Son eklenen

DİŞ SARARMASININ NEDENLERİ VE DOĞAL ÇÖZÜMLER

Bireyler için diş ve ağız bakımı önemli bir konudur. Her birey dişlerinin beyaz ve parlar olmasını ister. Bu, hem sağlık açısından hem de estetik görünüş açısından önemlidir. Bu nedenle diş temizliğine ve bakımına dikkat edilmelidir. Çürük veya başka hasarı olan dişlerimizin yanında sararmış olan dişlerde kişilerin dikkat ettiği konulardan biridir. Bahsettiğimiz bu diş sararmasının genellikle en bilindik nedeni gün içerisinde tükettiğimiz besinlerden kaynaklanır. Diş sararması yaşamamak için gün içerisinde dişlerimizi fırçalamalıyız. Fakat bizler genellikle dişlerimizi sabah ya da akşam olmak üzere günde bir defa fırçalarız. Diş fırçalamanın yanı sıra tükettiğimiz yiyecekler de dişlerimizdeki sararmalara birer nedendir.

Diş Sararmasına Neden Olan Besinler

1. Gün içinde bazen birçok defa tüketilen siyah çay diş sararmalarına büyük ölçüde neden olmaktadır. Özellikle sigara ile tüketilen demlenmiş siyah çay daha da bu konuda etkilidir.

2. Gün içinde hepimizin tükettiği tatlılar ve şekerler de diş sararmalarına önemli ölçüde neden olur. Diş sağlığımızı korumak için şekerli yiyecekler yedikten hemen sonra dişlerimizi fırçalamamız gerekecektir.

3. İçinde bol miktarda asit olan yiyecekler de sararmaya neden olur. Çünkü bu besinler dişleri aşındırır ve hassaslaştırır.

4. Yemeklerde kullanılan soslar da diş sararmasına neden olur. Kori sosu ve domates ve biber içerikli soslar diş minesine yapıştığı için dişte renk değişimine neden olur.

5. Beyaz ve kırmızı şarap da bu duruma neden olur. Şarabın içerisindeki asit miktarı diş astarına zarar verdiği için diş sararmasına neden olur ve dişi hassaslaştırır.

Diş Sararmasına Karşı Doğal Çözümler

Diş sararmalarını önlemek için öncelikle düzenli olarak bir diş hekimine görünmekte fayda olacaktır. Hekimin söylediklerinin uygulanması ve diş bakımının düzenli ölçüde yapılması gerekir. Bunun yanı sıra bireylerin dişlerini düzenli olarak fırçalaması da gerekir. Fakat bu esnada kullanılan fırçanın ve macunun da doğru olduğundan emin olmak gerekir.

Diş sararmasının ortadan kaldırmak için bir tatlı kaşığı karbonat, yarım limon suyu ve bir tatlı kaşığı zeytin yağı karıştırılmalıdır. Elde edilen bu kür ile dişlerin fırçalanması sararmaları büyük ölçüde giderir.

C vitamini olarak biline portakalın kabuğu da sararmalara iyi gelir. Dişler fırçalamadan önce portakal kabuğunu iç kısmıyla dişler ovalanır. Ardından dişler fırçalanır. Bu portakal kabuğu sararmalara iyi geldiği gibi ağız sağlığını da korur. Yaralanmaları ve mikropları önler. Bunun yanında muz kabuğu da iyi gelecektir.

Diş sararmasında kullanılan bir diğer yöntem de fesleğendir. Daha önceden kurutulan fesleğen diş fırçasına sürülen diş macunun üzerine konur ve dişler fırçalanır. Hafta da iki defa yapılması önerilir.

Bir düğer yöntem de içerisinde çok sayıda malik asit olan çilektir. Bir miktar çilek bir kabın içerisinde ezilir. Ezdikten sonra bir miktar karbonat ilave edilir ve hamur kıvamına gelir. Daha sonra elde edilen hamur kıvamı dişlere uygulanır. Sonuç olarak ılık su ile ağız çalkalanır.

3 Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Aynı sorun bende de var gece yatmadan önce adam çay içer mi ben içiyorum :)

      Sil
  2. Bu konuda biraz şanslıyım galiba 😊🤚

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu