Son eklenen

Evde Tasarruf Yöntemleri

Her mevsimin ayrı bir güzelliği vardır. Bazı insanlar yaz mevsimini severken bazıları ise bahar ve kış mevsimini sevebilir. Bazıları için ise kış mevsimi deyince akla çile ve sıkıntı gelir. Özellikle dar gelirli ailelerin imtihanıdır kış mevsimi. Kış mevsimindeki elektrik ve doğalgaz faturaları belini büker dar gelirlilerin devlet tarafından elektrik ve doğalgaz için destek verilse de her ile yaralanamaz bu desteklerden. Bu nedenle ailenin içişleri bakanı olan anneler kış mevsimi gelince “Evde Tasarruf Yapmanın Yöntemleri”ni araştırılar sosyal medyadan, çevresindeki komşularından ve yakınlarından. Tasarruf etmek özellikle dar gelirli ve geniş ailelerde mutlaka dikkat edilmesi gereken bir husustur. Evde tasarruf edilecek pek çok alan vardır. Bunlar yiyecek, giyecek, doğalgaz, elektrik, su gibi temel ihtiyaçlar olduğu gibi, teknolojik aletler de olabilir. Pekâlâ, evde doğalgaz ve elektrik faturalarından nasıl tasarruf yapılır? İşte, evde tasarruf yapmanın püf noktaları…

Doğalgaz

Evde tasarruf yapılacak en önemli şeylerin başında doğalgaz faturaları gelmektedir. Kış ayları boyunca hem ısınma, hem temizlik ve hem de yemek yapmak için kullandığımız doğalgaz tüketimini kontrol altına alarak, bütçeye katkıda bulunabilir ve daha az faturalar ödeyebilirsiniz. Doğalgaz kullanırken dikkat edeceğimiz ayrıntılar aile bütçesine önemli katkılar sunar. İşte yapılabilecekler;

l Öncelikle oturduğunuz daire veya müstakil evde dış cephe yalıtımı yoksa; yalıtım yapılması, ısı kaybını önleyeceği için daha az doğalgaz harcanacaktır.

l Doğalgaz peteklerinin önüne, koltuk, masa ve sandalye gibi araçlar konulmamalıdır. Yapılan bu hata, alanın yeteri kadar ısınamamasına yol açar.

l Doğalgazın kullanılmadığı zamanlarda kapatılmasının faturalara olumlu katsı sağlayacağı düşünülse de, bu yanlış bir uygulamalıdır. Bu nedenle doğalgazı sürekli açıp kapatma alışkanlığından vazgeçilmesi gerekir.

l Doğalgazın düşük sıcaklıkta sürekli yakılması daha ekonomiktir.

l Uzun süreli evden dışarı çıkışlarda doğalgazı kapatabilirsiniz.

l Evde kullanmadığınız alanlardaki kaloriferleri kapatmanız, gereksiz tüketimi önleyecektir.

l Peteklerin en yüksek performansta çalışabilmesi için, perde ile arasındaki mesafe iyi ayarlanmalıdır. Perdelerin petek üstü yapılması, eğer peteğin önünü kapatacaksa aralarındaki mesafenin 50 cm olması gerekir. Bu şekilde yangın çıkma ihtimali de önlenmiş olur.

l Doğalgazdan tasarruf için hangi çeşit kombinin tercih edileceği de önemlidir. Genellikle tercih edilen en tasarruflu kombiler yoğuşmalı kombilerdir. Çünkü bu kombiler, çalışma sistemi sayesinde %20’ye varan tasarruf sağlayabilir.

l Termostatik vana kullanımı, doğal gaz faturaları üzerinde önemli bir tasarruf sağlar. Termostatik vana, ayarlanan ısı derecesine göre doğal gaz kullanımını durdurur ve ihtiyaç olduğunda yeniden açar.

l Doğalgaz oda sıcaklığında çalıştırılmalı, tüm ortamlarda aynı derecede yanmamalıdır. Oda sıcaklığı sabit değildir. Bulunulan yere göre değişir. Oturma odası, mutfak ve yatak odası gibi fazla kullanılan yerlerde ideali 20 derece iken, banyoda 24 derece, az kullanılan yerlerde ise 15 derecedir.

l Oda sıcaklığı denildiği zaman pek çok kişinin aklına sabit bir sayı gelse de, ideal hava sıcaklığı bulunulan ortama göre değişiklik gösterir. Bu nedenle kombiler, evin tüm ortamlarında aynı derecede yanmamalıdır. Oturma odaları, salon, mutfak ve yatak odası için ideal hava sıcaklığı 20 derecedir. Antre ve hol gibi nispeten daha az kullanılan bölgelerde ideal hava sıcaklığı 15 derece iken, banyoda ise 24 derecedir.

l Doğal gaz tasarruf cihazı kullanılarak da önemli ölçüde tasarruf yapılabilir. Cihaz kombilere takılarak, verimliliği artırmaya yardımcı olur. Her kombiye takılabilir.

Elektrik ve Elektrikli Ev Aletleri

Evde tasarruf yapılacak alanlardan biri de, elektrik ve elektrikli ev aletlerinin kullanılması sırasında dikkat edilecek hususlardır. Bu hususlar ise şunlardır: Bina yalıtımı yapılacaksa, enerji verimliliğini ön plana çıkaran teknolojik ürünler tercih edilmelidir. Lambaları, gündüz ve ev yeterli derecede aydınlık olduğu zamanlarda açık bırakılmamalıdır. Evi her gün elektrikli süpürge ile süpürmek yerine, daha az kullanın. Bunun yerine gırgır ve el süpürgesi kullanılabilir. Evde en fazla kullanılan çamaşır ve bulaşık makinesini gece çalıştırın. Bu aletleri gece çalıştırmak % 10’ kadar tasarruf sağlayabilir. Beyaz eşya satın enerji tasarruflu olmasına dikkat edin. Bu sayede hem elektrikten hem de sudan tasarruf sağlanır. Örn: A plus.

Evde kullanılan aydınlatma ürünlerinin tasarruflu ürünler olmasını dikkat edin. Kullandığınız telefon, bilgisayar ve tablet gibi elektrikli aletleri şarjı dolduktan sonra çıkartın. Bunları kapalıyken sürekli olarak fişte takılı bırakmayın. Çamaşırlarınızı makinede kurutmak yerine askıda kurutun. Makinede kurutmak daha fazla elektrik harcanmasına neden olmaktadır. Fırın ve fazla elektrik tüketen aletleri çok kullanılmamalıdır. Buzdolabı, derin dondurucu ve çamaşır makineleri doğru yere konulmalı, duvar ile arasındaki mesafe iyi ayarlanmalıdır. Fırın gibi aletleri önceden ısıtmak gerekiyorsa en fazla 15 dakika önceden ısıtmaya başlayın. Elektrik tasarrufu için buzdolabının ideal sıcaklık derecesi; soğutucu bölümü için +4°c, dondurucu bölümü için ise -18°c olmalıdır. Çamaşır makinesi tam doldurulmadan çalıştırılmamalıdır. Bu şekilde elektrik, su ve deterjan tasarrufu yapılabilir. Bulaşıkları sürekli elde yıkamak yerine, günde bir iki kere bulaşık makine ile yıkamak, su ve elektrikten tasarruf sağlar.

Su Tüketimi

Evde tasarruf yöntemlerinden biri de suyun amacına uygun israf etmeden tüketimidir. Su tüketiminde dikkat edilecek hususlar şunlardır:

l Bulaşıkları yıkarken, banyo yaparken, dişleri fırçalarken; suları sürekli açık bırakmak yerine kullanılmadığı zamanlarda suyun kapatılması gerekir.

l Başta tuvalet rezervuarı olmak üzere tüm muslukların kontrol edilmesi ve su kaçıranların tamir edilmesi gerekir.

l Fotoselli musluk ve ışıkların evde kullanılması da su ve ışıktan önemli bir tasarruf sağlar.

l Her gün uzun duş almak yerine daha kısa ve daha seyrek duş alın, saçınızı daha seyrek yıkayarak su tüketimini azaltın

l Yemekleri pişirirken pişirme suyunu iyi ayarlayın. Yemekleri büyük tencerelerde pişirmek yerine küçük tencereleri tercih edin. Tasarruflu musluk ve duş muslukları kullanın.

l İçme suyu hacrinde, bahçe ve sulama işlerinde yağmur suyu kullanın. Yağmur suyu mineral açısından zengindir.

Yiyecek Tüketimi

Dünyada ve Türkiye’de en fazla israf, yiyecek tüketiminde yaşanmaktadır. Başta ekmek olmak üzere her yıl tonlarca yiyecek çöpe gitmektedir. Yiyecek tüketiminde evde alınacak tasarruf yöntemleri ile tedbirlerle aile bütçesine katkı sağlanabilir. Alışveriş bütçesi önceden hazırlanmalıdır. Market alışverişi beli aralıklarla yapılmalıdır. Markete gitmeden önce ihtiyaç ve eksik listesi oluşturulmalıdır. Mümkünse aç karnına çocuklarla markete gidilmemeli, eğer gidilecekse önceden konuşulup anlaşılmalıdır. Çabuk bozulan sebze meyve gibi yiyecekler tüketildikçe alınmalı v buzdolabımda uzun süre bekletilmemelidir. Ekmek, yenilecek kadar alınmalı, tüketilemeyen ekmekler buzdolabında saklanarak bozulması engellenebilir. Bayat ekmekler asla çöpe atılmamalı, daha sonra yemeklerde kullanılmalıdır. Sürekli dışarıdan hazır yemek yemekten ziyade evde, daha uygun fiyata ve daha sağlıklı yemekler hazırlayıp yemek daha tasarruflu olacaktır. İhtiyaç planlaması yapılmalıdır. Öncelikle neye ihtiyaç duyuluyorsa sıralama ona göre yapılmalıdır. Karbonhidratlı yiyecekler Protein ağırlıklı yiyecekler tercih edilmelidir. Bu şekilde beslenmek daha avantajlıdır. Alışveriş yapılırken alınacak ürünün alternatifleri de değerlendirilmeli, ekonomik olanı seçilmelidir. Alış veriş yapılarak ürünlerin kullanım koşul ve sürelerine dikkat edilmeli ve alış veriş belli bir zaman aralığına yayılmalıdır.

Giyim Alışverişi

Aile bütçesinde en fazla yer tutan harcamalardan biri de giyim harcamalarıdır. Aile fertlerinin çok oluşu ve giyim tercihlerinin farklı oluşu bunda en önemli etkenlerdir. Giyim konusunda evde uygulanacak tasarruf tedbirleri ise şöyledir:

l Sürekli yeni kıyafetler almak yerine, özellikle rengi atan kumaşlar, kumaş boyaları ile boyanıp tekrar kullanılabilir.

l Giysiler, ihtiyaç duyulmadıkça çok fazla yıkanmamalıdır.

l Eğer yeni bir giysi almaya güç yetmiyorsa ikinci el giyim eşyaları da alternatif olarak düşünülebilir.

l Modayı önemsememek gerekir. Moda gelip geçici olduğundan, daha fazla harcamalara neden olabilir.

l Doğru alışveriş yöntemlerini öğrenin. Alışverişe tek olarak çıkmayın. Yanınızda sizi yardımcı olacak ve yön verecek birileri olsun.

l Aldığınız ürünün garanti ve iade koşullarına dikkat edin.

l İnternetten yapılacak alışverişlerde dikkatli olun.

l Giyim konusunda kurslara gidip, ihtiyaç duyduğunuz ürünleri evinizde yaparak daha uygun fiyata mal edebilirsiniz.

l Alışverişleriniziz sezon dışında yapmaya çalışın. Sezon dışında alına ürünler daha ucuzdur.

l Sakin saatlerde alışveriş yapın. Acele ile ve incelenmeden yapılan alışveriş bütçenize olumsuz etki yapabilir.

Diğer Konularda Tasarruf Tedbirleri

Evde temel olarak yukarıda belirtilen alanlarda tasarruflu olmak aile bütçesini rahatlatacaktır. Bunların dışında evde tasarruf noktasında ayrıca şu hususlara da dikkat etmek gerekir. Eğer aracınız varsa, aracınızın bakımını düzenli olarak yaptırmanız gerekir. Bu şekilde planlanmayan bozulmaların önüne geçebilirsiniz. Özellikle kış aylarının yaşandığı şu zamanlarda; aile fertlerinin sağlığına ve düzenli beslenmesine dikkat etmek gerekir. Bu şekilde sağlık harcamalarınızı daha aza indirebilirsiniz. Eğer ailenin aylık harcamalarından sonra kalan parası, varsa uygun olan yatırım çeşitleri ile aylık veya yıllık tasarruf sağlanabilir. Çocuğunuzun eğitim materyalleri konusunda da, bir planlama yaparak aile bütçesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak; siz de yukarıda belirtilen tasarruf yöntemlerini evinizde uyguladığınızda, aylık giderlerinizde azalma olacak ve bu şekilde aile bütçesine ciddi bir katkı sunmuş olacaksınız. Bu şekilde şu kış günlerini bir nebze de olsun rahat geçirme imkanına kavuşacaksınız.

3 Yorumlar

  1. Modayı takip etmeyi bırakalı çok oldu :) Bilmeden tasarruf yapmışım bu hususta :) Özellikle doğalgaz tasarrufu konusunda dikkat etmem gereken noktalar tespit ettim. Onları da acil olarak hayata geçireyim. Devir ekonomi devri, bilgilendirme için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yazı ve bilgilendirme olmuş, emeğinize sağlık:)
    Bulaşık ve çamaşır makinelerini çok acil olmadıkça gece çalıştırıyorum ben de. Sanırım en çok su ısıtıcıyı kullanıyorum, ona biraz dikkat etmem gerekiyor:)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu