayalım. Bu helva yapımının en hassas kısmıdır. Unun yanmaması gerekiyor. Unun rengi dönene kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim. Unumuz karamel kıvamına gelecek daha sonra bunu çekecek ve daha tane tane olacaktır.

3)      Unumuzu kavurduktan sonra önceden hazırladığımız şerbetimizi ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim. Bu noktada helvanın kaşığa yapışmaması gerekiyor. Kaşığa yapışmayacak kıvama gelene kadar karıştırarak pişirelim.

4)      Helva tamamen şerbetini çektiğinde ocaktan alalım ve tencerenin üzerine kağıt havlu koyarak 30 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.

5)      Dinlenen helvalarımıza dilediğimiz şekilde şekillendirerek servis tabağımıza alalım. Tercihe bağlı olarak üzerine Antep fıstığı veya Hindistan cevizi koyarak süsleyebilirsiniz. Tarifimizi deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.


5 Yorumlar

  1. oooo oley, evde yapılan tarif de mi, saool :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Deep son zamanlarda tariflerde ki bütün fotoğraflar evden.

      Sil
  2. bu helvaya bayılıyorum hele ki son zamanlarda dondurmalı versiyonlarıyla hayata bambaşka bir boyut kattı sanki :)

    YanıtlaSil
  3. Un helvasını severim ama çok iyi yapamıyorum:) Sanırım biraz daha elimin alışması gerekiyor:) İrmik helvasını çok daha iyi yapıyorum:)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu