Son eklenen

TAŞINMAZ SATIŞ İŞLEMLERİ NOTERLER TARAFINDAN YAPILACAK

Arsa ve konut gibi taşınmazların satış işlemleri, yeni düzenleme ile artık Noter aracılığı ile yapılacak. Öncesinde hayata geçeceği konusunda sinyalleri verilen uygulamanın detayları, 11 Ocak 2023 tarihi itibari ile Resmî Gazete’ de yayınlandı.

Bilindiği üzere araç alım satım işlemleri de Noterler aracılığı ile yapılmaktadır. Bu uygulamanın trafik şube işlemlerini azaltması gibi taşınmaz işlemleri de aynı şekilde Tapu Müdürlüklerinin iş yükünü azaltacağı düşünülmektedir.

11 Ocak 2023 tarihi itibari ile Resmî Gazete’de Noterlerin Taşınmaz Satış Sözleşmeleri Hakkında yayınlanan Yönetmelik gereğince bazı detaylar netleşmiş oldu.

Başvuru ve Sözleşme Nasıl Yapılır?

Yönetmeliğe göre, başvurular sadece Türkiye Noterler Birliği’nin e-Devlet girişi ile e-randevu sistemi ile yapılacak.

İlgili yönetmelik yayınlandığı tarih itibari ile hayata geçmektedir ancak başvuru sisteminin ne zaman aktif olacağı henüz belli değil.

Tapu genel Müdürlüğü, İşleme ait Döner Sermaye Ücreti ve Tapu harcına ait e-tahsilat seri numarası üretir ve bunu Notere iletir. Sonrasında ödeme yöntemi ile randevu tarih ve saati sms yolu ile bildirilir.

Tapu Harcı, Döner Sermaye Hizmet Bedeli ve Noter Ücreti

Yeni düzenleme ile artık Notere de para ödenecek. Tapu Harcı ve Döner Sermaye ücreti daha öncede alınmaktaydı. Ancak buna ilaveten taşınmazın değerine göre Noter ücreti alınacak. Bu ücret taşınmazın değerine göre 500 lira ile 4000 lira arasında olacak ve bu değer her yıl değerleme oranına göre güncellenecek.

Tapu Senetleri Noter Tarafından Verilecek

l Sözleşmenin taraflarca imzalanması esnasında, Noter tarafından taşınmaza ait hak ve yükümlülükler hakkında vatandaşlara bilgi verilecek.

l Eğer hak ve yükümlülükler taraflarca kabul edilirse taraflarca kabul edildiğine dair beyan alınacak.

l Noter tarafından imzalatılan sözleşme ile TAKBİS’ ten yevmiye numarası alınır ve TAKBİS’ e kaydından sonra tapu müdürlüğünce tapu siciline tescili sağlanır.

l Tescilin tamamlanmasını müteakip Tapu Senedi noter tarafından teslim edilir.

3 Yorumlar

  1. eskiden tapu harcı ve döner sermaye veriyorduk. şimdi üstüne birde noter parası vereceğiz. bu nasıl iş anlamadım

    YanıtlaSil
  2. inşallah sahtekarlıklar artmaz

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.
    Yılların tecrübe ve deneyimi olan Tapu Sicil Müdürlükleri bile doğru dürüst sağlıklı bir şekilde tapu devirlerini yapmakta zorlanmalarına rağmen, noter bu işi nasıl yapacak ben bir anlam veremedim? Tapu devri öyle kolay olmamakla birlikte bir yanlışlık ya da hata vuku bulduğunda telafisi çok büyük külfetlere malolan bir işlemdir.

    Noter başvuruyu alır, tapuya intikal ettirir, tapu başvuruyu ve kütüğü inceledikten sonra notere tapu devir işlemini gerçekleştirebilirsiniz diye mesaj gönderir ve noter de bu noktada diğer kalan işlemi tamamlar herhalde. Aksi halde, bana göre bu işi noterin yapması doğru değil.

    İsmini ve çalıştığı müdürlüğün adını vermiyeceğim yakınım olan bir tapu müdürü, Ankara'da büyük bir hileli satışın dikkati sayesinde gerçekleşmesini engellemiştir. Bu aşamada bu satışı noter yapsaydı, çok büyük bir felakete neden olurdu.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu