Son eklenen

Her derde deva çobançantası otu

Bugün haberimize Çobançantası otunu konuk aldık. İsmi ne kadar ilginç, öyle değil mi? Görünüşü çobanların çantasına benzediğinden bu ismi vermişler. Peki, nedir bu çobançantası? Ne işe yarar? Hangi hastalıklarda kullanılır? Gelin beraber öğrenelim.

Çobançantası otu çok hızlı ürer. Ocak ayından aralık ayına kadar dört mevsim çiçek açar. Yılda 6-7 kez tohum bırakır. Tohumları çoğu kuşa besin olurken, sivrisinekler ve larvaları yok eder. Ve 500 gram çobançantası tohumu 10 milyon sivrisinek larvasını imha eder.

Bitki bilimciler, Çobançantası otunun bin yıllık tarihi olduğunu söyler. Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat, bazı hastalıkları tedavisinde bu bitkiden yararlanmıştır. Bu kadar köklü bir tarihi olmasına rağmen, bitkiler dünyasında yeni tanınmaya başlanmıştır.

Kırsal bölgelerde bu bitkinin yaprağı, tere ve lahana olarak tüketilir. Tohum ve çiçekleri çiğ ya da pişirilerek yenir. Tohumlarının yüzde 35’i yağ içerdiğinden, yenilenebilir yağ üretilir. Bu bitki, demir, kalsiyum, C vitamini, potasyum ve fosfor bakımından çok zengin. Japonlar bu bitki için ‘’ uzun ömrün sırrı’’ derler. Arazi, tarla, bağ, bahçede kendiliğinden yetişebilir. Boyu 50-60 cm olan Çobançantası otu, halk arasında kuşkuş otu, çıngıraklı ot olarak ta bilinir.

Çobançantası otunun faydaları saymakla bitmez
‘’Nedir bu Çobançantası otunun faydaları?‘’ dediğinizi duyar gibiyim. Okuyunca sizde şaşıracaksınız. Peki, o zaman başlayalım.

l Kas ve organ erimesi hastalıklarına iyi gelir.
l Başta burun kanaması olmak üzere, vücutta oluşan kanamalarda kullanılır.
l Kabızlık yaşayanların sorununu çözer.
l Adet düzensizliği ve ağrılarına iyi gelir.
l Yüksek tansiyonu olanlara şifa kaynağıdır.
l Çobançantası otu gargara yapılarak, boğaz enfeksiyonu ve diş ağrılarında kullanılır.
l Kan dolaşımını düzenler. Böbrek ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
l Kalp ve damar hastalıkları tedavisinde alternatif olarak kullanılır.
l Vücudun iltihaplı bölgelerini iyileştirir.
l Basur hastalarına, bu bitki ile hazırlanmış suda oturma banyosu yaptırılır.
l İdrar söktürücüdür.
l Müshil ilacı gibidir. Ayrıca kas fıtıklarına iyi gelir.
Çobançantası otunun yan etkileri var mı?
Kullandığımız ilaçların yan etkileri olduğu gibi elbette bu bitkinin de yan etkileri vardır. Bazı insanların bitkisel kürlere hassasiyeti ya da alerjisi olabilir. Doktara danışmadan kullanılması önerilmez. Özellikle emzirme döneminde olan kadınlar ve kronik hastaların kullanmaması gerekir. Çobançantası otu ile çay yapanlar miktara dikkat etmeli. Günde en gazla 2 bardak içmelisiniz. Bu bitki sürekli kullanım alanınızda olmamalı. Aralıklı olarak kullanın.

Çobançantası otu nasıl kullanılır?
Çobançantası otunun çiçekleri toplanıp, kurutulur. Kavanozlara koyulup, gölge bir alanda saklanır. Bu bitkiden sirke, yağ, şampuan, çay, krem ve sabun yapılabilinir. Ayrıca kırsal bölgelerde ıspanak ve pazı gibi yemeği yapılır.

Çobançantası bitkisi daha çok çayı demlenerek tüketilir. Günde 2 bardaktan fazla olmaması kaydı ile şifa niyetine içilir. Bir kaşık çobançantası 1 bardak suya atılır. Demlendikten sonra süzülüp, içilir. Ayrıca bu bitkiyi tentüre ederek kullananlar da var. Tentüre edilen bitki cilt üzerine veya ağrıyan bölgelere sürülerek uygulanır.

Çobançantası tentürü nasıl yapılır?
Malzemeler:

l Elma sirkesi (kanyak ya da etil alkol de olur)
l 50 gram kıyılmış kuru çobançantası
Yapılışı: Bir cam şişenin içine malzeme listesini boşaltın. 14 gün boyunca bu şişeyi her gün çalkalayın. Şişenin sıcak ortamda olmasına dikkat edin. 14 gün sonra şişeyi ince bir bez yardımıyla süzün. Rengi koyu olan bir şişeye aktarın. Bu karışım ağrı, morarma ve ezilmelerde uyuşturucu etki verir.

Bugün çobançantası otu ile tanıştık. Bu doğa harikası bitkinin birçok yararı var. Umarım sizlere de şifa olur. Bu bitki aktarlarda olduğu gibi online sitelerde de satışı yapılmakta. Satılan ürünlerin doğal olduğuna emin olmadan, almamanızı tavsiye ederiz.

DİKKAT: İçeriğimiz İbrahim Saraçoğlu’nun bilgilerinden oluşmaktadır. Bitkiyi kullanmadan önce ilgili hekimlere sormanızı öneriyoruz. Sağlıklı günler.

2 Yorumlar

  1. kış aylarında çiçek açıyor bu ot. çocukken yapraklarını aşağıya eğer sallayarak çiçek tohumlarının sesini dinlerdik.

    YanıtlaSil
  2. hiç duymadım .fakat ismi cok hoş.çobancantası.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu